Oni su kraljici rekli „ne“

Muzičari koji su odbili odlikovanja monarhije

19344 pregleda3 komentar(a)
Foto: Reuters

Neki od najpoznatijih muzičara iz Velike Britanije nisu bili veliki ljubitelji kraljevske porodice.

Nikada nije bilo previše popularno ne gajiti simpatije prema monarhiji, a najmanje prema kraljici Elizabeti II, koja je juče preminula u 96. godini. Ipak, neki muzičari su se usudili da krenu drugim putem, pa su čak i odbijali ordene koji su im bili namijenjeni.

Dejvid Bouvi

Slavni muzičar je dva puta odbio odlikovanja kraljevske porodice. Prvi put je "ne" rekao 2000. godine kada je odbio Orden Britanskog carstva (CBE) koji se dodjeljuje zaslužnim građanima. Bouvi tada nije komentarisao svoju odluku, a tri godine kasnije je odbio i titulu viteza.

"Nikada nisam imao namjeru da prihvatim tako nešto", rekao je za "The Sun" iste godine.

"Zaista ne razumijem čemu to služi. Nisam radio cijelog života zbog toga. Neću komentarisati odluku Mika Džegera da prihvati titulu, to je njegova odluka, ali to jednostavno nije za mene."

foto: Shutterstock

Kada su ga godinama kasnije mediji "pritisli" da kaže još nešto o svojim stavovima po pitanju kraljevske porodice, Bouvi je bio jasan:

"Imao bih ozbiljan odgovor na to pitanje kada bih živio u toj zemlji", poručio je muzičar koji je u to vrijeme živeo u SAD.

Pol Veler

Muzičar koji je slavu postigao u grupi "The Jam" takođe je odbio Orden Britanskog carstva. Za razliku od Bouvija, on nije javno komentarisao svoju odluku.

Pol Velerfoto: Shutterstock

Kada je 2007. otkriveno da je odbio odlikovanje, njegov PR je poslao saopštenje u kojem je pisalo: "Pol je bio iznenađen i počastvovan, ali to nije za njega".

Džon Lenon

Monarhija je dodijelila orden Bitlsima davne 1965. godine, ali to nije prošlo bez kontroverzi. Samo četiri godine kasnije, Džon Lenon je svoj vratio i uputio pismo kraljici.

foto: Shutterstock

"Vraćam svoj orden u znak protesta protiv djelovanja Britanije u građanskom ratu u Nigeriji, djelovanja Amerike u Vijetnamu i činjenice da je moja pjesma 'Cold Turkey' pala na listama. S ljubavlju, Džon Lenon", napisao je u svom stilu muzičar.

Džordž Harison

Manje medijski ispraćen je primjer Lenonovog kolege iz benda - Džordža Harisona. Iako muzičar nikada nije komentarisao svoje odbijanje ordena, novinar Rej Konoli je svojevremeno komentarisao ovaj slučaj za "Daily Mail":

"Ko god mu je ponudio Orden, a ne titulu viteza, bio je ekstremeno neosjetljiv. Džordž je sigurno bio jako uvrijeđen, i to sa razlogom", rekao je on, aludirajuću na činjenicu da je Pol Makartni tri godine ranije dobio titulu sera.