Opština Ulcinj nudi parcelu za objekat u Starom gradu

Za nezavršeni objekat preduzeću “SJ Property” nude zemljište u Pinješu ili Polju. “Tu ne mogu ništa da grade i neće ni moći i zbog toga je to rješenje najbolja opcija”, kazao je predsjednik opštine Omer Bajraktari

6151 pregleda1 komentar(a)
Dio Starog grada gdje se nalazi objekat, Foto: Samir Adrović

Opština Ulcinj ponudila je preduzeću “SJ Property” da otkupi njihov nezavršeni objekat u Starom gradu, a da im zauzvrat ustupi parcelu u Pinješu ili Ulcinjskom polju, gdje je lokalna vlast titular nad imovinom.

To je “Vijestima” potvrdio predsjednik Opštine Omer Bajraktari, navodeći da bi to bila najbolja opcija i za Stari grad i za Opštinu, čime bi bila završena decenijska saga oko izgradnje objekta na južnom dijelu drevnih zidina.

”Rekao sam vlasnicima u razgovoru prošle sedmice da tu ne mogu ništa da grade i da neće ni moći i da je zbog toga ovo rješenje najbolja opcija”, kazao je Bajraktari.

Dodao je da će u slučaju da kompanija prihvati ponudu, objekat u Starom gradu staviti na javnu raspravu i vidjeti koje je najbolje rješenje i šta bi trebalo uraditi s njim.

Iz preduzeća “SJ Property” saopštili su da su oni pribavili zemljište sa već izgrađenim objektom u Starom gradu s namjerom da se bave turističkom djelatnošću visoke kategorije, što je i dalje njihova namjera.

”Ali s obzirom na administrativne barijere koje su nastupile nakon toga, a na inicijativu Opštine Ulcinj, pristupili smo razgovoru o mogućoj razmjeni za nepokretnosti u svojini Opstine Ulcinj na principu srazmjerne vrijednosti”, piše u odgovoru preduzeća na pitanja “Vijesti”.

”SJ Property” postala je vlasnik parcele s pripadajućim objektom u Starom gradu 2018. i od kupovine nije izvodila nikakve radove, niti je bila u mogućnosti da to i učini. Prethodni vlasnik placa s objektom bila je kompanija “Butua resort”.

Kompanija “SJ Property”, osnovana je 21. februara 2018, a već u junu iste godine postala je vlasnik placa i nedovršenog objekta u Starom gradu. U listu nepokretnosti, kako su “Vijesti” ranije objavile, stoji da se na placu nalazi objekat u izgradnji prema odobrenju za gradnju od 7. decembra 2006, koje je tada izdato porodici Zec iz Ulcinja za poslovno-stambeni objekat od 738 kvadrata s prizemljem i dva sprata. Porodica Zec je nakon toga prodala parcelu, a investitor postaje firma Ulcinj resort iz Kotora. Osnivači te firme tada su bili Vsevolod Gluhovcev i “Butua Resort” iz Bara.

Zbog odstupanja od građevinske dozvole Ulcinj Resortu je u junu 2009. zabranjena gradnja. Direktor firme 2009. postaje Olga Orlova, a Opština je odbila njen zahtjev da joj izda dozvolu za postojeće prekoračene gabarite. Polovinu vlasništva u kompaniji u aprilu 2015. preuzima Bestinvest iz Moskve, dok drugu polovinu zadržava Butua resort. Novi direktor tada postaje Gorica Đikanović. Međutim, dva mjeseca kasnije Moskovljani napuštaju kompaniju i jedini vlasnik je ponovo Butua resort. Od 2016. novi direktor bio je Novica Milić. Novi vlasnici, uprkos tome što posjeduju građevinsku dozvolu, još ne mogu da nastave gradnju objekta jer nije usvojen DUP za Stari grad.

U Upravi za inspekcijske poslove “Vijestima” je još 2014. saopšteno da je građevinska inspekcija utvrdila da investitor posjeduje građevinsku dozvolu, ali da ne gradi u skladu s njom. Investitor je do tada uspio da završi grube radove na prizemlju i spratu, a takvo stanje je i danas.

I Uprava za zaštitu kulturnih dobara s Cetinja prije šest godina je pozvala tadašnjeg investitora da okonča izgradnju objekta u Starom gradu u Ulcinju u skladu s glavnim projektom iz 2002. godine, koji ima konzervatorsku saglasnost.