Garčević: Pismo Božovića prvorazredni skandal

”Pismo je upućeno preko pojedinca, državljanina koji se lažno predstavlja. Bečka diplomatska konvencija je jasna - bez saglasnosti zemlje domaćina vi kao diplomata ne možete obavljati svoju dužnost, niti nositi diplomatsko zvanje u toj zemlji”

17485 pregleda26 komentar(a)
Foto: BORIS PEJOVIC

Pismo predsjednika Srbije Aleksandra Vučića crnogorskom kolegi Milu Đukanoviću, povodom tragedije na Cetinju, ako je autentično, prvorazredni je diplomatski skandal, smatra profesor međunarodnih odnosa na Univerzitetu u Bostonu, Vesko Garčević.

On je na Tviteru napisao da je to smišljeno omalovažavanje zemlje i to u trenutku kada prolazi kroz teške trenutke nakon tragedije na Cetinju.

Služba za informisanje predsjednika Crne Gore saopštila je u nedjelju da je na adresu kabineta predsjednika sa zvanične i-mejl adrese Vladimira Božovića dostavljeno pismo Vučića povodom nesreće na Cetinju. U saopštenju se navodi da se Božović predstavio kao ambasador Srbije u Crnoj Gori.

Božović je odlukom Vlade Crne Gore u novembru 2020. proglašen personom non grata. Srbija je uzvratila recipročnom mjerom, odnosno Ministarstvo spoljnih poslova proglasilo je ambasadora Crne Gore u Srbiji, Tarzana Miloševića, personom non grata. Nakon reakcija iz Evropske komisije Srbija je povukla mjeru, ali Crna Gora nije.

Iz Kabineta predsjednika Crne Gore najavili su da će ovim povodom zatražiti određena postupanja od Ministarstva vanjskih poslova i Ministarstva unutrašnjih poslova, uključujući zabranu ulaska i napuštanje teritorije Crne Gore za Božovića.

”Napominjemo da je pismo iste sadržine drugi put u toku dana proslijeđeno sa zvanične i-mejl adrese Ambasade Srbije u Crnoj Gori”, navodi se u saopštenju kabineta predsjednika Crne Gore.

Ministar vanjskih poslova Ranko Krivokapić uputio je juče urgenciju MUP-u, kako bi ponovo tražio “promptnu zabranu ulaska i udaljenje” Vladimira Božovića, protjeranog ambasadora Srbije u Crnoj Gori, ako je na teritoriji države.

Na zvaničnom Tviter nalogu MVP navedeno je da je povodom “najnovijeg slučaja njegovog neistinitog i formalnog predstavljanja kao ambasadora”, od Ambasade Srbije u Podgorici zatraženo objašnjenje, a dobijeni odgovor je glasio da je Božović ambasador “sve dok predsjednik ne donese ukaz o njegovom opozivu sa dužnosti”.

Garčević je kazao da taj potez “nije obično kršenje Bečke konvencije o diplomatskim odnosima”.

Pojasnio je da predsjednik šalje diplomatska pisma direktno svom kolegi i da se službena pisma ne šalju i-mejlom.

”Pismo je upućeno preko pojedinca, državljanina koji se lažno predstavlja. Bečka diplomatska konvencija je jasna - bez saglasnosti zemlje domaćina vi kao diplomata ne možete obavljati svoju dužnost, niti nositi diplomatsko zvanje u toj zemlji”, napisao je Garčević.

Božović je za personu non grata proglašen nakon što je Podgoričku skupštinu nazvao “oslobođenjem” i “slobodnom voljom” crnogorskog naroda.

On je ranije kazao da je i dalje ambasador Srbije u Crnoj Gori.

”I tako će i ostati sve dok Republika Srbija ne odluči drugačije, jer država Srbija, kao i Crna Gora i svaka druga suverena i priznata država, imaju pravo da samostalno biraju svoje ambasadore i diplomate”, piše na Tviter nalogu Božovića.

Premijer Dritan Abazović rekao je tokom zvanične posjete Srbiji krajem juna da očekuje da Crna Gora i Srbija imenuju nove ambasadore, uprkos očekivanjima zvaničnog Beograda da se, prema nezvaničnim informacijama, u Podgoricu vrati Božović.