Nagrade za vatrogasce, Milana Medenicu i Miodraga Brkovića

Priznanja se tradicionalno dodjeljuju povodom 28. avgusta, Dana Opštine Kolašin

13238 pregleda10 komentar(a)
Kolašinski vatrogasci, Foto: Privatna arhiva

Milan Mikan Medenica, Miodrag Džim Brković i Služba zaštite i spašavanja dobitnici su ovogogodišnje nagrade Plaketa Opštine Kolašin.

Nagrada za najboljeg đaka završnog razreda srednje škole pripala je Anđeli Vlahović i Jovani Grujić. Najbolja učenica završnog razreda osnovne škole je Aleksandra Rovčanin, a Škole za osnovno muzičko obrazovanje Helena Vuković. Opštinsku nagradu za najboljeg mladog sportistu/kinju dobila je Katarina Đukić.

Sva ta priznanja tradicionalno se dodjelju povodom 28. avgusta, Dana Opštine Kolašin.

Milan Mikan Medenicafoto: Privatna arhiva

Medenica je prizanje dobio "za izuzetan dugogodišnji doprinos i izuzetna ostvarenja u oblasti zaštite životne sredine i preduzetništvu". On je, kako je obrazloženo, "primjer aktivnog građanina koji je svojim djelovanjem i svojim ličnim primjerom pokazao kako se vole svoj grad i svoja država".

"Na putu svog građanskog aktivizma, on je prije dvadeset godina osnovao NVO Natura, organizaciju bez čijeg bi djelovanja Kolašin bio uskraćen za veliki broj veoma važnih projekata i konkretnih promjena koje su ovi projekti donijeli. Budući da je veliki dio njegovog djelovanja neformalan i volonterski, nemoguće je nabrojati sve aktivnosti i projekte u kojima je učestvovao, a njegov doprinos Opštini Kolašin je opšte poznat", piše između ostalog u obrazloženju žirija.

foto: Privatna arhiva

Brkoviću je nagrada dodijeljena za izuzetan dugogodišnji doprinos i izuzetna ostvarenja u oblasti sporta. Teško je, obrazloženo je, prebrojati sve njegove sportske poduhvate i doprinos koji najviše od svega karakteriše činjenica da se bavio sa više sportova i sportskih disciplina: fudbalom, nordijskim skijanjem, atletikom, planinarenjem, biciklizmom…

"Trenirao je fudbal najprije u školskom klubu "Mladost", a istovremeno u tom periodu i takmičio se u atletskom i smučarskom klubu "Gorštak". Dugogodišnji je igrač, kapiten i trener svih selekcija FK Gorštak, jedan od legendarnih igrača tog kluba najdužim stažom - igrao je do svoje 45. godine. Dugogodišnji je igrač malog fudbala "Kolašin, a najviše upsjeha postigao u nordijskom skijanju. Bio je prvak Crne Gore u nordijskom skijanju u više disciplina, kao i osvajač kupova i medalja u štafetnim trkama", piše o odluci o nagradama.

Služba zaštite i spašavanja (SZZ) priznanje je zaslužila jer je "jedna je od najpoznatijih, najangažovanijih i više puta nagrađenih u Crnoj Gori u proteklih nekoliko decenija". Kako piše u obrazloženju, "duga i bogata istorija ove službe obilježena je posvećenim, profesionalnim i nadasve humanim odnosom prema, nažalost, ogromnom broju vanrednih okolnosti, saobraćajnih nesreća, požara, poplava, suša i drugih situacija".

"SZZ Služba zaštite i spašavanja opštine Kolašin je jedna od najviše nagrađenih službi u Crnoj Gori od strane državnih organa, međunarodnih institucija, ambasada i crnogorskih organizacija i opština. Brojni su primjeri angažovanja njenih pripadnika u drugim opštinama i gradovima, kao i pohvale i nagrade koje su dobili zbog toga. Pripadnici te službe, samo u poslednjih 10 godina imali više od 2.497 registrovanih akcija…", neki su od razloga, prema mišljenju žirija, zbog kojih je SZZ zaslužila Plaketu Opštine.

foto: Privatna arhiva

Najbolja mlada sportiskinja Kolašina, Đukić, takmičarka je karate kluba "Gorštak" i reprezentacije Crne Gore, jedna je od najboljih mladih karatistkinja u našoj zemlji. Ona već nekoliko godina bilježi izvanredne rezultate na državnim i međunarodnim takmičenjima, aktuelna je šampionka Balkana, pobjednica na Evropskim igrama malih zemalja U14 i treća sa Svjetske lige za mlade – najprestižnijeg svjetskog karate takmičenja.

Nagrada najboljem strudentu završne godine fakulteta, ove godine, neće biti dodijeljena, jer, kako je konstatovao žiri, "jedini predloženi kandidat ne ispunjava uslove za dodjelu te nagrade".