MO Rusije: Povlačimo snage iz Izjuma i Balaklije; Zelenski: Oslobodili smo 2.000 kvadratnih kilometara teritorije

Ruska invazija na Ukrajinu - 199. dan

49528 pregleda77 komentar(a)
Foto: Reuters
10.09.2022. 22:22h
21:33h

Ukrajinske oružane snage oslobodile su oko 2.000 kvadratnih kilometara teritorije od kada je ranije ovog mjeseca počela kontraofanziva protiv Rusije.

To je rekao predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski u video obraćanju, a prenosi Rojters.

20:06h

Ruski zvaničnik u okupiranom dijelu Harkovske oblasti Vitalij Gančev preporučio je da se svi stanovnici te oblasti evakuišu u Rusiju "kako bi spasili živote", navodi ruska državna novinska agencija TASS, a prenosi Rojters.

17:04h

Ukrajinske vlasti saopštile su danas da je vojska napredovala nekoliko desetina kilometara u više oblasti na južnom frontu, u područjima koje je ruska vojska zauzela na početku invazije na Ukrajinu.

"Naši vojnici napreduju na linijama fronta na jugu u nekoliko oblasti u rasponu od dva do nekoliko desetina kilometara", rekla je portparolka ukrajinske vojne komande na jugu Natalija Gumenjuk.

16:55h

Rusija će povući svoje snage iz ukrajinskih gradova Balaklije i Izjuma, prenijela je saopštenje Ministarstva odbrane Rusije državna novinska agencija TASS.

"Da bi se postigli navedeni ciljevi specijalne vojne operacije za oslobađanje Donbasa (region u istočnoj Ukrajini), odlučeno je da se pregrupišu ruske trupe stacionirane u oblastima Balaklija i Izjum", rekao je portparol Ministarstva Igor Konašenkov.

Izmjena: 17:13h
14:50h

Ukrajinske snage saopštile su da su ušle u grad Kupjansk na istoku, ključnu lokaciju u rukama ruske vojske nekoliko mjeseci.

Ukrajinski specijalci prenijeli su fotografije na društvenim mrežama na kojima se vide njihovi oficiri "u Kupjansku, koji je bio i uvijek će biti ukrajinski".

Na snimcima se vidi mali broj vojnika u maskirnoj uniformi sa automatskim oružjem, okupljeni oko oklopnog vozila.

Regionalni zvaničnik objavio je fotografiju ukrajinskih vojnika u gradu od 27.000 stanovnika, uz tekst - "Kupjansk je Ukrajina".

To novo napredovanje ukrajinskih snaga dolazi pošto je Kijev saopštio da je posljednjih dana povratio kontrolu nad 30 lokacija u oblasti Harkova, koja se graniči sa Rusijom.

Kupjansk, koji se nalazi oko 120 kilometara jugoistočno od Harkova, pao je u ruke Rusa manje od nedjelju dana poslije početka ruske ofanzive na Ukrajinu 24. februara.

Povratak ukrajinske kontrole nad tim gradom moglo bi da predstavlja ozbiljan problem za Moskvu, pošto se grad nalazi na putevima snabdijevanja ruskih snaga na drugim položajima na liniji fronta.

14:29h

Ruske vazduhoplovne snage uništile su radarsku stanicu ukrajinske vojske za praćenje u oblasti Nikolajev i šest skladišta oružja i raketa u istočnim i jugoistočnim djelovima Ukrajine, saopštilo je rusko ministarstvo odbrane, a prenosi TASS.

Ruski sistemi protivvazdušne odbrane oborili su 13 ukrajinskih dronova i uništili pet projektila HIMARS u vazduhu, prenosi agencija Rojters pisanje ruske državne novinske agencije TASS.

13:00h

Zapadni zvaničnici i analitičari saopštili su da su uvjereni u to da je Ukrajina probila ruske linije fronta južno od Harkova, drugog po veličini ukrajinskog grada, da je zauzela hiljade kvadratnih kilometara teritorije i da prijeti da presječe ruske linije snabdijevanja.

Britansko ministarstvo odbrane je u onlajn brifingu jutros navelo da vjeruje da su Ukrajinci napredovali čak 50 kilometara na liniji južno od Harkova, na sjeveroistoku Ukrajine.

Napredovanje je izgleda ostvareno oko Izjuma, koji je dugo bi u centru ruske linije fronta i mjesto gdje su se odvijale jake artiljerijske i druge borbe. Britanci su naveli da su ruske snage oko Izjuma sve izolovanije.

"Ruske snage su izgleda bile iznenađene. Sektor je bio držan s malim brojem ljudi i ukrajinske jedinice su zauzele ili opkolile nekoliko gradova", objavila je britanska vojska.

Britanci su dodali da je obližnji grad Kupjansk takođe izgleda pod pritiskom ukrajinskih snaga i da bi njegov gubitak u velikoj mjeri uticao na rusku liniju snabdjevanja u toj oblasti.

Snimak koji kruži društvenim mrežama izgleda kao da pokazuje ukrajinske vojnike ispred glavne vladine zgrade u Kupjansku, koji je oko 73 kilometara sjeverno od Izjuma.

Ukrajinska vojska još nije potvrdila da je ušla u grad, ali izvještaji o tome pojavljuju se poslije više dana napredovanja Ukrajinaca južno od Harkova.

Moskva nije odmah potvrdila ili komentarisala tvrdnje Ukrajine i njenih zapadnih saveznika.

09:25h

Šefica diplomatije Njemačke Analena Berbok stigla je danas u Kijev u nenajavljenu posjetu da pokaže da Ukrajina "može da računa" na podršku Berlina, saopštilo je njemačko ministarstvo spoljnih poslova.

Njemačka će nastaviti da podržava Kijev "koliko god bude potrebno, isporukama oružja, i humanitarnom i finansijskom podrškom", rekla je Berbok, navodi se u saopštenju ministarstva.

Ovo je njena druga posjeta Kijevu od početka ruske invazije na Ukrajinu u februaru.