Uzdržanošću minirali izbor sudija

Nijedan kandidat od 17 nije dobio podršku za Ustavni sud

14353 pregleda12 komentar(a)
”Stvaranjem neke nategnute većine u odboru blokirali bi mogućnost dogovora: Ustavni odbor, Foto: Skupština Cg

Umjesto da od 17 prijavljenih kandidata na tri konkursa izaberu četvoro sudija Ustavnog suda, članovi nadležnog skupštinskog Ustavnog odbora uskratili su povjerenje svima i spremili novi oglas.

Tako neće biti ostvareno očekivanje, ni najave visokih državnih zvaničnika, da bi se do kraja jula mogao izabrati makar jedan sudija US i četvoro uglednih pravnika za Sudski savjet. Taj drugi posao u nadležnosti je skupštinskog odbora - za politički sistem, pravosuđe i upravu koji nije ni zakazan s ovim dnevnim redom.

Odborom za pravosuđe rukovodi Momo Koprivica (Demokrate), a Ustavnim Simonida Kordić iz Demokratskog fronta.

Ustavni odbor Skupštine Crne Gore odlučio je juče, nakon što je odbio sve kandidate, da 1. avgusta raspiše novi konkurs za izbor četiri sudije Ustavnog suda.

Prethodno, isti odbor je uskratio povjerenje svim kandidatima koji su prošli konsultativno saslušanje, a među kojima su univerzitetski profesori, sudije, advokati... To su učinili uglavnom uzdržanošću tokom glasanja prema većini kandidata.

Konačnu odluku trebalo je da ima Skupština, gdje je svaki kanditat trebalo da dobije 54 ili 49 glasova podrške da bi stigao do Ustavnog suda.

Blizu potrebnih sedam glasova na Ustavnom odboru (kvalifikovana većina), koliko je bilo neophodno da se neko predloži, došle su samo kandidatkinje koje je podržao DPS. I to Dragana Đuranović, bivša zaštitinica imovinskog interesa države koja se prije dva dana pohvalila članstvom u DPS-u, sutkinja Mirjana Popović i Tatjana Bulatović, koja je radila u više institucija (Ministarstvo zdravlja, Medicisnki fakultet, Glavni grad...).

One su dobile podršku pet poslanika DPS-a i Andrije Popovića (Liberalna partija).

Konkursi za četiri mjesta u US bili su raspisani 1. septembra 2021, 25. januara 2022. i 27. maja 2022.

Na prvi - od 1. septembra 2021. javili su se Ilija Vukčević, Sulejman Guči, Snežana Jonica, Jadranka Novaković, Zdenka Perović, Mirjana Popović, Ivan Radojičić i Maja Šćepanović.

Od kandidata s prvog konkursa trebalo je da se izabere dvoje sudija, a preostalo dvoje od onih koji su se javili na druga dva oglasa.

Vukčević je imao četiri glasa poslanika Demokrata, SNP-a i LP, dok su ostali bili uzdržani. Tokom glasanja za Sulejmana Gučija, Snežanu Jonicu, Maju Šćepanović i Zdenku Perović svi članovi odbora su bili uzdržani.

Jadranka Novaković je imala jedan glas podrške SNP-a, dok su ostali bili uzdržani. Sutkinja Mirjana Popović dobila je šest glasova za od poslanika DPS-a i LP, dok su ostali poslanici bili uzdržani. Ivan Radojičić je imao dva glasa za od Demokrata, ostali su bili uzdržani.

Na javni poziv od 25. januara 2022. javili su se Tatjana Bulatović, Snežana Jonica, Enesa Rastoder i Gorica Fatić.

Bulatović je imala podršku šest poslanika DPS-a i LP, ostali su bili uzdržani, Snežana Jonica je imala podršku od LP. Svi poslanici su bili uzdržani tokom glasanja za Enesu Rastoder i Goricu Fatić.

Na treći konkurs od 27. maja 2022. prijavljeni su Alija Beganović, Elvis Duraković, Dragana Đuranović, Zdenka Perović, Branislav Radulović i Momirka Tešić.

Za Beganovića i Durakovića su svi bili uzdržani, Dragana Đuranović je imala glasove podrške DPS-a i LP, dok su ostali bili uzdržani. Perović je imala jedan glas podrške LP, Radulović dva glasa podrške od poslanika DPS-a i LP, dok je Momirka Tešić imala dva glasa podrške Demokrata.

Iako je “Vijestima” ranije potvrđeno da je Branislav Radulović imao političku podršku većine za ulazak u US, kompromis je na kraju izostao.

Poslanici su na kraju sjednice imali objašnjenje za svoje postupanje, a Demokrate su za krah odlučivanja prozvale Vladu, odnosno GP URA.

Momo Koprivica je u saopštenju naveo kako je na sjednici “do kraja razobličen GP URA”.

”Tokom procesa prekrajanja izborne volje građana i formiranja 43. Vlade zajedno sa DPS-om, javno su proklamovali i snažno potencirali da je njihov, i cilj nove većine - deblokada pravosuđa i Ustavnog suda, kroz postizanje kvalifikovanih većina za imenovanja. Suprotno od onoga za šta su se javno zalagali i čime su obmanjivali građane, URA je na sjednici Ustavnog odbora bila uzdržana prilikom izjašnjavanja o svakom od 18 kandidata za sudije Ustavnog suda”, piše u saopštenju.

Članica Ustavnog odbora iz GO URA je Suada Zoronjić. Da je ona bila jedina uzdržana, izbor se ne bi doveo u pitanje - pošto Odbor ima 13 članova.

Danijel Živković (DPS) kazao je na sjednici Ustavnog odbora da su dali doprinos kroz podršku jednom broju kandidata, navodeći da će insistirati na nastavku dijaloga kako bi bio izabran makar jedan sudija kako US ne bi bio u blokadi. “To može da obeshrabri jedan broj ljudi koji se prijavljuju na konkurse, jer su svjesni da to zavisi od političkog dogovora.”

US ima sedam sudija, troje je u penziji, a kada još jedan ode u septembru, odluke neće biti moguće donijeti jer su potrebna četiri istovjetna glasa.

Simonida Kordić je kazala da je njeno shvatanje, zasnovano na konsultacijama s Odbora i mimo njega, da postoji politička volja da se postigne dvotrećinska većina za izbor četiri sudije US.

”To je, između ostalog, uticalo i na stav DF-a pri ovom glasanju koji je bio principijelan za sve prijavljene kandidate - i one koje bismo podržali i one druge o kojima imamo drugačije mišljenje, da bi stvaranjem neke nategnute većine u odboru, zloupotrijebili proceduru i blokirali mogućnost dogovora”, istakla je ona.