Položen kamen temeljac za Kliniku za mentalno zdravlje, Abazović: Svi zdravstveni centri će biti pomognuti

"Nova zgrada imaće 20 soba sa 57 bolesničkih postelja i sve neophodne sadržaje za savremeno liječenje pacijenata sa mentalnim problemima", kazala je direktorica Kliničkog centra

12887 pregleda37 komentar(a)
Foto: Telegram/Dritan Abazović

Premijer Dritan Abazović kazao je da će do kraja godine svi zdravstveni centri u Crnoj Gori će biti pomognuti od države.

On je danas sa ministrom zdravlja Dragoslavom Šćekićem i direktoricom Kliničkog centra Crne Gore Ljiljanom Radulović položio kamen temeljac čime je ozvaničen početak gradnje Klinike za mentalno zdravlje KCCG.

Kamen temeljac je položen na platou pored Klinike za onkologiju.

"Svi zdravstveni centri od Ulcinja do Pljevalja, od Herceg Novog do Plava i Gusinja svi biti pomognuti od Vlade. Ovo je samo jedan od projekata. Konačno počinjemo da radimo ono što je država decenijama zapostavila, a to je da ulažemo u infrastrukturu koja se tiče zdravstvenog sistema", poručio je on.

"Hvala zdravstevnim radnicima koji u dosta skromnim uslovima ostvaruju izuzetne rezultate i čine nas ponosnim", napisao je Abazović na svom Telegram nalogu.

Ocijenio je da su danas započeli novu eru u zdravstvenom sistemu.

"Nakon mnogo godina Crna Gora gradi novi zdravstveni objekat", istakao je on.

Poručio je da pokreću “veliku inicijativu koja neće zaobići nijedan grad u Crnoj Gori”, ali i naglasio da je Klinički centar Crne Gore srce ukupnog sistema zdravstva Crne Gore i da će imati prioritet u svakom slučaju.

Šćekić je tom prilikom kazao da je višedecenijska starost postojećih zdravstvenih ustanova u Crnoj Gori rezultat isto toliko stare nebrige i nemara o ulaganju u sistemsku i sistematičnu brigu o zdravlju naše populacije.

"Sadašnja Klinika za psihijatriju, smještena u montažnim objektima u parku pored Dvorca Petrovića na Kruševcu, uz požrtvovan rad ljekara i medicinskog osoblja, nadljudskim naporima uspijevala je da ovu važnu oblast zdravlja održi i pomogne onima kojima je pomoć bila neophodna. Ne kažem slučajno nadljudskim, jer svako ko je imao potrebu da dobije zdravstvenu zaštitu iz oblasti mentalnog zdravlja svjedočio je uslovima koji odavno prevazilaze uslove ljudskog i profesionalnog dostojanstva", kazao je Šćekić.

On je naglasio da svaki pacijent ima pravo na dostojanstveno liječenje i tretman, a svaki zaposleni uslove za rad u skladu sa vremenom u kojem živimo i da to više nije pitanje bilo kakvih zakonskih normi i protokola već neodložna obaveza sa kojom se moramo uhvatiti u koštac sad i odmah.

"Pored savremenih uslova za liječenje odraslih, prvi put u Crnoj Gori, a u okviru nove Klinike imaćemo i odjeljenje za dječju i adolescentnu psihijatriju gdje ćemo imati mogućnost hospitalizacije maloljetnih lica. Do sada smo za ovakva stanja naših mladih pacijenata pružali samo ambulantne usluge, dok smo za bolničko liječenje pacijente slali u inostranstvo, najčešće su to bile ustanove iz regiona“, najavio je Šćekić.

Da Vlada Crne Gore, uz resorno ministarstvo, ali i nesebičnu pomoć resora finansija drži zdravlje u vrhu ljestvice svojih prioriteta, prema njegovim riječima, pokazuje i primjer današnjeg početka gradnje Klinike koja je obećavana odavno, a tek sada, istinskim naporima svih koji su učestvovali u ovom procesu, gleda u izvjesne obrise buduće ustanove.

