Abazović: Piperović da završi svoje obaveze prema državi, prije nego što morališe za Bemaks

Piperović optužio predsjednika Vlade da je on jedini koji duguje porez državi Crnoj Gori. "On ima na Bojani objekat i jedini nije napravio aneks ugovora nikad, svi su ga vlasnici vikenda morali uraditi, platiti porez, osim Dritana i to državi koju vodi. Ukoliko je u besparici, čim uzmem ogromnu apanažu iz Bemaxa, ja ću komšijski priteći u pomoć", rekao je on

20984 pregleda41 komentar(a)
Foto: Boris Pejović

Premijer Dritan Abazović zamolio je advokata Zorana Piperovića da završi svoje obaveze prema državi, koje, kako je kazao, nisu male, prije nego što morališe za Bemaks.

"Neka pomogne državnom budžetu, samo neka završi svoje obaveze prema državi i onda neka i dalje službuje", rekao je Abazović upitan da prokomentariše izjavu pravnog zastupnika kompanije "Bemax", Ranka Ubovića i Zorana Lazovića - da bi svoje navode o švercu cigareta trebao da potkrijepi dokazima.

Ističući da je Piperović njegov cijenjeni komšija iz Ulcinja, rekao je da stoji na raspolaganju Specijalnom državnom tužilašvu.

"Rekao sam da se radi o operativnim podacima. Siguran sam u sebe, a vi samo zapamtite što sam rekao... Doći će dan kada će neko reći - onaj Dritan je bio potpuno u pravu. Kad je riječ o gospodinu Piperoviću, njemu imam samo jednu poruku - neka završi svoj eobaveze prema državi. Prije nego što morališe za Bemax, neka završi svoje obaveze prema državi, koje nisu male. Zamolio bih ga, u kontekstu neka nam pomogne", kazao je on.

Rekao je i da će nastaviti besplatno da "reklamira Bemax".

Inicijativa za preduzimanje mjera iz nadležnosti Uprave policije, prema Piperoviću, direktor Uprave prihoda i carina Rade Milošević je podnio 13. juna ove godine.

U inicijativi, u koju Vijesti imaju uvid, navodi se da je kod poreskog obveznika Piperovića, koji obavlja advokatsku djelatnost, poreska inspektorka Tamara Matković, obavila inspekcijski nadzor u dijelu pravilnosti obračunavanja, prijavljivanja i plaćanja poreza i drugih dažbina i da su konstatovane korekcije, odnosno utaja, u ukupnom iznosu od 78.934 eura.

"U postupku inspekcijskog nadzora, utvrđeno je da poreski obveznik nije registrovan za PDV kod nadležnog poreskog organa, da ne vodi knjigovodstvenu evidenciju, odnosno da nije obračunavao i plaćao PDV na prihode ostvarene po osnovu pružanja advokatskih usluga. Prema podacima dobijenim od poslovnih banaka, a koji se odnose na ostvareni promet na poslovnim računima za plaćanje u zemlji i inostranstvu, utvrđeno je da je poreski obveznik u februaru 2016. godine, stekao status PDV obveznika, odnosno ostvario promet veći od 18.000", piše u inicijativi.

Od ukupnog iznosa korekcija, utvrđeno je da su korekcije po osnovu PDV iznosile 39.425 eura, dok je utaja po osnovu poreza na dohodak fizičkih lica i doprinosa za obavezno socijalno osiguranje 39.439 eura.

"Shodno utvrđenim nepravilnostima, dostavljamo vam na dalju nadležnost spise predmeta, kako bi utvrdili da li u radnjama poreskog obveznika Zorana Piperovića ima elemenata krivičnog djela za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti", navodi se u inicijativi.

Piperović: Samo Dritan ne plaća porez

Reagujući na navode Abazovića, advokat Piperović kazao je da je već rekao da "voli komšiju Dritana".

"Volim ga zbog toga što sve zna. Evo pogodio je čak i da sam uzeo veliku apanažu. Kad to zna, a kad ja to ne znam, onda on zbilja sve zna. Nije mu Rade Milošević javio da sam ja u porezu u pretplati, a da ostali dio shodno planu koji je UPC dao, plaćaću kao i svaki drugi advokat ove države, Dakle, sad sam u pretplati. Koliko ne budem imao novca, ovo pod uslovom da mi Bemax ne da ogromnu apanažu u što kraćem roku, siguran sam da će mi on komšijski priskočiti u pomoć, jer čujem da ne stoji finansijski loše", kazao je Piperović.

Optužio je predsjednika Vlade da je on jedini koji duguje porez državi Crnoj Gori.

"On ima na Bojani objekat i jedini nije napravio aneks ugovora nikad, svi su ga vlasnici vikenda morali uraditi, platiti porez, osim Dritana i to državi koju vodi. Ukoliko je u besparici, čim uzmem ogromnu apanažu iz Bemaxa, ja ću komšijski priteći u pomoć", rekao je on.

Tvrdi da je u redovnom inspekcijskom nadzoru utvrđena njegova obaveza i doneseno rješnje.

"Na to sam rješnje izjavio žalbu koja je odbijena. Utvrđen je reprogram sa obaveznom uplatom od pet posto i ja sam uplatio više od deset posto. Ostala dinamika je data i ja ću se koristiti shodno njoj. Što je ovdje glavno - kada se pamatena čovjek brani, može da se brani na bilo koji način, osim jednim. Mizerlukom", rekao je on.