Četiri znaka koja otkrivaju da vas neko laže

Kada lažljivci pokušavaju da vam prodaju priču, ona je obično uvježbana od početka do kraja. Ubacite se u razgovor pitanjem koje će poremetiti hronološki slijed

260 pregleda0 komentar(a)
laganje, Foto: Shutterstock
03.10.2017. 09:14h

Ozbiljne laži uopšte nisu bezazlene, jer crpe i narušavaju naše emocije i povjerenje. Evo na kojih sedam znakova treba da obratite pažnju kako biste prepoznali da li vas neka osoba laže dok vas gleda u oči.

1 Obmanjujuće zadovoljstvo.

Zahvaljujući mirkoekspresijama možemo otkriti da li nas neko laže. Ali, suzbijanje emocije ne znači nužno da neko laže. Kad osoba zaista izgovara laž, na licu će joj se pojaviti izraz koji se naziva ‘obmanjujuće zadovoljstvo’. Popraćen je smiješkom ili uzbuđenim vrpoljenjem. Takva laž stvara osjećaj uzbuđenja u osobi koja je izgovara.

2 Skretanje pogleda.

Prekidanje kontakta očima još je jedan znak laganja. Lažljivci znaju da rade nešto pogrešno i zato prekidanjem kontakta očima umanjuju osjećaj krivice.

3 Neusklađeni gestovi.

Riječi su laži, ali tijelo govori istinu. Ako vas poslodavac uvjerava da će vam sutra isplatiti platu a pritom sliježe ramenima, znajte da ćete je ipak čekati malo duže.

4 Priča strogim hronološkim redom.

Kada lažljivci pokušavaju da vam prodaju priču, ona je obično uvježbana od početka do kraja. Ubacite se u razgovor pitanjem koje će poremetiti hronološki slijed. Recite, na primjer: “Kažeš da si ga tad vidio u autu, a šta se ono dogodilo prije toga?” To bi moglo da poremeti tok misli lažljivcu, prenosi Lepota i zdravlje.