Canović: Nacionalni parkovi doveli u nezavidan položaj stanovnike Plava i nanose višestruku štetu

Predsjednik Opštine ističe da JP NPCG ove godine nije razmatralo zahtjeve za drva za ogrijev stanovništvu Plava i da takvo postupanje ima izrazito negativne efekte imajući u vidu energetsku krizu koja predstoji, kao i visoku cijenu drva za ogrijev i peleta.

3787 pregleda3 komentar(a)
Canović, Foto: Socijaldemokrate

Predsjednik Opštine Plav Nihad Canović izrazio je nezadovoljstvo povodom odluke Nacionalnih parkova Crne Gore da stopiraju sprovođenje Plana gazdovanja privatnim šumama, koji su ranije usvojili na osnovu zahtjeva stanovništa, čime su dodatno otežali funkcionisanje sektora drvoprerade u Plavu i u nezavidnu situaciju doveli vlasnike šuma na plavskoj teritoriji, ali i lokalno stanovništvo.

Predsjednik Opštine Plav, naglasio je da je neophodno razmotriti navedenu odluku sagledavajući sve okolnosti i u što kraćem vremenskom roku riješiti bitno pitanje za stanovnike Plava.

“Povodom nastale situacije Opština Plav izražava ozbiljnu zabrinutost, jer nepromišljenim potezima i odlukama u vrijeme ekonomske, političke i privredne krize, te straha od nestašice energenata dodatno se otežava život mještanima Plava, ali i onima čija egzistencija zavisi od drvoprerađivačke aktivnosti”, istakao je Canović.

Predsjednik Opštine ističe da JP NPCG ove godine uopšte nije razmatralo zahtjeve za drva za ogrijev stanovništvu Plava čime su u nepovoljan položaj doveli lokalno stanovništvo, a takvo postupanje ima izrazito negativne efekte imajući u vidu energetsku krizu koja predstoji, kao i visoku cijenu drva za ogrijev i peleta.

Canović je, kako prenosi PR Služba, podsjetio na problem sa sanitarom, jer 2.700 kubika doznačenog u prethodnim godinama, još uvijek nije dodijeljeno koncesionarima, čime se nanosi šteta državnom i opštinskom budžetu, ali i ekosistemu, jer truljenje stabala dovodi do zaraze zdrave oblovine.

On je apelovao na rukovodstvo Javnog preduzeća za nacionalne parkove da donese odluku koja je u skladu sa zaštitom životne sredine i šumskog ekosistema, ali imajući u vidu potrebe Plava i stanovništva koje egzistira na njegovoj teritoriji, a to je omogućavanje korišćenja doznačenog sanitara i adekvatno sprovođenje Plana gazovanja privatnim šumama.

"Očekujemo da se aktuelnom problematikom pozabave i nadležna ministarstva, jer obuhvata više aspekata značajnih za život lokalnog stanovništva i odnosi se na interes cijele lokalne zajednice. Takođe, navedena blokada iz pomenutih razloga može stvoriti višestruke negativne efekte i na širema planu, odnosno državnom nivou", zaključio je Canović.