Ministarstvo prosvjete: Postignut dogovor o pružanju podrške djeci sa smetnjama i poteškoćama u razvoju

Podrška se odnosi na djecu koja su uključena u redovan nastavni obrazovni proces u vrtićima i osnovnim školama, navodi se u saopštenju Ministarstva prosvjete

2006 pregleda1 komentar(a)
Foto: Boris Pejović

Ministarstvo prosvjete saopštilo je da je u okviru Programa "Ka podržanom razvoju i inkluzivnim kompetencijama", koji se sprovodi u saradnji sa kancelarijom UNICEF-a u Crnoj Gori, postignut dogovor sa centrima za dnevni boravak o pružanju dodatne stručne podrške djeci sa smetnjama i teškoćama u razvoju.

Podrška se odnosi na djecu koja su uključena u redovan nastavni obrazovni proces u vrtićima i osnovnim školama, navodi se u saopštenju Ministarstva prosvjete.

Program je, kako se navodi, orijentisan ka promociji inkluzivnih vrijednosti i praksi na nivou škole, kao i osnaživanju kompetencija profesionalaca u sektoru obrazovanja za individualizovane i inovativne prakse,.

Jedan od ciljeva je dodaju i jačanje dodatne stručne podrške za razvoj životno potrebnih i praktičnih vještina u saradnji sa drugim sektorima.

Ministarstvo prosvjete, saopštilo je, da su uradili i smjernice o korišćenju lokalnih resursa za podršku zajednici.

"Nakon inicijalno sprovedene analize potreba, mogućnosti i opcija u centrima za dnevni boravak i urađenih smjernica organizovana obuka za centre za dnevni boravak na temu „Rana intervencija, intenzivna interakcija, asistivna tehnologija“ u RC “Kotor”. Nakon toga smo sproveli savjetodavnu obuku za profesionalce iz zdravstva (pedijatri, patronažne sestre) za ranu intervenciju u prostorijama RC "1. jun", naveli su u saopštenju.

Pomenuti Program se, kako kažu, oslanja na rezultate Programa sprovedenog tokom 2021. godine, kao i redovno praćenje potreba vrtića i škola.

Dodaju da su rezultati ostvareni prateći i preporuke Izvještaja o sprovođenju Strategije inkluzivnog obrazovanja za 2021. godinu, te Programu saradnje Vlade Cne Gore i sistema UN.Školama je, kako se naovdi, preporučen model.

Navode da je paralelno sprovedeno i savjetovanje za predstavnike komisija za usmjeravanje, centre za socijalni rad iz istih opština koje su uključene u program dodatne stručne podrške.

Saopšteno je da je realizovano savjetovanje za uključivanje inkluzivnih mjera i aktivnosti u godišnje školske planove na osnovu primjene Indeksa za inkluzivnost. Urađen je model pristupačnog formata i sprovedeno savjetovanje za IT koordinatore svih škola sa ciljem da on-line sadržaje i radni materijal izrađuju na ovaj način.