Indija porinula prvi nosač aviona domaće proizvodnje

Nosač aviona se zove "Vikrant" i na sanskritskom znači "moćan" ili "hrabar", dugačak je 262 metra a izgrađen je u brodogradilištu Kočin na jugu zemlje

4636 pregleda1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Reuters

Indija je danas porinula u more prvi nosač aviona domaće proizvodnje, u vrijeme nastojanja da se suprotstavi mnogo većoj i rastućoj floti Kine, koja je njen regionalni rival.

Nosač aviona se zove "Vikrant" i na sanskritskom znači "moćan" ili "hrabar", dugačak je 262 metra a izgrađen je u brodogradilištu Kočin na jugu zemlje.

Prvi nosač aviona "Vikramaditia" iz sovjetskog doba Indija je kupila od Rusije 2004. godine, da bi zaštitila Indijski okean i Bengalski zaliv.

Porinuću novog nosača prisustvovao je premijer Narendra Modi, u sklopu obilježavanja 75. godišnjice nezavisnosti Indije od britanske vladavine.

Modi je naglasio da se Indija svrstala među rijetke države koje mogu da naprave nosač aviona i da je to "istorijski dan i značajno dostignuće".

Nosač je najveći ratni brod koji je izgrađen u toj zemlji, a može da nosi posadu od oko 1.600 ljudi i upravlja flotom od 30 letjelica, među kojima su i borbeni avioni i helikopteri, saopštila je mornarica.

Ratni brod od 47.400 tona nosivosti biće u potpunosti osposobljen do kraja 2023, a prije toga treba da prođe i prva ispitivanja namijenjena slijetanju aviona.