Abazović najavio gradnju nove bolnice u Pljevljima

Ministar zdravlja Dragoslav Šćekić je kazao da bi, da nije bilo sajber napada, već bio raspisan tender za idejno rješenje nove pljevaljske bolnice, ali se ipak nada da će do kraja godine taj dio posla biti završen

5372 pregleda10 komentar(a)
Sa posjete Pljevljima, Foto: Goran Malidžan

Predsjednik vlade u tehničkom mandatu Dritan Abazović najavio je izgradnju nove bolnice u Pljevljima, nagovijestivši da bi se sa tim poslom moglo krenuti tokom ljeta naredne godine.

„Pljevljima definitivno treba nova bolnica. Ova opština je imala dugogodišnji negativan odnos centralnih vlasti. Do ljeta mogu da se završe sve procedure i da se raspiše tender za izbor izvođaća radova i početak gradnje nove bolnice. U međuvremenu sa direktorim ćemo dogovoriti da neke stvari koje su prioritetne budu podržane od Ministarstva zdravlja i Vlade kako bi u ovom međuperiodu olakšali njihov rad. Mi želimo da Pljevlja žive, a ne da se prazne“, rekao je Abazović.

On se zahvalio zdravstvenim radnicima u Pljevljima na požrtvovanju koji iskazuju u pružanju usluga građanima Pljevalja i pored evidentnog nedostatka kadra.

Ministar zdravlja Dragoslav Šćekić je kazao da bi, da nije bilo sajber napada, već bio raspisan tender za idejno rješenje nove pljevaljske bolnice, ali se ipak nada da će do kraja godine taj dio posla biti završen.

Šćekić je podsjetio da je Vlada dala zemljište na korišćenje kako bi Zdravstvena zadruga u saradnji sa opštinom mogla da krene u izgradnju zgrade za pljevaljske zdravstvene radnike.

„Aparati koji su neophodni pljevaljskoj bolnici biće nabavljeni u narednom periodu.Siguran sam da će u narednih mjesec dva imati potrebne aparate“, rekao je Šćekić.

Direktor pljevaljske bolnice Saša Grbović kazao je da je nova bolnica Pljevljima neophodna u cilju pružanja kvalitenije zdravstvene zaštite.

„Nadamo se i podršci za izgradnju stembene zgrade za zdravstvene radnike jer će to biti veliki posticaj za njihov ostanak u Pljevljima. U prethodnih godinu i po u pljevaljsku bolnicu je uloženo preko pola miliona eura. Nabavljen je novi skener, novi rentgen aparat, urađen centralni kiseonik a bilo je i donacija“, rekao je Grbović.

Šćekić: Dobijemo potrebni ljekovi za onkološke pacijente

Govoreći o nedostatku ljekova za onkološke pacijente ministar zdravlja je kazao da se to desilo zbog zastoja u isporuci veledrogerija.

Kazao je da je taj problem riješen i da su jutros dobili potrebne ljekove za onkološke pacijente.

„Nažalost, prethodna Vlada nije imala osjećaj i slobodno mogu reći da je dovela do desetkovanja Fonda zdravstva i generalno ugrožavanja zdravstvenog sistema kroz populističku priču, što je meni žao što se otišlo u tom pravcu i što se ta populistička priča lomi na zdravstvu. Šta se desilo - prethodna Vlada donijela je zaključak od 43 miliona eura za nabavku ljekova a od tih 43 miliona eura Ministarstvo finansija u tom periodu na čelu sa gospodinom Spajićem nije uplatilo nijedan cent. Sve od tog momenta, ova tri mjeseca, mi prosto finansijski izvodimo gimnastiku kako zdravstveni sistem ne bi došao u kolaps. To se odrazilo i na nabavku onkološke terapije. Uspjeli smo to da saniramo i jutros smo uspjeli da obezbjedimo terapiju i građani treba da znaju će svima njima biti terapija dostupna. Meni je žao što se to tako u prethodnom periodu radilo i nećemo dozvoliti da naši pacijenti to trpe. Čekamo rebalans budžeta gdje će za zdravstvo biti opredijeljeno dodatnih 30 miliona eura, a u sjednici u četvrtak biće iz budžetske rezerve opredijeljeno sedam miliona eura koji će biti direktno uplaćeni veledrogerijama za nabavku i onkoloških ljekova i na taj način ćemo prevazići problem. Želim da građani imaju razumijevanja jer ne možemo sve to probleme koji su gomilani deset godina i više da riješimo za tri mjeseca, ali svakako nećemo dozvoliti da zdravlje naših građana bude ugroženo“, rekao je Šćekić.

Rješenje za Vektru Jakić nije blizu, razrađuju modele

Na pitanje novinara da li Vlada može pomoći bivšim radnicima Vektre Jakić, koji svu više puta protestovali jer im vlasnik kompanije Dragan Brković duguje zarade za više mjeseci, Abazović je kazao da postoji nekoliko modela koje razmatraju za rješavanja problema Vektre Jakić.

U Vektri Jakić proizvodnja je prekinuta krajem 2018. godine.

„Vjerujem da će se naći neko rješenje. Ne mogu da dajem u ovom trenutku obećanja a pitanje Vektre Jakić ostaje goruće. Rješenje nije blizu. ali se razrađuju neki modeli. Sve što se dešavalo oko te firme je samo odraz kako su se vlasti odnosile prema dobrima Crne Gore. Žao mi je zbog toga i mislim da su radnici toga svjesni. Moramo potencijale opštine Pljevlja da koristimo na način da to odgovara građanima Pljevalja, a ne samo pojedincima“, rekao je Abazović.