Demokrate: Mislili smo ne može skandaloznije od Kurtija, a Abazović vratio i Košutu na scenu

"I tako gramzivog čovjeka postaviti da nadzire, na kraju krajeva, i novčane tokove Fonda PIO sa pozicije predsjednika njegovog upravnog odbora isto je kao, što bi naš narod rekao, postaviti kozu da čuva kupus"

11180 pregleda25 komentar(a)
Foto: Demokratska Crna Gora

Demokratska Crna Gora reagovala je na Vladino imenovanje Alije Košute za novog predsjednika Upravnog odbora Fonda PIO poručivši da su mislili da "ne može skandaloznije" od imenovanja Artana Kurtija za glavnog inspektora Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB), dodajući da se Košuta može svrstati "samo u rubriku Vjerovali ili ne".

Navode da je pomenuta rubrika glasila "to što ja već imam 3 stana i dvije kuće ne znači da nije trebalo da dobijem kredit od države po povlašćenim uslovima za kupovinu stana u Podgorici, jer ovih 5 drugih nekretnina koje imam nijesu u Glavnom gradu."

"I sve to izjavi čovjek u Crnoj Gori, u kojoj se procjenjuje da 30.000 porodica nema riješeno stambeno pitanje. Ne pet ili šest puta kao novopostavljeni predsjednik Upravnog odbora Fonda PIO, nego nijednom. Demokrate su još 2019. godine apostrofirali nezakonito, osiono i bahato ponašanje gospodina Košute. I tada smo javnost upoznali sa podacima iz njegovog imovinskog kartona, odnosno da posjeduje tri stana od 85 m2, 99,6 m2 i 45, 35 m2 i dvije kuće od 244m2 i 38 m2, kao i građevinsko zemljište", piše u saopštenju.

Dodaju da je Košuta na sve to dobio stambeni kredit od države po povlašćenim uslovima, te da mu je rata bila oko 40 eura mjesečno.

"I tako gramzivog čovjeka postaviti da nadzire, na kraju krajeva, i novčane tokove Fonda PIO sa pozicije predsjednika njegovog upravnog odbora isto je kao, što bi naš narod rekao, postaviti kozu da čuva kupus. Očigledno je da je nelegitimna i nelegalno izabrana Vlada izgubila svaki kompas, čemu u prilog najbolje svjedoče pomenuta imenovanja. I ne samo ova, bilo je tu još “bisera” u vezi sa kojima smo blagovremeno upoznali javnost. Pitamo se samo – šta je sljedeće i ko je sljedeći?", navodi se u saopštenju.

Kažu da se na jučerašnjoj sjednici Vlade smijenjeni mnogi "dokazani profesionalci" a da je jedan od njih i Boro Lučić, koji je bio na mjestu direktora Uprave javnih radova.

"Sa druge strane, na jučerašnjoj sjednici Vlade, koja se pretvorila u prljavi i prizemni politički revanšizam najgore vrste prema svima onima koji, kako su i sami govorili, makar malo mirišu na Demokrate, smijenjeni su mnogi dokazani profesionalci, znalci i ljudi iza kojih stoji zavidna karijera. Jedan od njih, koji po svemu zaslužuje da ga ovom prilikom pomenemo, jeste i Boro Lučić, koji je na mjestu direktora Uprave javnih radova svakim svojim potezom i svakom svojom odlukom pokazao kako se voli cijela Crna Gora – od Ulcinja do Pljevalja, od Rožaja do Herceg Novog", poručuju Demokrate.

Da, kako kažu, "stvar bude još gora", donijeta je i "perfidna odluka da se promijeni naziv organa na čijem čelu se nalazio Lučić i na tako jadan način smijene čovjeka kojem nijesu mogli naći ni mrlju ni osnov za razrješenje."

"I kako je Vlada Crne Gore, predvođena isfrustriranim revanšistima iz Ure i SNP-a vratila čovjeku kojem je generalni sekretar Ujedinjenih nacija uručio zahvalnicu, čovjeku koji se sa više državnika sreo nego što su pojedini od članova Vlade čuli da postoje i čovjeku koji je služio na ponos pomorstvu Crne Gore i regiona kada je najljepši glas o našoj državi u svijetu pronosio kao potpredsjednik Pacifičke pomorske organizacije?! Naprotiv, čak su mnogi predsjednici opština i drugi državni i lokalni funkcioneri koji nijesu iz naših redova samo pohvalnim riječima govorili o gospodinu Lučiću i njegovom nepristrasnom i neselektivnom obavljanju radnih zadataka", piše u saopštenju.

Dodaju da je zahvaljujući Lučićevom "odgovornom rukovođenju", prošlogodišnji budžet Uprave, i pored polugodišnjeg privremenog finansiranja, realizovan skoro u potpunosti, tačnije 97%, "a ugovoreni su i svi IPA projekti koji se finansiraju iz pretpristupnih fondova EU, i to u situaciji kad je EUD smatrala da je to nemoguće postići, zbog čega je Uprava dobila pohvale od više zvaničnika EU."

"Na kraju, šta drugo reći osim – mi i cijela Crna Gora se ponosimo Borom Lučićem, a neka se URA i SNP ponose Košutom i Kurtijem", zaključuju Demokrate.