U SAD otišlo svih deset saradnika Abazovića, ali ne u isto vrijeme

Vladinu delegaciju u Vašingtonu činilo šest premijerovih saradnika, ostali se priključili u Njujorku

26933 pregleda25 komentar(a)
Abazović i saradnici u Njujorku, Foto: Vlada Crne Gore

Delegaciju u Vašingtonu je uz premijera Dritana Abazovića činilo šest njegovih saradnika, iako je Vlada u usvojenoj platformi za učešće predsjednika Vlade na konferenciji ‘Sloboda medija”, navela imena deset saradnika, tvrde iz kabineta Abazovića.

Svih deset saradnika je, ipak, prema dostavljenim informacijama iz kabineta otputovalo u Sjedinjene Američke Države.

Iz Kabineta su prvo saopštili da je konferenciji prisustvovalo četvoro saradnika uz Abazovića (šefica kabineta predsjednika Vlade Ana Rašović, savjetnik za vanjsku politiku Đorđe Radulović, savjetnik za medije Miloš Perišić i savjetnik za digitalne medije Radivoje Koprivica). Na dodatna pitanja “Vijesti” su otkrili da su u Vašingtonu bili i zamjenik generalnog sekretara Vlade Ilir Harasani i savjetnik za pravna pitanja Ivo Šoć.

U pomenutoj usvojenoj platformi su pored njihovih, i imena savjetnice za protokol Jelene Glomazić, saradnice u kabinetu Anđelije Otović, savjetnice premijera i rukovoditeljke Službe za odnose s javnošću Jovane Bojović i zvaničnog kamermana u Službi za odnose s javnošću Vlade Petra Prlje.

”Vijesti” su prenijele sadržaj platformefoto: Screenshot

Kabinet je naveo da su se ostali članovi naknadno priključili delegaciji direktno u Njujorku “zbog mjera štednje”, ali se u odvojenoj platformi za učešće delegacije Crne Gore na Generalnoj debati 77. zasijedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija navode samo imena Abazovića, Radulovića, Perišića, Koprivice i Rašović uz ministra vanjskih poslova Ranka Krivokapića, dvije osobe iz njegovog kabineta, tri osobe iz Stalne misije Crne Gore pri UN, kao i v.d. generalnog direktora za multilateralne poslove Radovana Bogojevića, generalnog direktora za NATO Vladimira Vučinića i direktorice Direkcije za UN Stanice Anđić.

U opširnom saopštenju iz kabineta navode da je na početku organizacije smanjen prvobitni broj planiranih članova delegacije, da ne mogu dati precizan podatak koliko će koštati dok putovanje traje, ali da su troškovi zbog preduzetih mjera štednje upola manji od rashoda koji bi bili u slučaju da u startu nijesu preduzete mjere štednje. Navode da su za prevoz koristili “uber”, da su iz Vašingtona u Njujork putovali vozom, a da su do Vašingtona letjeli najjeftinijom komercijalnom rutom u ponudi.

Naveli su i da je “netačno” da će deset saradnika Abazovića boraviti tokom cijelog boravka premijera u SAD-u, iako to “Vijesti” nisu ni objavile.

U saopšenju se dodaje i da je konferencija “Sloboda medija” samo jedan u nizu od pedesetak obaveza koje Abazovića očekuju tokom boravka u SAD, te da je nejasno zašto se samo jedna aktivnosti Abazovića, predstavlja kao jedini razlog njegovog dolaska u Vašngton, iako su “Vijesti” citirale platformu koja je naslovljena “Platforma za učešće predsjednika Vlade dr Dritana Abazovića na konferenciji “Sloboda medija” u organizaciji Transatlantske liderske mreže, Vašington 17-19. septembar 2022.”.