Zatvorenicima sloboda ako se bore u Ukrajini

Ponudu su navodno dobile stotine robijaša - od ubica do švercera droge - i mnogi preuzimaju taj smrtonosni rizik

30448 pregleda42 komentar(a)
Sahrana 58 neidentifikovanih vojnika samoproglašene Luganske Narodne Republike, Foto: Reuters

Osuđenicima u krcatim ruskim zatvorima obećava se sloboda i dobra plata. Potom nastaje panika, telefonski razgovori između rodbine i zatvorenika koji odmjeravaju ponudu. Zatvorenici nestaju i ostavljaju svoje voljene da prebiraju po izvještajima o ranjenima koji stižu u bolnice.

CNN piše da se ovakve scene odvijaju u zatvorskim zajednicama širom Rusije. Kako je redovna vojska preopterećena nakon skoro šestomjesečne invazije na Ukrajinu, sve je više dokaza da Kremlj za rat regrutuje ruske zatvorenike.

Tokom jednomjesečne istrage CNN je razgovarao sa zatvorenicima koji su uhvaćeni u najnoviju rusku strategiju regrutovanja, zajedno s rodbinom i prijateljima. Aktivisti vjeruju da su u pitanju stotine robijaša u desetinama zatvora širom Rusije - od ubica do švercera droge. Kako navodi CNN, neki su odvedeni i iz zatvora gdje robija bivši američki marinac Pol Vilan. Njegov brat Dejvid je u saopštenju u julu rekao da je čuo da je deset dobrovoljaca napustilo zatvor IK17 u Mordoviji i pošlo na ukrajinski front.

Desetine poruka između rodbine, u koje je CNN imao uvid, detaljno opisuju primamljive nagrade koje se nude za odlazak na ukrajinski front, gdje je rizik od smrti veliki. Prema posljednjim procjenama Zapada, oko 75 hiljada ruskih vojnika je ubijeno ili ranjeno od početka invazije, što je tvrdnja koju Kremlj poriče.

Zatvorenik, koji je osuđen na višegodišnju robiju zbog krivičnih djela povezanih s drogom, govorio je za CNN pod uslovom da ostane anoniman, koristeći krijumčareni pametni telefon, da bi opisao uslove koji se nude.

"Prihvatiće ubice, ali ne silovatelje, pedofile, ekstremiste ili teroriste. Zatvorenicima se nudi amnestija ili pomilovanje za šest mjeseci. Neki pričaju o 100.000 rubalja (oko 1.600 eura) mjesečno ili 200.000. Sve su ponude drugačije." On je rekao da je ponuda iznijeta kada je neidentifikovani muškarac, za kojeg se vjeruje da pripada jednom privatnom vojnom ugovaraču, došao u zatvor u prvoj polovini jula i da oni koji prihvate, odlaze na dvonedjeljnu obuku u Rostovskoj oblasti na jugu Rusije. Za sebe je rekao da je dvije godine služio u vojsci, ali da osobe koje vrše regrutaciju izgleda ne insistiraju na vojnom iskustvu.

"Prihvatiće ubice, ali ne silovatelje, pedofile, ekstremiste ili teroriste. Zatvorenicima se nudi amnestija ili pomilovanje za šest mjeseci. Neki pričaju o 100.000 rubalja (oko 1.600 eura) mjesečno ili 200.000

"U mom slučaju, ako je to stvarno, onda sam za", rekao je zatvorenik. "To bi moglo uveliko promijeniti moju situaciju: robijati skoro deceniju, ili izaći za šest mjeseci ako imaš sreće. Ali samo ako imaš sreće. Samo želim da idem kući kod djece što je prije moguće. Ako je ova opcija moguća, zašto ne?" Zatvorenik je rekao da je 50 zatvorenika već odabrano za regrutaciju i stavljeno u karantin u zatvoru, ali je čuo da se prijavilo njih 400. Aktivisti za ljudska prava, koji rade u ruskom zatvorskom sistemu, kazali su da su od početka jula bili preplavljeni izvještajima članova porodica iz cijele Rusije, zabrinutih za sudbinu svojih najbližih koji su u zatvoru.

