Četiri osobe stradale u Bagdadu nakon što je Al-Sadr saopštio da se povlači iz politike

Iračka vojska proglasila je policijski čas i pozvala demonstrante da napuste mjesto na kojem su se okupili

6521 pregleda4 komentar(a)
Današnji sukobi u Bagdadu, Foto: Reuters

Četiri osobe su stradale, a 19 je povrijeđeno, tokom sukoba u Bagdadu koji su izbili nakon što je irački šitski vjerski vođa Moktada al-Sadr danas saopštio da se povlači iz politike i da zatvara svoje kancelarije kao odgovor na nerješiv politički zastoj.

Upravo je Al-Sadrova odluka izazvala sukobe između njegovih pristalica i pristalica koje podržava Iran, javio je Rojters.

Oni koji su lojalni Al-Sadru izašli su na ulice i uzvikivali slogane u znak podrške vjerskom lideru.

Novinari iz Bagdada izvještavali su da se čula pucnjava u centru iračke prijestonice. Kako piše Rojters, izvor pucnjave nije odmah bio jasan, ali da se pretpostavlja da su se neki pucnji čuli nakon što je policija ispalila metke u vazduh.

Iračka vojska proglasila je policijski čas od 15.30 časova, a pozvala je demonstrante da napuste mjesto na kojem su se okupili.

Al-Sadr, koji je dobio široku podršku suprotstavljajući se i američkom i iranskom uticaju na iračku politiku, bio je najveći pobjednik na oktobarskim izborima, ali je odlučio da povuče sve svoje poslanike iz parlamenta u junu nakon što nije uspio da formira Vladu koja je isključila njegove rivale, uglavnom one koje podržava Teheran.

On se i i u prošlosti povlačio iz politike, ali se i često vraćao političkim aktivnostima. Međutim, čini da je trenutni politički ćorsokak u Iraku teže riješiti nego u prethodnim periodima nefunkcionisanja, zaključuje Rojters.