Univerzitet traži 35,86 miliona eura

Državna ustanova uputila ministarstvima prosvjete i finansija zahtjev da budžet za 2023. bude veći za 10 miliona eura u odnosu na ovu godinu

6851 pregleda19 komentar(a)
Foto: BORIS PEJOVIC

Univerzitet Crne Gore uputio je Ministarstvu prosvjete i Ministarstvu finansija zahtjev kojim od tih resora traže da budžet ustanove za narednu godinu bude 35.862.384,56 eura.

To stoji u odluci objavljenoj u biltenu UCG.

”Sastavni dio ove odluke čini predlog rektora br. 01-1674/1 od 15.7.2022. godine, sa mišljenjem Odbora za finansije i investicije br. 02-235/1 od 21.7.2022”, navodi se u odluci koju potpisuje predsjednica Upravnog odbora UCG Rajka Glušica.

Budžet državne visokoškolske ustanove za 2022. iznosio je oko 25,5 miliona eura.

Prema informacijama “Vijesti” iz Rektorata UCG, veći budžet je neophodan zbog povećanja koefiicijenata profesorima i stručnim saradnicima.

”Na godišnjem nivou to je nešto više od sedam miliona eura”, kazao je izvor “Vijesti” iz Rektorata.

Skupština Crne Gore je proljetos na inicijativu potpredsjednice Branke Bošnjak usvojila izmijenjeni Zakon o zaradama u javnom sektoru kojim su uvećani koeficijenti akademskom osoblju na UCG, ali i ljekarima.

Tako su plate akademskom osoblju od 1. jula veće, a do kraja godine za to će biti potrebno oko 3,5 miliona eura. Iz Rektorata su “Vijestima” ranije kazali da će iz sopstvenih sredstava isplatiti plate akademskom osoblju shodno novom zakonu, dok su iz Ministarstva finansija obećali da će obezbijediti nedostajuća sredstva.

Zakon predviđa da se redovnim profesorima plata povećava za 65,4 odsto, vanrednim za 71,5, a docentima za 65,3 procenta, u odnosu na ono što su primali prije 1. jula ove godine.

”Osim novca za zarade, budžet Univerziteta treba ojačati kako bi se dodatno osnažila akademska kadrovska struktura. UCG pohađa gotovo 18.000 aktivnih studenata, a sa njima radi oko 470 zaposlenih sa akademskim zvanjem. Sličan broj studenata ima i Univerzitet u Splitu, ali ima četiri puta više zaposlenih kad je u pitanju akademsko osoblje - profesori i saradnici. Naši nastavnici su preopterećeni i UCG se mora dodatno kadrovski pojačati. To je, između ostalog, i razlog zbog kojeg je nadležnim resorima poslat zahtjev da budžet za narednu godinu bude više od 35,8 miliona eura”, pojasnio je izvor.