Ostaci ruskih projektila prikupljeni u Harkovufoto: Reuters

"U posljednje tri nedjelje (jula), bio je veliki talas ovog projekta za regrutovanje hiljada ruskih zatvorenika i njihovo slanje u rat", rekao je Vladimir Osečkin, šef grupe gulagu.net koja se bori za prava zatvorenika.

Osečkin je rekao da je nekim zatvorenicima nuđeno da se njihovim porodicama isplati pet miliona rubalja (oko 80.000 eura) u slučaju da poginu na frontu, ali da sve novčane nagrade možda nikad neće biti isplaćene. "Nema garancija, nema pravog ugovora. To je nezakonito", rekao je. Dodao je da neki zatvorenici i članovi njihovih porodica žele da se proces regrutacije nastavi.

On pretpostavlja da se zatvorenici praktično koriste kao mamac, da privuku vatru s ukrajinskih položaja i omoguće redovnim ruskim vojnicima da precizno uzvrate. "Oni idu prvi, i kada ih ukrajinska vojska vidi, pokrene napad. Tada ruski vojnici vide gdje su Ukrajinci i bombarduju to mjesto."

CNN navodi da od ruskog ministarstva odbrane i Federalne kazneno-popravne službe nije dobio komentar povodom navoda da se zatvorenici regrutuju za borbu u Ukrajini.

Taj proces je tek počeo, ali su se među članovima porodice pojavili prvi izvještaji o tome da su povrijeđeni zatvorenici smješteni u bolnicu u separatističkoj Luganskoj oblasti.

CNN je imao uvid u prepisku između članova porodica zatvorenika, koju su očigledno već poslati na front. Jedna Ruskinja je detaljno opisala kako je kontaktirala sa suprugom koji je povrijeđen i nalazi se u jednoj bolnici u Lugansku. Ona je kazala da su samo tri zatvorenika iz jedinice njenog supruga još živa. CNN navodi da mu je poznat identitet ranjenog zatvorenika, ali da nije mogao da potvrdi njegovu hospitalizaciju, jer su separatističke medicinske ustanove obavijene velom tajne.

Akcija vojnih snaga Luganske Narodne Republikefoto: Beta/AP

U izvještaju se navodi da se i iz drugih poruka između članova porodice vidi očaj zatvorenika, uhvaćenih u ruski pravosudni sistem gdje se "99 odsto sudskih procesa završi osuđujućom presudom, a korupcija ima veliki uticaj na preoterećeni kazneni sistem."

Ruski predsjednik Vladimir Putin je u početku rekao da nijedan regrut nije raspoređen na bojno polje, prije nego što je njegovo ministarstvo odbrane priznalo da je neke povuklo sa ratišta nakon što su tamo poslati greškom. Kremlj je poručio da neće biti opšte mobilizacije u Rusiji, možda iz straha da bi se ta politika ispostavila kao nepopularna, posebno ako gubici ne dovedu do znatne promjene na bojnom polju.

Vagner izlazi iz sjenke

Regrutovanje u zatvoru je, kažu aktivisti i zatvorenici, pod okriljem privatne vojne organizacije Vagner, koja ne podliježe zabrani ruske vojske o zapošljavanju osuđenika. Zatvorenici nisu podijelili nijednu kopiju svojih ugovora sa rođacima ili aktivistima, tako da precizni uslovi ili poslodavac nisu poznati.

Vagner je osnovan 2014. da podrži proruske separatiste na istoku Ukrajine. Vjeruje se da ga finansira Jevgenij Prigožin, moćni biznismen blisko povezan s Putinom. Prigožin, kojem je Zapad uveo sankcije, poriče da je povezan s grupom.

Vagner je aktivan širom svijeta. Igrao je istaknutu ulogu boreći se s ruskom vojskom na strani predsjednika Bašara al Asada u Siriji, a primijećen je i u nekoliko afričkih država, gdje Rusija ima strateške i ekonomske interese. Našao se na meti optužbi za ratne zločine i kršenje ljudskih prava.

Britanski "Gardijan" je u nedjelju objavio da je uloga te plaćeničke grupe, koja zvanično ne postoji, sve više javna i da otvoreno regrutuju u Rusiji, navodeći da su se u uralskom gradu Jekaterinburgu pojavili bilbordi s porukama: "Domovina, čast, krv, hrabrost, WAGNER."

