Blokade u Baricama zbog lošeg puta

Mještani dva puta blokirali prolazak kamiona koncesionara ŠIK “Lim”, čiji su se vozači revanširali na isti način

4015 pregleda0 komentar(a)
Put u lošem stanju, Foto: Jadranka Ćetković

Dugogodišnji problemi mještana bjelopoljskog sela Barice oko lošeg puta koji, kako tvrde, posljednih 15 godina uništavaju koncesionari, kulminirali su proteklih dana, nakon sječe šume na tom području.

To je bio razlog da mještani Barica ove sedmice dva puta blokiraju prolazak kamiona koncesionara ŠIK “Lim”, čiji su se vozači revanširali tako što su kamionima blokirali put za putnička motorna vozila, i to dva dana zaredom, po više sati.

Iz uprave ŠIK “Lim” tvrde da su oni za svaki dogovor, i da su u taj rejon sa izvlačenjem građe krenuli tek 15. septembra, te da nisu oni uništili put, već da je riječ o drugim prevoznicima.

”Stojim na raspolaganju da koliko sjutra dođu na razgovor u firmu, da sve stavimo na papir i dogovorimo se i firma će sanirati put i dovesti ga u bolje stanje nego što smo zatekli”, kazala je direktorica ŠIK “Lim” Gorica Dubak.

Mještani ističu da su korišćenjem makadamskih puteva kroz sela Prošćenske Žari i Barice, teškim mašinama i odvoženjem šumske građe sa lagera, putevi toliko oštećeni da su na pojedinim mjestima neprohodni za putnička motorna vozila.

”Zbog ovih dešavanja može doći do neželjenih posljedica. Danima naporno radimo a noću, tako umorni, stražarimo pored puta. Niko im ne brani da odvoze građu, samo neka srede put, jer mi tuda ne možemo da prođemo malim vozilima”, kazao je Bogoslav Zejak iz Žari, pojašnjavajući da pola tog zaseoka pripada mojkovačkoj opštini, a da se njegova kuća nalazi sa bjelopoljske strane, u čijoj blizini se nalazi lager za odvoz građe.

Gorštaci tvrde da su nakon pregovora sa policijom dozvolili odvoz već natovarene građe, ali da dalji odvoz neće dozvoliti sve dok se put ne popravi.

Zejak priča da mještani muku muče sa istim koncesionarom posljednjih 15 godina i da je najveći problem to što i kada zakrpe put, to rade kamenjem od stijena, koji uopšte ne izvaljaju.

”Njima za kamione je takav put prohodan, a mi izlomismo auta. Vjerujte, dok vozimo, svaki čas izlazimo iz vozila da sklanjamo kamenje sa puta, jer ne možemo da prođemo normalno, samo zbog nečije nemarnosti. Bace obični kamen i samo ga malo razgrnu i sve tako ostave po putu”.

Zbog neadekvatnog nasipa, mještani su, kako objašnjava njegov vrat Radoslav Zejak, u utorak spiječili koncesionara da sipa krupni kamen po putu:

”U isto vrijeme gledali smo njihove radnike kako sklanjaju to krupno kamenje sa puta, jer su i neki od njih došli putničkim vozilima zbog poslova premjera i otpremanja građe”.

Radoslav Zejak ističe da su ih mještani upozorili da ne nasipaju put onako kako samo njima odgovara, i da su tražili da neko iz uprave izađe i uvjeri se kakvo je stanje.

”Međutim, oni su sjutradan došli sa dva kamiona iz pravca bjelopoljske Opštine, sa lagera iz šume utovarili građu i, umjesto da se vrate kuda su krenuli, put su nastavili kroz mojkovačku opštinu, odnosno kroz baričke zaseoke Ravni i Žari”.

Mještani podsjećaju da su osamdesetih godina prošlog vijeka put do Ravni i Žari, odnosno do mjesnog groblja, radili iz svojih sredstava, i da sada, ni po cijenu života, nikom neće dozvoliti da ga unište.

Podsjećaju i na to da koncesionar koji plaća porez samo bjelopoljskoj opštini koristi i put kroz mojkovačku opštinu.

Stanislav Bošković je ispričao da mu se dva puta desilo da je vozilom naišao kada su kamioni ŠIK “Lima” blokirali put.

”U srijedu sam naišao vozilom sa suprugom i djetetom. Kamioni ŠIK ‘Lima’ su blokirali put i nisam mogao da prođem. Ne znam kako neko može da blokira put kada prolazite sa malom djecom putem gdje nema ni vode ni prodavnice. To je strašno. Tek poslije oko sat vremena su nas propustili. Sjutradan, kada sam naizlazio iz pravca Mojkovca, isto se desilo, ovoga puta nedaleko od prošćenske crkve, sa mojkovačke strane. Ovoga puta sam džipom zaobišao blokadu i prošao kroz livade, što bi malim autom bilo nemoguće”.

I on priča da je put u katastrofalnom stanju i da koncesionari nasuti kamen samo “razmrljaju” po putu i ostave tako.

Slične muke ima i Radosav Laleta Jokić iz sela Žari, sa mojkovačke strane.

”Put ne može biti nagrdniji nego što je. Kola uđu u baru, onda čekamo po 20 minuta da se osuše kablovi, da možemo da upalimo vozila. Ovo su privatni putevi na koje mi plaćamo porez. Sporni put ide preko mog imanja, i taj put smo ranije dali Zejacima da naprave prolaz do svojih kuća, i oni su ga probijali od svojih sredstava, bez ičije pomoći”.