Bečić: Suprotno principima da izborni proces sprovodi Vlada koju podržava 10 odsto Skupštine

Lider Demokrata ponovio stav da ta stranka neće ulaziti u bilo kakve koalicione aranžmane sa DPS-om, niti formirati Vlade "po sistemu URA-SNP"

5125 pregleda19 komentar(a)
Marsela i Bečić, Foto: Demokrate

Predsjednik Demokratske Crne Gore Aleksa Bečić kazao kako bi bilo suprotno svim demokratskim principima da Vlada koja ima podršku samo 10 odsto parlamenta sprovodi izborni proces, sa 100 odsto učešća u Vladi.

"Ko bi imao povjerenja u takav izborni proces“, kazao je on tokom sastanka sa ambasadorkom Italije Andreinom Marselom.

On je ponovio stav da Demokrate neće ulaziti u bilo kakve koalicione aranžmane sa Demokratskom partijom socijalista (DPS), niti formirati Vlade "po sistemu URA-SNP", jer bi na taj "način izigrali sopstvene birače i cijelu Crnu Goru".

"Poželivši ambasadorki srdačnu dobrodošlicu u najperspektivniji politički subjekt u Crnoj Gori, Bečić je sa ponosom istakao da podrška Demokratama konstantno raste, i da u prilog ovoj činjenici naročito govore prethodni rezultati koje su Demokrate ostvarile na lokalnim izborima, posebno ističući relevantna istraživanja javnog mijenja po kojima se Demokrate odlično kotiraju. Takođe, susret je bio odlična prilika da, novoimenovanoj ambasadorki Italije, Bečić izloži identitet Demokrata rekavši da su Demokrate moderna, evropska, građanska i prozapadna stranka, koja je prepoznata po ideji pomirenja i beskompromisnoj borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije", saopšteno je iz Demokrata.

Osvrnuvši se na trenutnu političku situaciju, Bečić je izrazio nezadovoljstvo političkim djelovanjem 43. Vlade i njenog premijera, naročito u dijelu gdje je, kako je kazao, "Vlada izgubila podršku 90 odsto parlamenta i 20 odsto članova Vlade" i gdje je, "ako se ugledamo na sve savremene demokratije, logičan politički slijed događaja bio ostavka premijera".

"Pored toga, Bečić je ukazao i na činjenicu kojoj smo bili svjedoci, a to je da je ova vlast blokirala pravosuđe neobezbijedivši izbor članova Sudskog savjeta i sudija Ustavnog suda, što je trebao biti imperativ. Takođe, revanšizam nije izostao kada je riječ o odnosu ove vlasti prema gotovo svim političkim subjektima, osim, po riječima Bečića, prema onima koji su je podržavali tajno ili javno", dodaje se u saopštenju. Ambasadorka Marsela je, kako navode iz Demokrata, zahvalila na srdačnom prijemu istakla da je na identičan način dočekala i cijela Crna Gora. Takođe je kazala da su Crna Gora i Italija prijateljske i partnerske države, te da je Italija veoma zainteresovana za evropsku i stabilnu perspektivu zemlje.

“Italija stoji na raspolaganju Crnoj Gori da zajedno ispisujemo evropske i evroatlantske stranice”, konstatovala je ambasadorka Marsela.