Demokrate: URA, SNP i CIVIS ucjenjuju da se ne bi dogovorili

"Odričemo se bezbjednosnog sektora u 44. Vladi Crne Gore, za kojeg drugi učesnici tvrde da je isti najznačajniji dio Vlade, a sve sa ciljem da pregovori, a ne ucjene, uspiju"

14340 pregleda53 komentar(a)
Foto: Demokratska Crna Gora

Demokratska Crna Gora saopštila je da su zahtjevi Građanskog pokreta URA, Socijalističke narodne partije (SNP) i Saveza građana CIVIS "ucjena", kako se ne bi postigao dogovor.

"Jasno je da grupacijama koje imaju po devet poslanika, kao što su Demokrate, Nova i zajedno URA, SNP i Civis, pripada isti broj ministarskih mjesta, npr. po pet. Ovaj princip, sadržan je u Sporazumu kojeg su zaključili poslanici stare parlamentarne većine. Saglasno tom Sporazumu URA i SNP nemaju pravo na premijera i predsjednika Skupštine, tako da se ne mogu odreći onog što im ni po čemu ne pripada. Čuli ste nevjerovatne zahtjeve da URA, SNP i CIVIS, kojima maksimalno može pripasti npr. pet ministarskih mjesta traže 12 ministara, odnosno više ministara nego što imaju poslanika i apsolutnu vlast sa 10 odsto podrške u biračkom tijelu. Umislili da su na izborima osvojili 51 odsto glasova", navodi se u saopštenju Demokrata.

Dodaju da se "ovo zove ucjena".

"A, zašto ucjenjuju? Pa da se ne bi dogovorili. To je jedini cilj ove grupacije. Onaj koji pristaje na ucjene neka pokloni URA-i onoliko ministara koliko želi pokloniti. To je stvar tog političkog subjekta. Naravno spremni smo na zajednička odricanja u korist parlamentarnih manjinskih partija. I na kraju, pored odricanja od funkcije premijera i funkcije predsjednika Skupštine i drugih ustupaka, činimo naš posljednji ustupak - odričemo se bezbjednosnog sektora u 44. Vladi Crne Gore, za kojeg drugi učesnici tvrde da je isti najznačajniji dio Vlade, a sve sa ciljem da pregovori, a ne ucjene, uspiju", zaključuje se u saopštenju.