Vučić: Priče o međusobnom priznanju besmislene, Evroprajd će biti odložen ili otkazan

"Nama je važno da svaki Srbin iz Leposavića, Kosovske Mitrovice, Gračanice može da uđe na Kosovo i Metohiju i da izađe sa dokumentima Republike Srbije. Ako nam to garantuju iz EU, jedan problem smo riješili", kazao je predsjednik Srbije

9332 pregleda14 komentar(a)
Vučić, Foto: Reuters
27.08.2022. 11:09h

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da u narednih nekoliko dana očekuje odgovor Evropske unije na predlog Beograda po kom bi Srbima sa Kosova bilo omogućeno da sa srpskim ličnim kartama ulaze i izlaze sa Kosova.

Vučić je kazao da Srbi sa Kosova "ne mogu da pripadaju viznom režimu".

"Nama je važno da svaki Srbin iz Leposavića, Kosovske Mitrovice, Gračanice može da uđe na Kosovo i Metohiju i da izađe sa dokumentima Republike Srbije. Ako nam to garantuju iz EU, jedan problem smo riješili", kazao je Vučić u obraćanju građanima.

Navodeći da oko registarskih tablica "očigledno nema nikakvog dogovora", Vučić je kazao da će pitanje Zajednice srpskih opština (ZSO) ubuduće biti preduslov razgovora sa Prištinom o bilo kom pitanju.

"ZSO na sto ako uopšte želite da razgovaramo o bilo čemu. Nemojte da gubite vrijeme na priče oko priznanja, o tome neću ni da pričam. Uvijek smo spremni za razgovor i kompromisna rješenja, ali su priče o međusobnom priznanju besmislene", kazao je Vučić.

Ocijenio je da se kriza na Kosovu "produbljuje", ali i da je važno da Srbija reaguje staloženo i da ne bude proglašena krivom za propast pregovora.

"Naši razgovori sa kosovskim Albancima bili su vrlo neuspješni, sa posrednicima iz EU i SAD izuzetno teški i na kraju smo došli do toga da se ni oko čega ne slažemo u vezi priznanja", rekao je Vučić.

Najavio je da će u Beogradu uskoro biti održana "velika sesija" inicijative Otvoreni Balkan kojoj će prisustvovati premijeri Albanije i Sjeverne Makedonije, Edi Rama i Dimitar Kovačevski.

"Doći će od 1. septembra i ministri spoljnih poslova Turske i Madjarske. Biće to promocija Beograda ali i Otvorenog Balkana, našeg zajedništva, ne mogu reći jedinstva, već zajedništva i pogleda u budućnost", kazao je predsjednik Srbije.

Bez Evroprajda u septembru

Vučić je najavio da će, u dogovoru sa većinom članova Vlade i premijerkom, biti otkazana ili odložena Parada ponosa (Evroprajd) zakazana za septembar.

„Oni (premijerka i članovi Vlade) će obrazložiti sve to u skladu sa kojim zakonom, biće otkazana ili odložena Parada ponosa zakazana za septembar mjesec, ili kako se već to zove“, kazao je Vučić.

On je rekao i da se Evroprajd ne može održati u političkoj situaciji kakva je trenutno u Srbiji, prenosi N1.

„To ne govorim zato što sam mnogo srećan, već ne možemo u ovom trenutku, kada imamo i Otvoreni Balkan i krizu na Kosovu, nemamo nikakav pomak, pravo da vam kažem, nemamo kud da se pomjerimo, nećemo da odustanemo od neutralnih tablica“, izjavio je Vučić.