Novaković Đurović: Krapović manipuliše podacima iz odgovora, pogrešno tumači pravne norme

Ministarka ekologije, prostornog planiranja i urbanizma kazala je da se ne sjeća što je Krapović uradio, kao predsjednik Opštine Budva da spriječi nasrtaj investitora koji su mu sada problematični

9801 pregleda13 komentar(a)
Foto: Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma

Poslanik Demokratske Crne Gore Dragan Krapović manipuliše podacima iz odgovora koji je dobio od Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, i potpuno pogrešno tumači pravne norme.

To je saopštila ministarka tog resora Ana Novaković Đurović dodajući da se ne sjeća što je Krapović uradio, kao predsjednik Opštine Budva da spriječi nasrtaj investitora koji su mu sada problematični.

Novaković Đurović smatra da je motiv za takvo postupanje jasno, politički, ali da sada vjeruje da je povezan i sa ličnim interesima, "jer samo opipljiv interes može objasniti ovakvo manipulisanje poslanika Krapovića".

"Da pojasnim: u skladu sa Zakonom o planiranju prostora i izgradnji objekata, investitor stiče uslov građenja na osnovu podnesene prijave građenja i dokumentacije propisane zakonom. Urbanističko-građevinski inspektor provjerava dostavljenu dokumentaciju. Ukoliko utvrdi da je potpuna i nema nepravilnosti, konstatuje da je investitor stekao uslov građenja, što je u slučaju Mia investments konstatovano 30.07.2020. godine. Ako jedan dokument od potrebnih 6 koji su dio dokumentacije bude naknadno na Upravnom sudu osporen, to ne znači da investitor mora ponovo da podnosi kompletnu dokumentaciju i prijavu građenja. Svi postupci koje investitor vodi prilikom počinjanja gradnje su dio jednog upravnog postupka, pa zato poslanik Krapović nije u pravu kada tvrdi da se poništavanjem jednog dokumenta postupak vraća na početak", navodi se u njenom reagovanju.

Dodaje i da je organ čiji je dokument poništen od strane Upravnog suda dužan da donese novi akt u roku od 30 dana.

"Tek ako bi tim novim aktom iz nekog zakonom utvrđenog razloga (i/ili sudskom odlukom) bila i konačno preinačena prvobitna odluka po zahtjevu investitora, to bi značilo da se postupak obustavlja i da bi investitor morao ponovo da započne upravni postupak. Međutim, to se nije desilo. Poslanik Krapović iznosi neistinu da nije postupano po presudi Upravnog suda. Presudom Upravnog suda bilo je nalaženo da se u ponovnom postupku održi usmena rasprava i tužiocu omogući da se izjasni o svim činjenicama i okolnostima koje su od značaja za donošenje rješenja. Usmena rasprava je održana i na osnovu iste ponovljena saglasnost od strane glavnog državnog arhitetke, sa dopunskim obrazloženjem (u martu 2022. godine)", piše u saopštenju.

Sve se to desilo, ističe ona, prije njenog stupanja na dužnost, a Krapović bi trebalo da zna, da u ovom slučaju, ona nema zakonski osnov da poništi prijavu građenja.

"Taj osnov bi samo mogao biti politički ili lični, u šta me poslanik Krapović svjesno usmjerava svojim apelima, ne mareći da bi u slučaju protivzakonitih odluka država morala da plaća milionske odštete. Svi ostali segmenti ovog pitanja, o kojima govori poslanik Krapović, vezano za imovinsko pravne odnose, off shore kompanije i sl. nisu u nadležnosti ovog Ministarstva, i njima mogu, i treba da se bave drugi nadležni organi" saopštila je Novaković Đurović.

Ističe i da nije ona kriva što je prostor u Budvi devastiran i što je planska dokumentacija takva da dozvoljava gradnju objekata sa velikim gabaritima.

"Poslanik Krapović je bio predsjednik Opštine Budva i dobro je upoznat da se, osim ovog hotela, na prvoj liniji uz more grade mnogi drugi objekti. Nisam uspjela da ispratim značajnije reakcije poslanika Krapovića u vezi sa objektima mnogo većim po gabaritima, koji su potrošili prostor za stanove. Isto se ne sjećam što je uradio, kao predsjednik Opštine da spriječi nasrtaj investitora koji su mu sada problematični", kazala je ona.

Novaković Đurović je ohrabrila Krapovića da podnese nedavno najavljenu krivičnu prijavu protiv nje, a ona mu je najavila takođe krivičnu prijavu za lažno prijavljivanje, "jer neću dozvoliti da se svako malo pokušava poigravati sa mojim imenom i integritetom".

U svom saopštenju je navela da poštuje vrijeme i napor koje Krapović ulaže u praćenje rada Ministarstva na čijem je čelu, te i da su konstruktivni predlozi i kritike dobrodošli.

Pozvala je Krapovića da u tom procesu bude "barem neselektivan, kad već politički motiv ne može da sakrije".

"Vjerujem da bi tim neselektivnim pristupom poslanik Krapović ispratio da je nedavno, u skladu sa Zakonom, saglasnost za izgradnju objekta u Ulcinju dobila recimo Eparhija budimljansko-nikšićka, pa očekujem da, kao i sve ostale odluke Ministarstva i moje i ovu problematizuje. Ili to, u ovom slučaju nije politički oportuno?", upitala je ona.

Poručila je i da će se svi investitori tretirati na isti način- isključivo i samo u skladu sa Zakonom, dok god je ona na čelu Ministarstva.

"Da je važeći zakon loš istakla sam više puta i iz tog razloga pokrenula proceduru donošenja novog zakonskog rješenja u oblasti planiranja prostora i izgradnje objekata. To što se meni lično ne sviđaju neki objekti i njihovi gabariti, ili investitori, ne može biti opravdanje da sprječavam investitore da ostvare svoja prava. Upravo je to DPS matrica, koja je očigledno bliska poslaniku Krapoviću. Takvim pristupom bi ova država morala da plaća milionske odštete investitorima koji godinama čekaju na ostvarenje njihovih prava", zaključuje se u njenom reagovanju.