Ciljaju dogovor do kraja sedmice

Usaglašava se predlog za mandatara i novog šefa parlamenta, najprije se bira nasljednik Danijele Đurović. “Dogovoreno je da se radi na principu da ništa nije dogovoreno dok sve ne bude dogovoreno”, rekao Koprivica

46896 pregleda44 komentar(a)
Pitanje političke sudbine Đurović više nije kamen spoticanja: Sa sastanka, Foto: Luka Zekovic

Partije bivše parlamentarne većine dogovorile su na jučerašnjem zajedničkom sastanku u Skupštini da do kraja sedmice usaglase predloge za mandatara za sastav Vlade i novog šefa parlamenta - saznaju “Vijesti”.

Izvori lista, koji su prisustvovali sastanku, tvrde da pitanje političke sudbine predsjednice Skupštine Danijele Đurović više nije prepreka u pregovorima, jer će, kako pojašnjavaju, svi poslanici stare većine, ako se postigne kompromis, potpisati predlog s imenom kandidata za novog čelnika parlamenta.

Socijalistička narodna partija (SNP) i Građanski pokret (GP) URA u više navrata su poručivali da Đurović (SNP) ne treba da bude razriješena, dok Demokrate ne odustaju od tog zahtjeva, ističući da jedino tako može doći do resetovanja odnosa između stranaka koje su pobijedile na izborima 2020. godine. Đurović je, s druge strane, poručila da će poštovati svaki dogovor većine.

Uprkos optimističnim izjavama u pogledu dogovora, koje su juče, nakon sastanka, dali neki od predstavnika bivše većine, sagovornici “Vijesti” kažu da će biti rezervisani prema tome sve dok ne bude izvjestan izbor nove vlasti.

Predsjednik države Milo Đukanović, prema ustavnim rokovima koji teku nakon nedavnog rušenja Vlade Dritana Abazovića, treba do 19. septembra da predloži mandatara.

Predsjednik Nove srpske demokratije (NSD) i jedan od lidera Demokratskog fronta (DF) Andrija Mandić rekao je da je dogovor partija da se prvo biraju novi čelnik Skupštine i njeno rukovodstvo, a potom Vlada.

Naveo je da će stranke na svojim organima predložiti kandidate za najvažnije funkcije, da bi se nakon toga napravio dogovor o sastavu izvršne vlasti. “Parlamentarna većina od 30. avgusta 2020. imala je veoma uspješan sastanak. Bile su konstruktivne diskusije, a dobar dio vremena posvetili smo programu buduće Vlade, posebno izazovima s kojima će se suočavati. Najavažniji su teška zima, pitanje snabdjevenosti energijom, plate i penzije... Dogovorili smo da ćemo u drugom dijelu, a vezano za izvođenje radova i ljude koji treba da pokrivaju funkcije, birati najbolje i najsposobnije... Jasna je dobra želja i čista namjera da idemo naprijed”, kazao je Mandić novinarima nakon sastanka.

Poslanik Demokrata Momo Koprivica, rekao je da je u “paketu” za raspodjelu pozicija novo rukovodstvo parlamenta (s novim predsjednikom), predsjednici skupštinskih odbora, potpredsjednici, premijer, potpredsjednici i članovi Vlade, državni sekretari, sekretara u ministarstvima... Naglašava da su se partije saglasile da fokus nove Vlade bude na socio-ekonomskim i institucionalnim temama.

”Dogovoreno je da se radi na principu da ništa nije dogovoreno dok sve ne bude dogovoreno. Nakon metodoloških pitanja, doći će do ubrzanja u dinamici ovih sastanaka... Na prošlom sastanku prihvatili smo 100 odsto predloga kolega, ali je odbijeno 100 odsto naših predloga. Ali, ne ljutimo se i ne ucjenjujemo, nastavljamo s konstruktivnim pristupom. Razgovor se odvija u dobroj atmosferi, vidi se izvjestan korak naprijed... Imamo dogovor da se u bližoj perspektivi razgovori dešavaju svakog dana”, saopštio je na pres konferenciji.

Odgovarajući na pitanje jesu li Demokrate dobile na sastanku garanciju da će Đurović podnijeti ostavku, Koprivica je kazao da to proizilazi iz principa da se resetuju odnosi i sporazuma koji su predstavnici “stare većine” potpisali 2. septembra.

”Pošto smo se svi saglasili da je predmet raspodjele i mjesto predsjednika Skupštine, jasno da se ta funkcija neće moći staviti iznad sporazuma. Odlazak s te funkcije je pitanje poštovanja principa, a ne borbe protiv nekog pojedinca ili neke partije”, dodao je.

Lider i poslanik Prave Crne Gore Marko Milačić, kazao je da je njegova stranka zadovoljna nastavkom dijaloga, kao i redosljedom dogovorenih koraka. Naglašava da se izborom novog rukovodstva Skupštine otvara mogućnost “fer dogovora” o Vladi.

Predsjednik i poslanik Radničke partije Maksim Vučinić, napisao je na Tviteru da je sastanak održan u srdačnoj atmosferi, i da su partije usaglasile principe i ciljeve djelovanja Vlade.

Sastanku su prisustvovali predstavnici svih stranaka koje su činile pobjedničke koalicije na posljednjim izborima. I jučerašnji i prošlonedjeljni sastanak inicirao je Mandić.

U sporazumu koji je potpisan u petak, a koji je predložio DF, navodi se da se principi saradnje “stare većine” baziraju na poštovanju izborne volje građana iskazane na izborima, a ciljevi ostaju borba protiv korupcije i organizovanog kriminala i onemogućavanje bilo kakvog povrataka Demokratske partije socijalista (DPS) na vlast.

Nova vlada bi, kako piše u dokumentu, ostala posvećena evropskim integracijama, regionalnoj saradnji, kao i poštovanju svih međunarodno preuzetih obaveza.

Demokrate traže nastavak sjednice o razrješenju Đurović

Poslanici Demokrata uputili su Skupštini zahtjev za nastavak sjednice na kojoj treba da se odlučuje o razrješenju Đurović.

Ta sjednica počela je u petak, ali je na zahtjev DF-a data pauza.

”Održavanje sjednice Skupštine na kojoj bi se raspravljalo i glasalo o razrješenju gđe Đurović ili pak njeno podnošenje ostavke na pomenutoj sjednici, nakon čega bi predsjedavanje preuzela gđa Branka Bošnjak, odblokiralo bi primjenu sporazuuma zaključenog 2. septembra. U suprotnom, Demokrate će smatrati da su najavljeni sastanci farsičnog karaktera s cilljem da se Đurović sačuva na poziciji predsjednice Skupštine, na isti način kako se željela sačuvati 43. DPS Vlada... Apelujemo na sve potpisnike da se obezbijedi poštovanje kako važećih propisa, tako i sporazuma, te da se odgovorno, isrekno i s dobrim namjerama posvetimo sprovođenju sporazuma koji eksplicitno definiše izbor novog rukovodstva Skupštine i nove vlade, te rješavanje složene krize”, navodi se, između ostalog, u zahtjevu Demokrata dostavljenom Skupštini.