Opet otkazano lansiranje najmoćnije rakete svemirske agencije NASA: Mješavina tehničkih i vremenskih neprilika

Kontrolori su pokušali da naprave nekoliko popravki, ali bez uspjeha

8057 pregleda7 komentar(a)
Raketa NASA, Foto: Reuters

Lansiranje najmoćnije ikada rakete američke svemirske agencije NASA otkazano je po drugi put ove nedjelje, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Najava je uslijedila nakon što je otkriveno curenje u rezervoaru vodonika NASA-ine rakete Artemis za debitanski let oko Mjeseca.

Pokušaji da se problemi otklone bili su otežani mješavinom tehničkih i vremenskih neprilika.

Curenje vodonika je otkriveno 3. septembra kada je raketa počela da se puni superhladnim pogonskim gorivom.

Kontrolori su pokušali da naprave nekoliko popravki, ali bez uspjeha.

Vozilo sagorijeva 2,7 miliona litara tečnog vodonika i kiseonika kako bi obezbijedilo potisak potreban za odlazak sa Zemlje.

Međutim, kada su kontrolori poslali komandu za punjenje rezervoara vodonika, oglasio se alarm koji je ukazivao da je došlo do curenja.

Ovo lansiranje bi bilo prvi let u NASA-inom programu istraživanja Mjeseca u 21. vijeku, nazvanom Artemis po Apolonovoj mitološkoj sestri bliznakinji.

Problem sa motorom primorao je NASA-u 29. avgusta da odloži lansiranje rakete na dugoočekivani debitantski probni let oko Mjeseca, 50 godina nakon što je okončan program Apolo.

Američka svemirska agencija navela je problem na jednom od glavnih motora rakete, nakon što su lansirni timovi počeli da pune njene rezervoare goriva superhladnim vodonikom i kiseonikom.

Vremenski uslovi takođe su jedan od faktora. Kako saopštile svemirske snage Sjedinjenih Američkih Država posljednja prognoza ukazuje da su šanse za povoljne vremenske uslove 70 odsto.

U kapsuli Orion koju bi trebalo da ponese raketa, sada nema astronauta, već su umjesto njih probne lutke, opremljene senzorima za mjerenje vibracija, kosmičkog zračenja i drugih uslova.

Astronauti bi na drugi let oko Mjeseca trebalo da krenu 2024. godine. U trećoj fazi planirano je slijetanje na Mjesec i to bi, prema sadašnjim projekcijama trebalo da bude 2025.

Šestonedjeljna misija prve faze trebalo bi da se završi padom kapsule u Tihi okean u oktobru.