Kirgistan i Tadžikistan se međusobno optužuju za kršenje primirja

Kirgistanska pogranična služba je navela da je tadžikistanska vojska četiri puta iz minobacača pogodila kirgistanske pogranične vojne položaje

4027 pregleda2 komentar(a)
Oklopni transporter vojske Kirgistana u provinciji Batken, Foto: Reuters

Kirgistan i Tadžikistan se uzajmno optužuju za nova kršenja primirja koje je sinoć stupilo na snagu poslije oružanih sukoba na više tačaka na njihovoj granici.

U današnjem saopštenju kirgistanska pogranična služba je navela da je tadžikistanska vojska četiri puta iz minobacača pogodila kirgistanske pogranične vojne položaje.

Incidenti su prijavljeni u kirgistanskim oblastima Oš i Batken na jugu zemlje.

"Očekuju se pregovori izmedju kirgistanske i tadžikistanske pogranične službe", navodi se u saopštenju.

S druge strane, tadžkistanska pogranična služba javila je da je situacija na granici relativno mirna jutros u 10.00 (7.00 sati po srednjoevropskom vremenu). Ona je optužila kirgistansku vojsku za kršenja primirja.

Kako je navedeno, pucano je na granične zone Tadžikistana iz mjesta u kirgistanskoj oblasti Batken.

"Takođe primjećujemo da je kirgistanska vojska na granicu šalje pojačanja u ljudstvu i oružju", dodaje se.

Predsjednik Kirgistana Sadir Žaparov i njegov tadžikistanski kolega Emomali Rahmon dogovorili su juče na sastanku na marginama samita Šangajske organizacije za saradnju (ŠOS) u Uzbekistanu prekid vatre i povlačenje trupa, nakon sukoba na granici dvije zemlje.

Borbe su izbile u četvrtak duž granice kada su kirgistanske i tadžikistanske snage razmijenile vatru poslije graničnog spora.

Prema posljednjem bilansu, sa kirgistanske strane ima 24 mrtvih i 103 ranjenih u sukobima. Kirgistanske vlasti takodje navode da ima desetine hiljada raseljenih.

Tadžikistansko ministarstvo unutrašnjih poslova je saopštilo jutros da ima poginulih civila u Tadžikistanu tokom kršenja primirja, ne navodeći broj.

U razmeni vatre izmedju dve zemlje početkom nedjelje su poginula dvojica tadžikistanskih graničara a više njih je ranjeno.

Na granici izmedju Tadžkistana i Kirgistana redovno izbijaju sukobi. Gotovo polovina zajedničke granice duge 970 kilometara je sporna od raspada Sovjetskog Saveza. Posljednjih godina ima napretka u demarkaciji granice, ali taj posao se obavlja sporo.

U izbijanju nasilja u aprilu 2021. više od 50 ljudi je stradalo a strahovalo se da bi sukobi mogli da se pojačaju.