Kampanjom dominirale teme korupcije i nasilja: Lopez Obrador favorit na izborima u Meksiku

Lopez Obrador je imao završni predizborni skup na stadionu Asteka u glavnom gradu Meksika, Rikardo Anaja je govorio na skupu u konzervativnoj meksičkoj državi Gvanahuato, dok se kandidat vladajuće partije Hoze Antonio Meade pojavio na skupovima u Kuavili i Nuevo Leonu

62 pregleda0 komentar(a)
Andres Manuel Lopez Obrador, Foto: Reuters
28.06.2018. 08:27h

Predsjednički kandidati u Meksiku održali su posljednje skupove uoči izbora u nedjelju, 1. jula, na kojima je favorit ljevičar Andres Manuel Lopez Obrador.

Lopez Obrador je imao završni predizborni skup na stadionu Asteka u glavnom gradu Meksika, Rikardo Anaja je govorio na skupu u konzervativnoj meksičkoj državi Gvanahuato, dok se kandidat vladajuće partije Hoze Antonio Meade pojavio na skupovima u Kuavili i Nuevo Leonu.

Prema posljednjim anketama Lopez Obrador ima veliku prednost na ovim izborima koji će mu biti treći pokušaj da osvoji predsjednički mandat. Anketa lista Reforma daje mu podršku od 51 odsto, ispred Anaje koji ima 27 odsto i Meadea sa 19 odsto.

Izbornom kampanjom dominirale su teme korupcije i nasilja u djelovima Meksika.

Poslije noćašnjih skupova slijedi tri dana izbornog ćutanja.

Lopez Obrador, porijeklom iz meksičke države Tabasko, bio je gradonačelnik Meksiko sitija od 2000. do 2005. godine.

On je vodio kampanju kao kandidat promjene, navodeći da je on jedina prava šansa da se vlada oslobodi korupcije i da se prekine spirala nasilja.

"Ne znamo šta nam je sudbina odredila ali se nadam da je ovo posljednja kampanja mog života. Mi ćemo pobijediti. Neću vas iznevjeriti, zajedno ćemo stvarati istoriju", rekao je 64-ogodišnji Lopez Obrador preko Tvitera.

Anaja je pokušao da privuče žene u svojoj završnoj poruci.

Meade, koji je tokom kampanje bio opterećen percepcijom korumpirane vladajuće Institucionalne revolucionarne partije, zatražio je od glasača da mu vjeruju.

Oko 87 miliona Meksikanaca u zemlji i inostranstvu imaju pravo glasa. Na izborima se pored predsjednika biraju savezni i državni poslanici, gradonačelnici i osam guvernera.

Nasljednik predsjednika Enrikea Penja Nieta preuzima dužnost 1. decembra.