Europol o akciji Florida I: U Crnoj Gori pretresi na 33, od ukupno 37 lokacija, otkrivene moguće veze sa 'Ndrangetom

"Akcija dovela do identifikacije 17 novih osumnjičenih, od kojih su 13 crnogorski državljani"

25065 pregleda6 komentar(a)
Foto: Shutterstock

Europol je objavio saopštenje o akciji "Florida I" koju je sprovela crnogorska policija, ističući da je u pitanju međunarodna operacija u kojoj su učestvovale policijske strukture iz Hrvatske, Italije, Crne Gore, Holandije, Portugala, Srbije, Slovenije i Španije, uz podršku je Europola.

U saopštenju se navodi da je akcija dovela do demontaže kriminalne organizacije koja je trgovala kokainom iz Južne Amerike i šire.

"Istraga o ovoj kriminalnoj mreži trajala je nekoliko godina i uključivala je niz država članica EU i zemalja iz regiona Zapadnog Balkana. Mreža trgovine drogom uglavnom je sačinjena od crnogorskih državljana, ali su takođe uključeni i državljani Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Italije i Srbije. Između 2019. i 2020. godine, organi za sprovođenje zakona zaplijenili su više od šest tona kokaina u Arubi, Obali Slonovače, Portugalu i Španiji. Istraga poslije zapljene u Portugalu otkrila je moguće veze između ove kriminalne mreže i mafijaške organizacije 'Ndrangeta. Ista akcija dovela je do identifikacije 17 novih osumnjičenih, od kojih su 13 crnogorski državljani. Tokom istrage, 29 osumnjičenih je procesuirano u Hrvatskoj, Italiji, Crnoj Gori, Holandiji, Srbiji, Sloveniji i Portugalu", navodi se u saopštenju Europola.

Na dan akcije, 27. jula 2022. godine, policajci širom Evrope pretresli su 37 lokacija (jednu u Hrvatskoj, dvije u Italiji, 33 u Crnoj Gori i jednu u Srbiji), uhapsili 12 osumnjičenih (jedan u Hrvatskoj, jedan u Italiji, osam u Crnoj Gori i dva u Srbiji), navodi se u saopštenju i ističe da su zaplijenjeni skupi satovi, bankovne kartice, dokumenta, municija i oružje, gliseri i novac.

"Europol je olakšao razmjenu informacija i pružio kontinuiranu analitičku podršku istrazi. Europol je takođe doprinio ukupnoj koordinaciji predmeta između različitih agencija u EU i šire. Sa sjedištem u Hagu, Holandija, podržavamo 27 država članica EU u borbi protiv terorizma, sajber kriminala i drugih ozbiljnih i organizovanih oblika kriminala. Takođe radimo sa mnogim zemljama koje nisu u EU i međunarodnim organizacijama", navodi se u saopštenju.