Đukanović: Po prvi put u posljednjih 30 godina imamo i prijetnje nuklearnim oružjem

"Zapadnobalkanska društva su pokolebana u izvjesnost dogledne evropske budućnosti. U međuvremenu, to su i vrednosno devastirana društva", rekao je Đukanović

34297 pregleda17 komentar(a)
Đukanović, Foto: Služba za informisanje predsjednika Crne Gore

Nedovoljna aktivnost Evropske unije (EU) i NATO u regionu i manjak jasnog, koordinisanog i strateškog pristupa Zapadnom Balkanu posljednjih godina, uz netačnu percepciju važnosti integracije ovog dijela Evrope, stvorili su prostor za snažan upliv trećih strana, poručio predsjednik Crne Gore Milo Đukanović otvarajući danas u Bečićima 25. konferenciji načelnika generalštabova zemalja članica Američko-jadranske povelje (A5) Budva.

Prema njegovim riječima Region se već duže vrijeme suočava sa hibridnim pokušajima destabilizacije i uticaja, poput raznih vidova političkih, ekonomskih i asimetričnih prijetnji.

On je kazao da su posljedice vidljive i višestruke i na nama je da pod hitno radimo na njihovom otklanjanju.

"Zapadnobalkanska društva su pokolebana u izvjesnost dogledne evropske budućnosti. U međuvremenu, to su i vrednosno devastirana društva. Umjesto dominacije jasne proevropske vizije, mi na Zapadnom Balkanu i dalje imamo tešku i neizvjesnu borbu proevropskih i građanskih politika sa okorjelim i razbuđenim nacionalizmima za koje svi mi ovdje prisutni dobro znamo kakve i koliko pogubne posljedice su donijeli zemljama regije. Takav Zapadni Balkan – snažno zahvaćen ruskim uticajem, sa instaliranim proksijima - je izvor nestabilnosti i za Evropu i za euroatlantsku zajednicu. Nemojmo se zavaravati oko toga šta je izvorište nacionalizama na Balkanu i šta im je osnovna intencija", kazao je on.

Poručio je da se Američko-jadranska povelja potvrdila kao važan forum i djelotvoran instrument širenja regionalne saradnje i približavanja zemalja Zapadnog Balkana euroatlantskoj porodici.

"Kroz brojne projekte i zajedničke nastupe, naročito je pomogla jačanju odbrambenih kapaciteta i snaženju interoperabilnosti oružanih snaga. U potpunosti sigurni da nema pune stabilnosti regiona bez njegove integracije u euroatlantski sistem vrijednosti i evropske i euroatlantske strukture, Crna Gora će nastaviti da aktivno promoviše i podržava djelovanje Povelje A-5, s ciljem da se na najbolji način razumiju i prihvate prednosti odbrambene integracije i sistema kolektivne bezbjednosti. Zato i ovom prilikom želim da ponovim namjeru i posvećenost Crne Gore da kroz ovu inicijativu dalje doprinosi euroatlantskim integracijama regiona i promociji transatlantskih vrijednosti. To ćemo činiti jer smatramo da je put ka EU i put ka NATO jedini pravi izbor za stabilnost i prosperitet Zapadnog Balkana", naglasio je Đukanović.

Ističe da je "rat ponovo na tlu Evrope".

"Po prvi put u posljednjih 30 godina imamo i prijetnje nuklearnim oružjem. Složićemo se da to svakog razumnog pojedinca mora da veoma zabrine. Na nama je da pravilno razumijemo poruke ruske agresije na Ukrajinu. Da ih razumijemo i da budemo još odlučniji u zaštiti onoga što Alijansu, uz evropski projekat ujedinjenja, čini nesumnjivo ne samo najvažnijom strateškom zajednicom već i najprestižnijom organizacijom čija je temeljna misija očuvanje mira, zaštita demokratskih vrijednosti i razvoj i prosperitet demokratskih društava, i čiji dio ponosno jesmo ili želimo da budemo. Crna Gora je zabrinuta zbog bezbjednosnih izazova na starom kontinentu. Izražavamo i dijelimo posebnu zabrinutost u vezi sa bezbjednosnom situacijom na istočnom krilu NATO-a, koje može imati implikacije i na region Zapadnog Balkana. Agresija Rusije na Ukrajinu akt je protivan međunarodnom pravu i napad na teritorijalni integritet i suverenitet ukrajinske države, što smo odlučno osudili. To je nesumnjivo i atak na evropski sistem vrijednosti i evropsko jedinstvo. Ako prećutimo agresiju u Ukrajini, upitno je naše moralno pravo da tražimo zaštitu od pokušaja napada i uništavanja demokratskog poretka u našim zemljama malignim uticajem trećih strana", kazao je Đukanović.

Rat u Ukrajini, kako je dodao, stvorio je jedan novi momentum za promišljanje naših politika i našeg zajedničkog djelovanja.

"O svemu ovome smo veoma detaljno razgovarali na posljednjem Samitu NATO u Madridu i sa našim evropskim partnerima u Briselu. Ohrabruje odlučnost i pojačana svijest o opasnostima i neophodnosti jedinstvenog djelovanja. Ono na što danas želim da skrenem posebnu pažnju u kontekstu svega navedenog, a u prisustvu naših ključnih partnera i najviših vojnih zvaničnika Alijanse, jeste bezbjednosna situacija u regionu Zapadnog Balkana. Sadejstvo EU i NATO i geostrateški pristup pitanju integracije je ključno za postizanje stabilnosti. Zato i sa ovog mjesta upućujem apel - Zapadni Balkan je zona evropske odgovornosti i EU i NATO su najpozvaniji da čuvaju stabilnost Zapadnog Balkana i pomognu da se sve zemlje čvrsto vežu za integracioni put i odbrane od kontinuiranih pritisaka trećih zemalja, od kojih je ruski daleko najdestruktivniji", naglasio je Đukanović.

Prema njegovim riječima stabilniji region će imati za posljedicu i stabilniju Evropu, a ojačaće i NATO savez.

"U tom smislu, saradnja u okviru regionalnih inicijativa u oblasti odbrane je od posebnog značaja. Unapređenje saradnje je nesumnjivo jedan od prioriteta Crne Gore, kome ćemo ostati posvećeni i u narednom periodu.Crna Gora je odgovorna članica NATO koja svoju budućnost vidi i u EU. Aktuelna faza političkog života potvrđuje snagu izazova i prijetnji s kojima se suočava evropska i građanska politika u Crnoj Gori. Nas ohrabruje snaga crnogorskog društva da odoli napadima i sačuva svoj euroatlantski kurs, i u tome posebno cijenimo podršku partnerskih i savezničkih zemalja. Promocija demokratskih vrijednosti, vladavine prava, reforme i dobrosusjedski odnosi od vitalnog su značaja za regionalnu saradnju, evropske i euroatlantske integracije i, u tom smislu, Crna Gora će dati svoj puni doprinos", zaključio je Đukanović.