Ustupili zemljište i domove za gradnju Urgentnog centra, na dogovorene stanove čekaju dvije godine

Iz KCCG kazali da su ranije ove godine izvršili “sve neophodne pravne radnje u cilju konačnog rješavanja ovog pitanja” i da je dokumentacija dostavljena Ministarstvu zdravlja na dalje postupanje.

30015 pregleda6 komentar(a)
Ministar zdravlja prilikom posjete KCCG, Foto: Vlada/B.ĆUPIĆ

Dvije porodice koje su ustupile svoje zemljište i domove za potrebe gradnje Urgentnog centra u Podgorici, ni poslije dvije godine nisu dobile ključeve od dogovorenih stanova.

Iz Ministarstva zdravlja nisu odgovorili na pitanja “Vijesti” u ovom slučaju, dok su iz Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) kazali da je ta zdravstvena ustanova ranije ove godine izvršila “sve neophodne pravne radnje u cilju konačno rješavanja ovog pitanja, a u interesu svih uključenih strana”.

”Dokumentacija je dostavljena Ministarstvu zdravlja na dalje postupanje”, tvrde iz ustanove na čijem je čelu Ljiljana Radulović, uz uvjerenje da će ovo pitanje uskoro biti riješeno.

Urgentni centar gradiće se u krugu KCCG, uključujući na parcelama porodica Đurović i Radojević.

Još u avgustu 2020. godine potpisana je izjava prema kojoj su članovi dviju porodica saglasni da na ime eksproprijacije zemljišta i kuće prihvate dogovoreni stan. Dogovor je tada opisan kao “prvi korak u pravcu izgradnje” Urgentnog centra.

”Od tog datuma, odnosno nakon imenovanja nove uprave KCCG, uz sve napore da budemo informisani i realizujemo postignuti dogovori, nailazimo na odbijanje. S obzirom na to da iz KCCG ne možemo dobiti nijednu informaciju, molimo vas da nam omogućite sastanak sa predstanicima vašeg Ministarstva. Napominjem da smo se nakon potpisivanja pomenute izjave u roku od sedmice dana iselili iz kuće na Kruševcu”, navodi se u mailu člana porodice Đurović koji je, između ostalog, poslat sredinom juna na adrese ministra zdravlja Dragoslava Šćekića i državnog sekretara Vladimira Obradovića.

Đurovići su “Vijestima” kazali da nisu u međuvremenu dobili odgovor od Ministarstva.

Šćekić je juče, prilikom posjete KCCG, kazao da su krenuli sa stvaranjem uslova za izgradnju novog Urgentnog bloka.

”Treba prvo stvoriti uslove u tehničkom smislu i upravo je završen projektni zadatak. Na Ministarstvu ekologije i prostornog planiranja je da raspiše tender za idejno rješenje, i onda idemo ka projektu koji će stvoriti uslove da naredne godine krenemo u punom kapacitetu sa izvođenjem radova”, rekao je Šćekić.

Premijer Dritan Abazović istakao je da je najvažnije da je procedura za novi Urgentni blok u toku i da se uskoro očekuje raspisivanje tendera.

”Mislimo da ćemo do kraja nedjelje imati sve neke ispravke, i nakon toga ministarstvo može da otvori tender, kako bi se išlo ka idejnom rješenju”, rekao je premijer.

Prilikom susreta sa direktoricom KCCG Ljiljanom Radulović u maju, Šćekić je, između ostalog, kazao da se u infrastrukturnom smislu moraju realizovati određeni započeti projekti i napraviti značajne pripreme za izgradnju novih objekata koji će mnogo značiti zdravstvenom sistemu i Crnoj Gori.

”Mislim prije svega na Urgentni centar, a nešto što je već trebalo da se realizuje to je Klinika za mentalno zdravlje, Infektivna klinika, Klinika za hematologiju i druge. Smatramo da je to važan korak koji će značajno unaprijediti i uslove za rad zdravstvenih radnika, a i kvalitet usluga našim građanima, uz želju da što manje koriste usluge zdravstvenog sistema, ali kada ih koriste da one budu na najvećem nivou”, naglasio je ministar prilikom susreta u maju, nedugo po stupanju na funkciju.

Šćekić i Radulović su krajem prošlog mjeseca ozvaničili početak izgradnje Klinike za mentalno zdravlje, procijenjene na oko šest miliona eura.

Šćekićeva prethodnica, Jelena Borovinić Bojović, tražila je u julu prošle godine izdavanje uslova za izradu tehničke dokumentacije za gradnju Urgentnog centra.

Ukupna površina nove zdravstvene ustanove biće 10.500 metara kvadratnih, a u njoj će biti smješteni Urgentni s pratećim sadržajima, operacionim salama, intenzivnom jedinicom, bolesničkim sobama i dijagnostikom.

Zaposlenima u Urgentnom centru po 15 odsto na platu

Šćekić i Abazović najavili su juče da će zaposleni u Urgentnom bloku KCCG biti nagrađeni 15 odsto većom zaradom na iduću platu.

Najavili su i da se u septembru, eventualno početkom oktobra, očekuje i polaganje kamena temeljca za izgradnju Klinike za infektivne bolesti.

Šćekić je kazao da je cilj resora na čijem je čelu podizanje kvaliteta zdravstvene zaštite na najviši nivo, kako bi građanima imali više povjerenja u zdravstvene radnike.

Abazović je rekao da su morali na neki način da iskazati poštovanje prema zaposlenima u KCCG-u, poručivši da je za Vladu zdravstvo “top prioritet”.

”Više nema stajanja što se tiče investiranja u zdravstvo. Svaki, makar i minimalni zdravstveni centar će biti na neki način nagrađen i podržan, u cilju stvaranja boljih uslova za pružanje usluga”, poručio je on.