Marija donijela srebro u Crnu Goru: Ovo je kruna i motiv za dalje

Marija je 21. avgusta postala vicešampionka Evrope u skoku u vis

21519 pregleda28 komentar(a)
Marija Vuković, Foto: Printscreen

Prošle su dvije sedmice, proći će, međutim, i godine, a pričaće se o uspjehu Marije Vuković, djevojke koja u Crnu Goru donijela prvu medalju u kraljici sportova – evropsko srebro.

Marija je 21. avgusta postala vicešampionka Evrope u skoku u vis.

Neposredno nakon jednog od najvećih uspjeha u istoriji crnogorskog sporta, kazala je da će pravu sreću osjetiti kada se vrati u Crnu Gori i podijeli je sa njenim ljudima.

I danas je stigla kući...

“Kada je avion slijetao osjetila sam isti adrenalin kao te večeri u Minhenu. Nakon prošle godine i olimpijskog finala, te četvrtog mjesta na svijetu u dvorani, ova medalja je kruna”, kazala je Marija po dolasku iz Atine.

Nije, kaže, premotavala priču iz Minhena, čak je, kako kaže, bila i previše mirna u odnosu na trenutak i na sve kroz šta je prošla, iako su emocije, naizgled, bile veoma jake...

“Kao da sam bila spremna da će doći medalja. Bila sam mirna i na takmičenju i nakon takmičenja, iako se to možda nije primijetilo. Drago mi je da sam tu, drago mi je što su tu ljudi koji su bili uz mene i kada nije išlo. Drago mi je što nisam odustala, što sam imala podršku COK-a, ASCG-a...”.

Ostala je i prvi stavu da joj je nakon prve velike medalje ostalo dovoljno motiva – najveći je skok preko dva metra.

“Malo mi je žao što ta dva metra nisu došla uz medalju, ali mislim da će i to doći. Mislim da će se kockice poklopiti”, kazala je Marija.

Sa Marijom je u Crnu Goru, prvi put, doputovala žena koja je oživjela njenu karijeru – trenerica Joana Siomu.

“Očekivala sam ovo. Prošle godine je bila veoma, veoma dobra, vjerovala sam u nju. Bila je motivisana, mi smo sve podredili tome da bude u eliti. I bila je, zaslužila je medalju”, kazala je Grkinja.

Na pitanje smatra li da Marija može da ispuni naredni cilj i preskoči dva metra, Siomu je odgovorila:

“U Grčkoj kažemo – kada napravimo planove, Bog ima drugačije planove. Mi ćemo se spremiti da to uradi naredne godine”.

Nakon evropskog srebra, Marija Vuković može da bude rasterećenija sa jedne strane – stekla je uslov za tzv. sportsku penziju.

“To je olakšanje. Atletika je borba, ali koliko god se trudiš ne znaš da li ćeš uspjeti da živiš od nje. Pao mi je kamen sa ramena i sada mogu da uživam u skakanju i dajem maksimum. Mnogo mi znači”, rekla je Marija, koja će sada napraviti pauzu od atletike, a od oktobra ponovo Atina i pripreme za 2023. i let preko dva metra.