Herceg Novi: Izgube se dva od tri litra vode

V.d. direktora Vodovoda Olivera Doklestić tvrdi da su veliki gubici posljedica dotrajale mreže, ali i krađe...

60 pregleda1 komentar(a)
Herceg Novi, Foto: Slavica Kosić
03.10.2017. 18:38h

Od oko 1,3 miliona kubika vode, koliko se mjesečno upumpa u hercegnovsku mrežu dugu 450 kilometara, na putu do potrošača izgubi se 67 odsto ljeti i više od 75 procenata zimi.

V.d. direktora Vodovoda Olivera Doklestić tvrdi da je to posljedica dotrajale mreže, ali i krađe.

Ističe da je plan da za godinu smanje gubitke za 10 procenata.

Gubici su tri puta veći od evropskog prosjeka, a na dijelu rivijere još je u funkciji vodovod iz doba Austrougarske.

Iako je u sanaciju i rehabilitaciju vodovodne mreže prethodnih godina uloženo više od šest miliona eura, gubici nisu značajnije smanjeni.

“Posljednjih 30 godina nije izgrađen nijedan novi rezervoar u zaleđu, iako je tamo bila najintenzivnija gradnja, a izražena je i krađa vode”, ističe Doklestić.

Ona tvrdi da je novski sistem snabdijevanja vodom jedan od najsloženijih u Crnoj Gori, zbog dotoka sa tri različite strane, ali i pumpanja u tri visinske zone koje na nekim lokacijama prerastaju u četvrtu i petu i velikih troškova električne energuje.

Potrošači najviše vode dobijaju iz susjedne Hrvatske - cjevovodom kroz Konavle teče od 400 do 440 litara vode u sekundi, iz lokalnog izvorišta Opačica dodatnih 100 litara i iz Regionalnog vodovoda 56 litara u sekundi.

U zimskom periodu, iz izvorišta Lovac u Mojdežu u gradski vodovod pristiže oko 20-ak litara vode u sekundi.

Doklestićeva kaže da je procjena da u Novom ima oko 800 nelegalnih potrošača.

“Jedan veliki, ekskluzivni hotel ima račune za vodu kao malo veće domaćinstvo. Neovlašćeno koriste vodu iz izvorišta na parceli na kojoj je izgrađen hotel”