Produžen pritvor Lalatoviću osumnjičenom za ubistvo Vuletića

Okrivljeni je kazao da je iz straha ubio Vuletića, ali da se nije dogodilo onako kako je to napisano u optužnici, i da nije po nagovoru okrivljenih Andrije Markovića i Miloša Božovića izvršio ovo ubistvo

24317 pregleda0 komentar(a)
Lalatović ispored danilovgradskog suda, Foto: Jelena Jovanović

Vuk Lalatović ostaje u pritvoru nakon što je Apelacioni sud odbio kao neosnovanu žalbu njegovih branilaca na rješenje o produženju pritvora.

Taj Nikšićanin optužen je za ubistvo sugrađanina Ranka Vuletića 1. avgusta 2019. godine. Taj zločin, tvrde iz Tužilaštva, počinio je po nagovoru okrivljenih Andrije Markovića i Miloša Božovića.

”Ispitujući prvostepeno rješenje... ovaj sud je utvrdio da je donijeto bez učinjenih povreda odredaba krivičnog postupka... S tim u vezi, neosnovano se žalbom prvostepeno rješenje pobija zbog bitne povrede odredaba krivičnog postupka... jer je prvostepeni sud za pritvorski osnov po kojem je produžen pritvor okrivljenom V. L. dao jasne i detaljne razloge o odlučnim činjenicama koji nijesu protivrječni”, navodi se u odluci Apelacionog suda.

Oni podsjećaju na dokaze Višeg državnog tužilaštva u Podgorici u tom predmetu, između ostalog na činjenicu da je na dan ubistva od Lalatovića oduzet pištolj marke “CZ”, kalibra 7,65 mm, sa okvirom bez municije.

Vještačenjem... proizilazi da je iz predmetnog pištolja pucano i iz istog je ispaljeno 6 metaka, čije čaure su pronađene na licu mjesta, nakon čega pištolj nije čišćen”, navode sudije Apelacionog suda.

Oni citiraju i iskaz svjedoka Peka Đikanovića, iz kojeg proizilazi da mu je okrivljeni Lalatović u zatvoru, kada ga je pitao zašto je ubio R. V., rekao: “Juče sam saznao da ti je bio drug. Žao mi je. Nijesam momka poznavao. Poslali su me A. M. i M. D”.

”Te da ga je lišio života jer im je dugovao novac za kokain, a obećali su mu da će mu dati 200.000€ i da će ga čuvati u zatvoru. Stoga, sve naprijed navedeno ukazuje da u konkretnom postoji dovoljno dokaza koji ukazuju da je okrivljeni osnovano sumnjiv da je izvršio krivična djela koja mu se stavljaju na teret optužnicom VDT-a u Podgorici, dok će materijalna istina da li je okrivljeni izvršio krivična djela ili ne, biti utvrđena u daljem toku krivičnog postupka”, piše u spisima.

U dokumentu se navodi da je prvostepeni, Viši sud u Podgorici konstatovao i činjenicu da je Lalatović i ranije osuđivan i to presudom Osnovnog suda u Podgorici zbog krivičnog djela razbojništvo, na kaznu zatvora u trajanju od sedam mjeseci, odnosno, zbog krivičnog djela sa elementima nasilja, kakva su i djela koja mu se u ovom postupku stavljaju na teret i za koja je osnovano sumnjiv da ih je izvršio.

”Sve navedene činjenice u svojoj ukupnosti čine okolnosti koje ukazuju na to da će okrivljeni ukoliko se nađe na slobodi ponoviti isto ili istovrsno krivično djelo, te na taj način ometati dalje vođenje krivičnog postupka i čine opravdanim produženje pritvora... Kako je prvostepeni sud osnovano i zakonito produžio pritvor okrivljenom V. L. po navedenom pritvorskom osnovu, te za takvu svoju odluku dao valjane razloge, to prvostepenim rješenjem ovom okrivljenom nije povrijeđeno nijedno od Ustavom Crne Gore i Evropskom konvencijom o ljudskim pravima garantovanih prava i sloboda, pa samim tim ni pravo zagarantovano čl. 5 Evropske konvencije o ljudskim pravima, kako se to neosnovano žalbom navodi”.

Suđenje u maju krenulo ispočetka

Početkom maja 2022. godine iznova je krenulo suđenje Lalatoviću zbog ubistva Vuletića.

Iz podgoričkog Višeg suda objašnjeno je da je to učinjeno zbog izmjene u sastavu sudskog vijeća.

Pred krivičnim vijećem sudije Igora Đuričkovića, okrivljeni je tada ponovio odbranu koju je dao na početku sudskog procesa u junu 2020. godine, rekavši da mu je žao i da se kaje.

Okrivljeni je kazao da je iz straha ubio Vuletića, ali da se nije dogodilo onako kako je to napisano u optužnici, i da nije po nagovoru okrivljenih Andrije Markovića i Miloša Božovića izvršio ovo ubistvo.

”Priznajem da sam ubio Vuletića i kajem se zbog toga. Kada sam vidio šta sam uradio, otišao sam i prijavio se u policiju. Ostajem kod izjave koju sam dao kod tužioca u istrazi. Kajem se”, izjavio je Lalatović ranije.