"Vrijednost radova za igradnju i opremanje Klinike iznosi oko 6 miliona eura, koji su obezbjeđeni iz kapitalnog budžeta, a dozvolite da ovom prilikom posebnu zahvalnost uputim porodici Kosović, gospođi Rukako Kosović, supruzi pokojnog akademika dr Dušana Kosovića, neuropsihijatra i psihoanalitičara, na vrijednoj donaciji koju su opredijelili za izgradnju i potrebe Klinike za mentalno zdravlje. Doktor Kosović, rođeni Nikšićanin, a stručnjak svjetskog glasa, davne 1960. godine osnovao je prvo odjeljenje neuropsihijatrije sa 25 postelja", podsjetio je on.

Poručio je da se investiciono razvojni ciklus u zdravstvenom sistemu neće zaustaviti gradnjom klinike za koju danas postavljaju kamen temeljec.

"Već na jesen, vjerujem da ćemo se okupiti povodom početka gradnja Klinike za infektivne bolesti i dermatovenerologiju, koja će biti izgrađena uz veliku finansijsku podršku delegacije Evropske unije u Podgorici. Uz pomoć EU partnera u planu je i realizacija projekta Operativnog centra za vanredne situacije u okviru Instituta za javno zdravlje, kao i adaptacija i opremanje mikrobioloških laboratorija u devet zdravstvenih ustanova širom Crne Gore", kazao je Šćekić.

Istakao je da je Ministarstvo zdravlja u saradnji sa Upravom javnih radova i Ministarstvom finansija pokrenulo i ostale aktivnosti na realizaciji projekata u zdravstvu:

-Raspisan je tender za rekonstrukciju Specijalne bolnice „Vaso Ćuković“ u Risnu, kao i tenderi za projekat sanacije objekta i unapređenje fukcionisanja ambulante „dr Niko Miljanić“ u Velimlju i dogradnje Doma zdravlja u Ulcinju.

-Pripremljeni su projektni zadaci za Ugrentni centar u okviru Kliničkog centra Crne Gore i Opštu bolnice u Pljevljima.

-U pripremi je projektni zadatak za potrebe konkursa za izgradnju doma zdravlja u Siti Kvartu u Podgorici. Konkurs za idejno rješenje za ovu zdravstvenu ustanovu očekuje se do kraja godine.

-Posebnu pažnju posvetili smo regionalnom razvoju i univerzalnosti pristupa zdravstvene zaštite . U prilog tome govori i podatak da su u toku pripreme za tendere zbirne vrijednosti oko 10 miliona eura za potrebe rekonstrukcije opštih bolnica u Bijelom Polju, Beranama, Cetinju, Nikšiću, kao i domovima zdravlja u Budvi, Cetinju i Plavu“, najavio je ministar Šćekić.

Radulović je navela da će ukupna bruto građevinska površina Klinike iznositi preko tri i po hiljade metara kvadratnih.

"Slikovito rečeno - u sadašnjem prostoru koji je bio neuslovan i kada sam ja bila ljekar na početku karijere, a kamoli danas, ima samo sedam bolesničkih soba u kojima je smješteno 40 postelja. Nova zgrada imaće 20 soba sa 57 bolesničkih postelja i sve neophodne sadržaje za savremeno liječenje pacijenata sa mentalnim problemima. Ovo će biti prvi bolnički objekat za liječenje crnogorskih osiguranika sa mentalnim problemima izgrađen po najsavremenijim medicinskim standardima", istakla je Radulović.

Ona je kazala da će Klinika nositi ime akademika Dušana Kosovića, pionira i jednog od utjemeljivača psihijatrijsko-neurološke službe u Crnoj Gori i uputila riječi zahvalnosti njegovoj supruzi gospođi Rukako Kosović, koja je donirala 200 hiljada dolara Kliničkom centru Crne Gore.

"Ovo je prilika da najavim i da ovdje nećemo stati. Klinički centar, konačno, postaje veliko gradilište. Do kraja godine očekujem i početak gradnje objekta u kom će biti smještene klinike za infektivne bolesti i dermatovenerologiju sa PET CT“, najavila je Radulović.