Od avetinjski prazne „Arene Tbilisi” do uzvika „Sakartvelo” iz grla skoro 10.000 navijača i „tragedije” Gruzije

„Navikli smo na atmosferu u NBA i Evroligi, a onda je večeras ovdje bilo 100 ljudi. Veoma je teško koncentrisati se i naći motivaciju u ovakvoj situaciji. Ovo je kao da smo igrali neki kadetski ili juniorski turnir”, rekao je selektor Turske Ergin Ataman

19058 pregleda9 komentar(a)
Bivši centar Budućnost Volija Goga Bitadze na večerašnjoj utakmici, Foto: Irakli Gedenidze/Reuters

Od specijalnog izvještača „Vijesti”

Po zvaničnim podacima, u „Areni Tbilisi“ je utakmicu Turska - Crna Gora pratilo 1.500 gledalaca, ali je bilo jasno da ih nema više od 400. Time je bio razočaran i selektor Turske Ergin Ataman.

„Poslije mnogo godina u Evroligi, ne znam kako da opišem ovako iskustvo za mene, ali i većinu igrača. Navikli smo na atmosferu u NBA i Evroligi, a onda je večeras ovdje bilo 100 ljudi. Veoma je teško koncentrisati se i naći motivaciju u ovakvoj situaciji. Ovo je kao da smo igrali neki kadetski ili juniorski turnir. Mnogo je igrača iz NBA i Evrolige, a dvorana je prazna. Nešto mora da se mijenja”, rekao je Ataman.

Trener Anadolu Efesa je rekao da očekuje mnogo više navijača na utakmici sa Gruzijom, a dvorana će sigurno biti puna. Kao večeras, kada se iz grla skoro 10.000 navijača orilo „Sakartvelo”, kako se na gruzijskom jeziku zove ova država.

Zahvaljujući sjajnoj podršci sa tribina, tim nekadašnjih članova Budućnost Volija - trenera Ilijasa Zurosa i centra Goge Bitadzea - serijom 12:0 je preokrenuo protiv Belgije na 67:62 na tri minuta do kraja.

Otišlo se, ipak, u produžetke, u kojima je presudila trojka Žonatana Tabua tri sekunde prije kraja za 79:76.

Tabu i Žan-Mark Emvema su bili najefikasniji u pobjedničkom timu sa po 14 poena, Ismael Bako je ubacio 11, a Emanuel Lekomt 10.

Gruzine su predvodili Aleksander Mamukelašvili sa 18 poena i 13 skokova, Tadus Mekfaden sa 17 i Bitadze sa 14 koševa.