Kim: Petoro stradalih i sedam ranjenih u napadu na Mikolajiv

Invazija Rusije na Ukrajinu - 154. dan

32898 pregleda28 komentar(a)
Detalj iz Mikolajeva, Foto: Reuters
29.07.2022. 22:01h
19:20h

Pojavili se snimci na kojima ruski vojnici navodno kastriraju i ubijaju ukrajinskog zarobljenika: Poziv na istragu

19:15h

Apelacioni sud u Kijevu saopštio je da je smanjio kaznu 21-godišnjem ruskom vojniku Vadimu Šišimarinu.

18:53h

Ministarstvo finansija Sjedinjenih Američkih Država uvelo je sankcije za dvoje ruskih državljana, kao i za još četiri entiteta.

18:27h

Broj stradalih u jutrošnjem ruskom raketnom napadu na grad Mikolajiv (Nikolajev) na jugoistoku Ukrajine popeo se na pet osoba, rekao je regionalni guverner Vitalij Kim, prenosi Rojters.

On je na Telegramu napisao da je raketa pala u blizini stanice javnog prevoza.

"U ovom trenutku znamo za sedam ranjenih i pet poginulih", napisao je.

Rojters dodaje da nije mogao samostalno da provjeri događaje u Mikolajivu.

12:37h

Kremlj je u petak saopštio da ne vidi nikakvu promjenu u spremnosti Zapada da učini ustupke oko Ukrajine kako bi obezbijedio prekid vatre, prenijela je agencija TASS.

Na pitanje novinara da li je Moskva primijetila promjenu u stavu Zapada, portparol Kremlja Dmitrij Peskov je rekao: „Ne“.

SAD, Evropska unija, Britanija i drugi pružili su vojnu i političku podršku Ukrajini dok pokušava da odbije ruske snage koje su vodile intenzivnu petomesečnu kopnenu, pomorsku i vazdušnu kampanju protiv Ukrajine.

Peskov je reagovao na komentare ukrajinskog ministarstva spoljnih poslova Dmitra Kulebe, koji je u članku za Njujork tajms pozvao Zapad da „odbije lažne mirovne predloge Rusije“ i rekao da su „čujni pozivi na prekid vatre... veoma pogrešni“.

12:32h

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je u petak da je njegova zemlja spremna da počne sa isporukom žitarica iz crnomorskih luka i da čeka signal Ujedinjenih nacija i Turske za početak isporuke, prenosi Rojters.

Kancelarija Zelenskog saopštila je da je predsjednik posjetio crnomorsku luku Černomorsk, koju je blokirala Rusija, kako bi vidio pripreme za isporuke prema sporazumu uz posredovanje UN koji je potpisan u Turskoj prošle nedelje.

"Naša strana je potpuno spremna. Poslali smo sve signale našim partnerima - UN i Turskoj, a naša vojska garantuje bezbjednosnu situaciju", rekao je on.

„Ministar infrastrukture je u direktnom kontaktu sa turskom stranom i UN. Čekamo njihov signal da možemo da počnemo."

12:11h

Ruska ambasada u Libanu nema informacije o sirijskom brodu koji je pristao u Libanu ili njegovom teretu, saopštila je u petak, nakon što je ukrajinska ambasada saopštila da brod prevozi brašno koje je ukrala Rusija.

„Ambasada Ruske Federacije u libanskoj republici nema informacije u vezi sa sirijskim brodom ili teretom koji je u Liban donijela privatna kompanija“, navodi se u saopštenju ambasade Rojtersu.

12:08h

Njemački ministar odbrane odlučio je da ukrajinskim snagama isporuči 16 tenkova za mostove BIBER, saopštilo je ministarstvo u petak, prenosi Rojters.

„BIBER će omogućiti ukrajinskim trupama da pređu vode ili prepreke u borbi“, navodi se u saopštenju ministarstva.

„Isporuka prvih šest sistema biće u toku ove godine, počevši od jeseni. Sljedeće godine slijedi još deset sistema."

12:07h

Ukrajinska vojska negirala je da je izvršila napad na zatvor na teritoriji koju drže separatisti, za koji je rusko ministarstvo odbrane saopštilo da je u petak ubilo 40 ukrajinskih ratnih zarobljenika, i za to okrivila ruske snage, prenosi Rojters.

„Oružane snage Ruske Federacije izvršile su ciljano artiljerijsko granatiranje popravne ustanove u naselju Olenivka u Donjeckoj oblasti, gdje su takođe bili zatvoreni ukrajinski zarobljenici“, navodi se u saopštenju Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine.

„Na ovaj način su ruski okupatori ostvarili svoje zločinačke ciljeve – da optuže Ukrajinu za ’ratne zločine’, kao i da prikriju mučenje zatvorenika i pogubljenja...“

Rusija je negirala umiješanost u ratne zločine u, kako naziva, "specijalnom vojnom operacijom" za zaštitu govornika ruskog i iskorjenjivanje opasnih nacionalista. Ukrajina kaže da Moskva vodi ničim izazvan osvajački rat.

11:06h

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je u petak da će Moskva uskoro predložiti datum za razgovor sa državnim sekretarom SAD Entonijem Blinkenom, prenosi Rojters.

Blinken je u srijedu rekao da planira da sa Lavrovom razgovara o razmjeni zatvorenika u ruskim i američkim zatvorima.

10:07h

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da je Ukrajina udarila u petak na zatvor na teritoriju koju drže separatisti raketama HIMARS američke proizvodnje, ubivši 40 ukrajinskih ratnih zarobljenika a ranivši njih 75, javile su u petak ruske novinske agencije, prenosi Rojters.

Rojters nije mogao odmah da provjeri izvještaje sa ratišta.

10:06h

Najmanje četiri osobe su poginule, a sedam je ranjeno u ruskom raketnom napadu na grad Mikolajev na jugoistoku Ukrajine u petak, rekao je regionalni guverner Vitalij Kim, prenosi Rojters.

Kim je uaplikaciji za razmjenu poruka Telegram rekao da su "barem neki" od ranjenih bili u blizini stanice javnog prevoza.

08:39h

Britanski ministar odbrane Ben Volas izjavio je da Rusija nije uspjela u "mnogim oblastima" u svom ratu u Ukrajini i da bi predsjednik Vladimir Putin mogao ponovo da pokuša da promijeni strategiju.

"Rusi trenutno ne uspijevaju na terenu u mnogim oblastima... Putinov plan A, B i C je propao i on će možda tražiti plan D", rekao je Volas za televiziju Skaj njuz.