Radulović: Potpisivanjem ovakvog Temeljnog ugovora nije se zaključilo ovo pitanje, podjele će se dodatno produbiti

"Sam čin potpisivanja Temeljnog ugovora neodgovoran je najblaže rečeno, ali nije iznenađujući. On predstavlja kontinuitet postupanja Vlade od početka kako su počeli da se bave ovim pitanjima", rekao je Radulović

30840 pregleda61 komentar(a)
Radulović, Foto: Screenshot/TV Vijesti

Iz kabineta premijera Dritana Abazovića je nakon potpisivanja Temeljnog ugovora između Vlade i Srpske pravoslavne crkve (SPC) saopšteno da je poslata poruka mira i tolerancije.

Da li je to zaista tako ili ovo nastavlja da produbljuje podjele u Crnoj Gori?

"Mislim da se činom potpisivanja ovakvog teksta ugovora nije zaključilo ovo pitanje kako je saopšteno iz kabineta premijera. Podjele će se dodatno produbiti i mislim da je ovom poslu od početka Vlada pristupila jako neozbiljno. U samom startu je premijer saopštio da nema namjeru da mijenja taj tekst i u suštini čitav taj proces je farsa. Dobro je što su stigli komentari, jer da nijesu stigli moguće da bi bio jedan od argumenata da nije bilo nikakvih ozbiljnih primjedbi kako je na početku bilo saopšteno od strane premijera i vlade", rekao je u Bojama jutra na TV Vijesti pravnik Veselin Radulović.

On je kazao da su na adresu Vlade došli određeni komentari i primjedbe, te da je između ostalog i sam radio na nekim od tih primjedbi.

"Ono što moram sa žaljenjem da konstatujem je da Vlada nije te primjedbe uopšte razmotrila i na njih odgovorila. Sam čin potpisivanja Temeljnog ugovora neodgovoran je najblaže rečeno, ali nije iznenađujući. On predstavlja kontinuitet postupanja Vlade od početka kako su počeli da se bave ovim pitanjima. Sam taj čin potpisivanja trebao je da bude formalan, pa čak i svečani, a ne to da se radi na ovaj način da se bukvalno od javnosti prikriva i zaključuje se na način na koji se zaključio", rekao je Radulović.

Po njegovim riječima, Temeljni ugovor je obligacioni ugovor.

"Slažem se sa nekim stavovima koji su došli iz Vlade da se na njega primjenjuje Zakon o obligacionim odnosima, da se ne radi o opštem aktu čiju bi zakonitost odnosno saglasnost sa Ustavom i zakonom ocjenjivao Ustavni sud. Njegova zakonitost odnosno utvrđenje ništavosti moglo bi se utvrđivati pred redovnim sudom, osnovnim sudom. Da li će do toga doći, vidjećemo. Gotovo da je izvjesno, postoje neke najave da će do toga doći. Takvu parnicu može da pokrene svako lice koje pokaže javni interes, a može da je pokrene i državni tužilac. Kada je u pitanju opstanak ugovora, juče smo vidjeli najave da će neka nova vlada taj ugovor da poništi, raskine. Ja mislim da to može da se uradi, jednostavnom izjavom volje isto kao što je i zaključen. Ovaj ugovor ne sadrži bilo kakvu odredbu po pitanju eventualnog raskida tog ugovora. Primjenjivaće se neka opšta pravila. Nova Vlada, zavisno od većine koja bude u toj Vladi može da donese odluku da takav ugovor raskine, i to je ono zbog čega ja kažem da ovo pitanje nije riješeno", rekao je Radulović.

Kazao je da zbog toga smatra da ne stoji argument koji se juče čuo iz Vlade da je ovo pitanje riješeno i da je namjera bila da ono ne bude predmet neke političke kampanje.

"Upravo sa ovakvim činom ja se bojim da je ovo pitanje trajno kandidovano kao ključno pitanje u političkoj kampanji, bilo kojoj koja će se desiti. Postoji niz pitanja koja su identifikovana po mom mišljenju kao sporna u samom tekstu ugovora, ja bih izdvojio samo par njih koja su ključna. Prvo je, garantovanje vršenja javno-pravnih ovlašćenja o kojima se pričalo prethodnih dana, zatim vezano za nemogućnost preduzimanja bezbjednosnih mjera od strane države u objektima u vlasništvu crkve, vjersko obrazovanje koje je regulisano na način suprotno zakonu i po mom mišljenju još jedno pitanje jako bitno a to je davanje mogućnosti crkvi da donosi odluke disciplinske prirode bez ikakvog uplitanja državne vlasti", poručio je Radulović.