Maliki pozvao Crnu Goru da podrži Palestinu u pravnim, političkim i diplomatskim naporima

Ministar vanjskih poslova Palestine izrazio je važnost da međunarodna zajednica preduzme neophodne kolektivne korake kako bi Izrael pozvala na odgovornost za svoje zločine

2721 pregleda1 komentar(a)
Krivokapić i Maliki, Foto: Ambasada Palestine u Crnoj Gori

Ministar vanjskih poslova Palestine, Rijad Maliki, pozvao je Crnu Goru da podrži Palestinu u njenim pravnim, političkim i diplomatskim naporima da ostvari prava palestinskog naroda na nezavisnost i slobodu.

I time, kako je saopšteno iz Ambasade Palestine u Crnoj Gori, postigne pravedni mir zasnovan na rezolucijama UN-a i rješenju o dvije države.

Maliki se na marginama Generalne skupštine UN-a sastao sa ministrom vanjskih poslova Crne Gore, Rankom Krivokapićem.

Maliki je pohvalio stavove Crne Gore, u skladu sa međunarodnim pravom, o rezolucijama Palestine na međunarodnim forumima, u Generalnoj skupštini UN-a i Savjetu za ljudska prava.

Takođe, kako se navodi, Maliki je održao sastanak i sa ministrima vanjskih poslova Grčke, Belgije, Holandije, Portugala, Poljske, Finske, Slovenije, Kolumbije, Venecuele i Kostarike.

Maliki je, kako je saopšteno, predstavio svojim kolegama razvoj situacije u Palestini u vezi sa kršenjima, zločinima i rasističkim praksama Izreala nad palestinskim narodom u pokušaju da se palestinski narod liši svojih neotuđivih prava.

Naglasio je da nastavak izrealskog kolonijalnog naseljavanja, ubijanja i pogubljenja na terenu, arbitrarna hapšenja i prisilna raseljavanja, uključućujući i u Jerusalimu nad hrišćanskim i islamskim svetinjama, uništava sve šanse za postizanje mira zasnovanog na međunarodnom rješenju dvije države.

"Maliki je izrazio važnost da međunarodna zajednica preduzme neophodne kolektivne korake kako bi Izrael pozvala na odgovornost za svoje zločine i okončala njegovu vojnu okupaciju Palestine", navodi se u saopštenju.