Danilo Ivanović: Na narednom prvenstvu jurimo zlato

Danilo Ivanović, član bronzane U20 košarkaške selekcije, vjeruje da će njegova generacija tek pokazati koliko vrijedi

8078 pregleda5 komentar(a)
Danilo Ivanović na četvrtfinalnoj utakmici protiv Hrvatske, Foto: Fiba.basketball

Početkom jula košarkaška reprezentacija Crne Gore je priredila senzaciju, u kvalifikacijama za Mundobasket savladala Francusku u Podgorici, onda tu pobjedu potvrdila na gostovanju Portugalu i nastavak takmičenja dočekuje sa ogromnim šansama da se drugi put zaredom plasira na šampionat svijeta.

Na uspjeh košarkaša nadovezala se mlada ženska reprezentacija, koja je osvojila Evropsko prvenstvo B divizije u Skoplju. Mlade košarkašice su upisale svih sedam pobjeda, igrale moćno protiv svakog rivala i na kraju izborile plasman u A diviziju.

A uspješno crnogorsko košarkaško ljeto krunisala je muška U20 selekcija. Tim Dušana Dubljevića je na Evropskom prvenstvu u Podgorici osvojio bronzanu medalju i ostvario veliki uspjeh - osvojena je prva medalja u muškoj košarci nakon 2017. godine, kada su kadeti, takođe u Podgorici, osvojili srebro na prvenstvu Evrope.

Prije početka turnira Dubljević je rekao da je opstanak u A diviziji cilj, a sve preko toga bonus.

A bonus je i to što je čak sedam košarkaša u selekciji 2003. godište. Jedan od njih, Danilo Ivanović, smatra da je ekipa napravila veliki uspjeh, a najavljuje da bi na sljedećem turniru ova generacija mogla da ode i po zlato.

Danilo Ivanovićfoto: Fiba.basketball

- Shvatamo da smo ostvarili veliki uspjeh, poslije onog kadeta iz 2017. godine. Svi pričaju o nama. Ova bronzana medalja će nam značiti u daljim karijerama - kazao je Ivanović za “Vijesti”.

Početak turnira nije bio dobar - Crna Gora je ubjedljivo poražena od Poljske (83:62). Uslijedile su pobjede u neizvjesnim mečevima sa Turskom i Njemačkom, potom još jedna drama - u osmini finala protiv Češke, a nakon toga blistava partija u četvrtfinalu i trijumf nad Hrvatima.

Danilo Ivanovićfoto: Fiba.basketball

Litvanija je bila rival u polufinalu - Crna Gora je u posljednjoj četvrtini uspjela da nadoknadi 11 poena minusa, ali je ostala bez plasmana u finale. Porazu su kumovali i arbitri, koji nisu dosudili očigledan faul nad Fedorom Žugićem, 28 sekundi prije kraja, pri rezultatu 65:63. U meču za bronzu savladan je Izrael.

- Poraz od Poljske je bio šamar. Shvatili smo da moramo drugačije da igramo. Imamo sedam igrača koji su 2003. godište. Ta utakmica nam je pokazala da u svaki meč moramo da uđemo najjače, da damo sve od sebe, igramo odbranu preko cijelog terena i tako smo radili iz utakmice u utakmicu i stigli do velikog uspjeha. Pokazali smo potencijal - i u defanzivnom i u ofanzivnom smislu. Siguran sam - ako ne bude kakvih povreda, a nadam se da neće - da ćemo se svi odazvati za naredno prvenstvo i pokušati da osvojimo zlato, jer igramo srcem za državu i za crnogorski dres - poručio je Ivanović.

I mladi plej je, kako je prvenstvo odmicalo, igrao sve bolje. Prosječno je postizao 6,7 poena, uz 2,7 asistencija.

- Odigrao sam dobro prvenstvo. Svi smo imali svoj zadatak. Igram plejmejkera, moj posao je da vodim ekipu na terenu i mislim da sam ga dobro odradio. Iz meča u meč sam igrao bolje i pomagao ekipi do kraja prvenstva.

Ivanović je prethodne sezone debitovao za prvi tim SC Derbija. Igrao je u Prvoj crnogorskoj ligi, zabilježio je i minute u AdmiralBet ABA ligi.

- Imam još dvije godine ugovora SC Derbijem. Uskoro počinjemo pripreme za narednu sezonu. Nastavljam da se borim kroz ABA ligu i kroz crnogorsku ligu - zaključio je Ivanović.