Završeno sedmo izdanje Green Montenegro IFF: Tri dana i 65 filmova na lokacijama pod Durmitorom

>U kategoriji „Ekologija“ specijalnu nagradu dobio je film „Kemikal baders“, Masimilijana Mazote sa Sardinije, a u kategoriji „Ekologija duše“ dobile su ih glumice - Ana Vučković, za ulogu u filmu „Poslije zime”, reditelja Ivana Bakrača i Mediha Musliović, za ulogu u filmu „Deset u pola”, Danisa Tanovića

4299 pregleda0 komentar(a)
Foto: Green Montenegro International film festival

Sedmo izdanje Green Montenegro International Film Festa zatvoreno je sinoć na obali Crnog jezera na Žabljaku.

U protekla tri dana, 65 filmova prikazano je na dvije lokacije pod Durmitorom: na obali samog jezera i u hotelu "Gorske oči".

Kako je saopšteno iz Green Montenegro International Film Festa, Grand Prix u festivalskoj kategoriji „Ekologija“ dodijeljen je filmskom ostvarenju „Budi voda - Od Anda do Amazonije“, rediteljke Hulije Blanji iz Francuske.

"Direkcija festivala na čelu sa direktorom Blagotom Marunovićem ocijenila je ovogodišnje izdanje festa kao najuspješnije do sada, u produkcijskom i progoramskom smislu, čemu u prilog govori činjenica da je publika pogledala velik broj inspirativnih i važnih ekoloških, igranih i promo turističkih filmova iz Crne Gore, regiona, te sa svih kontinenata uživala u 14 pratećih programa kao i učestvovala u raftinzima rijekom Tarom, kajakingu Crnim jezerom, planinarkim pohodima, biciklističkim turama itd", piše u saopštenju.

Program za ovogodišnji Festival, edukativnog, nekomercijalnog i takmičarskog karaktera, selektovao je reditelj i ekološki aktivista Daniel Pavlić iz Hrvatske.

"Wild Beauty Art Festival i GMIFF napravili su simbiozu svojih aktivnosti, koji su za ishod imali tri značajna koncerta, tokom tri večeri GMIFF-a, prije početka projekcija. U pitanju su programi pod sljedećim nazivima: Matija svira Arsena (Matija Dedić, klavir, Marijana Zlopaša, vokal - gošća koncerta), Glas, najljepši instrument (Ženski hor Collegium Musicum) i Duo Classico. Odluku o nagradama VIII edicije GMIFF-a donio je žiri sastavljen je od profesionalaca iz oblasti kinematografije: Reditelj Andro Martinović (Crna Gora), reditelj i direktor fotografije Mustafa Mustafić (BiH), producent i reditelj Dong Hee Chun (Južna Koreja)", navodi se u saopštenju.

U kategoriji „Ekologija duše”, kako navode, treću nagradu dobio je film „Rđa“, autora Rafaela Maleckog iz Poljske, u kojem je autor prvo lice ustupio svojoj junakinji, njenom kreativnom izrazu kao odgovoru na intimne i opšte nedaće.

Druga nagrada otišla je u ruke britanskog autora Metjua Somervila. Nagrađen je njegov film „Sava“ inspirisan rijekom koja povezuje zemlje zajedničkog društvenog, kulturnog i političkog iskustva.

Autor, kako navode, prati njen tok, daje joj glas i osluškuje one koji stoje na njenim obalama.

Prvu nagradu u istoj kategoriji dobio je film „Uhođenje Černobilja – istraga nakon apokalipse”, autorke Iare Li iz Sjedinjenih Američkih Država.

"Autorka vješto kombinuje autentične materijale iz 1986. godine sa snimcima zabilježenim u ovom postapokaliptičnom pejsažu danas. U kategoriji „Ekologija” - Treća nagrada pripala je ostvarenju „Vratimo se izvornom”, Džordza Pirtona iz Velike Britanije. Jedna porodica se neće suditi oko svoje zemlje, neće je prodati niti uništiti gradnjom: učiniće je mjestom okupljanja, djelanja, slavljenja prirode i raznovrsnosti. Drugu nagradu dobio je „Haboob”, animirani film iranke Mahse Samani. Naizgled idiličan život oca i kćerke, rusoovski osmišljen u skladu sa prirodom, kao privid sreće u podneblju u kojem je vazduh ispunjen česticama praha i prašine. Ostaje samo trag crteža u prašini, kao biljeg u vremenu", piše u saopštenju.

Festivalski Grand prix dobio je film „Budi voda: od Anda do Amazonije”, Hulije Blanji.

"Nezamjenljiva poput vazduha ili sunca - voda, uslov a ujedno i tajna života. „Budi voda” je dramatična hronika stanja u koje smo doveli rijeke i jezera, koja nas poziva na akciju, bilo da smo tamo, u podnožju Anda ili na nekoj drugoj obali."

Festivalski žiri dodijelio je i Specijalne nagrade.

U kategoriji „Ekologija“ specijalnu nagradu dobio je film „Kemikal baders“, Masimilijana Mazote sa Sardinije, a u kategoriji „Ekologija duše“ dobile su ih glumice - Ana Vučković, za ulogu u filmu „Poslije zime”, reditelja Ivana Bakrača i Mediha Musliović, za ulogu u filmu „Deset u pola”, Danisa Tanovića.

"U kategoriji „Promo-turistički filmovi“, koja je ove godine bila revijalnog karaktera, a u saradnji sa Zagreb Tour Film Festivalom, publika je imala priliku da pogleda 15 filmskih ostvarenja. Takođe, festival od prošle godine radi na promociji mladih crnogorskih sineasta, pa su tokom festivala u saradnji sa FDU, prikazana četiri studentska filma. Publika je imala priliku da prisustvuje prezentacija „Save Soil Montenegro“, kao dio globalnog „Save Soil“ pokreta koju je održala i inicijatorka tog pokreta u Crnoj Gori, glumica Marta Ćeranić i spisateljica Snežana Dabović".

Dodaju da je i ove godine organizovana tradicionalna volonterska akcija čišćenja obale Crnog jezera koju su predvodili volonteri GMIFF-a, pretežno studenti sa Fakulteta dramskih umjetnosti, a koja je uslijedila nakon pomenute prezentacije.

"Dalje tog dana izvedena su dva mini koncerta: Lana-Asija Dabović (MNE) - lirski sopran u pratnji Oleksij Molcanov (UKR) – piano, a zatim O'Konards benda (RUS), pod nazivom “Live Irish music”. Takođe održana je velika regionalna EUSAIR Konferencija „Ekološka povezanost u jadransko-jonskom regionu“ koja je ugostila brojne ekološke eksperte iz Crne Gore, Srbije, Hrvatske, Albanije, Bosne i Hercegovine i Slovenije. Publika je imala priliku da doživi interaktivno iskustvo virtualne realnosti - VR program na obali jezera pod nazivom Polinator park_Park za oprašivanje - virtuelna realnost, iskustvo života u distopijskoj budućnosti Evrope 2050. koji organizuje Evropska kuća", piše u saopštenju.

Posljednjeg dana održan je Matine koji je bio sastavljen iz sljedećih sadržaja: Interaktivna sesija: mentalna ekologija autorke Milene Živković, „Ples mira“ plesne grupe MOHSIRA iz Ukrajine, te Evergreen set by Nina. Pored navedenih sadržaja gosti i posjetioci su mogli pogledati izložbu fotografija Agencije za zaštitu životne sredine, kao i autora Roberta Sironija čiji je koncept osmišljen tako da prisutni “postaju dio izložbe” kroz izlaganje polaroid fotografija nastalih na licu mjesta.