Na drugom, koji se prema riječima mještana prvi put početkom jula pojavio u predgrađu četvrtog po veličini ruskog grada, vide se tri muškarca u vojnoj uniformi pored riječi "Vagner2022.org".

Vojni analitičari kažu da zavisnost Rusije od grupa kao što je Vagner pokazuje do koje mjere se redovna vojska bori da ostvari ciljeve u Ukrajini

"Gardijan" piše da su bilbordi, koji se mogu vidjeti u nekoliko ruskih gradova dio Vagnerovih napora da regrutuje borce da se pridruže njegovim redovima u Ukrajini.

Britanska obavještajna služba je krajem marta saopštila da je oko hiljadu Vagnerovih plaćenika pošlo u Ukrajinu. Vjeruje se da je Vagner igrao centralnu ulogu u zauzimanju Popasne u maju i Lisičanska u junu, dva stateški važna grada koje su ruske snage razorile tokom osvajanja Luganske oblasti.

"Gardijan" piše da se prva potvrda Vagnera u državnim vijestima desila u maju, kada je jedan izvještač aludirao na tu grupu u nacionalnoj emisiji, rekavši da vojska ima "sopstveni orkestar" u Ukrajini.

Među pristalicama i članovima, Vagner se često pominje kao "orkestar", što se odnosi na njemačkog kompozitora Riharda Vagnera. Navodni osnivač grupe Dmitrij Utkin povezan je s ultradesnicom i vjeruje se da ju je nazvao po Hitlerovom omiljenom kompozitoru.

Ukrajinski vojnik na frontu u Harkovskoj oblastifoto: Reuters

Vojni analitičari tvrde da zavisnost Rusije od grupa kao što je Vagner pokazuje do koje mjere se redovna vojska, koja je, kako navodi "Gardijan", izgubila trećinu borbene snage, bori da ostvari ciljeve u Ukrajini.

Istraživački portal iStories je objavio da Vagner pribjegava regrutovanju zatvorenika i nudi visoke plate i potencijalnu amnestiju za šest mjeseci službe.

"Vagner spušta standarde regrutovanja i angažuje osuđenike i pojedince koji su bili na crnoj listi, što može uticati na rusku vojnu efikasnost", saopštilo je britansko ministarstvo odbrane na obavještajnom brifingu prošle sedmice, prenio je "Gardijan".

"Najmanje zaštićeni dio stanovništva"

Oksana, polusestra ruskog zatvorenika kome je ponuđeno raspoređivanje na ratištu, rekla je da je njegova majka u početku željela da prima platu za njegovo angažovanje, ali, pošto je nestao iz njihovih aplikacija za razmjenu poruka, ona je van sebe od brige, piše CNN.

"Znamo da je bio u Rostovskoj oblasti", rekla je Oksana i dodala da je tvrdio da je bio u fabrici drugog zatvora. "Pozvao ju je na novi broj na WhatsApp-u 10. jula i zamolio je da pošalje kopiju svog pasoša kako bi primala njegovu platu", rekla je. To je značilo da je manja vjerovatnoća da je bio u zatvoru jer se zarade od zatvorskog rada obično isplaćuju na račun zatvorenika, izjavila je za CNN.

"U kontaktu sam s mnogim rođacima i svi imaju isti scenario: Pošaljite podatke iz pasoša. Nema kontakta", rekla je. "Oni su najmanje zaštićeni dio stanovništva. Putin je rekao da regruti neće biti poslati, ali jesu. S osuđenicima, biće veoma teško otkriti da su poslati." CNN piše da je Oksanino ime promijenjeno iz bezbjednosnih razloga.

Krajem jula majka je dobila poruku s drugog novog broja, kojom joj je sin javio da je živ i zdrav i da je sve u redu, ali nije saopštio detalje o tome gdje se nalazi. Ostalo je još malo vremena, ali brzo ide", napisao je. "Kad budem mogao, pozvaću te."

Majku je kasnije pozvala osoba koja se predstavila kao "blagajnik", koja se obavezala da će joj nedjelju dana kasnije donijeti platu njenog sina u gotovini.