Liga nacija dobija novog pobjednika, Ligom nacija dobili svi

Holandija, Hrvatska, Španija i Italija će igrati plej-of Lige nacija, 14. i 15 juna, nakon finala 18. juna znaće se novi šampion takmičenja koje se nakon trećeg izdanja pokazalo kao pun pogodak Uefe

8360 pregleda3 komentar(a)
Holanđani su predvođeni Lujom van Galom najuspješnija reprezentacija grupne faze Lige nacija, Foto: PIROSCHKA VAN DE WOUW

Plodove odluke da prijateljske utakmice zamijeni takmičarskom, Ligom nacija, UEFA je počela da u punom obliku ubira u trećoj sezoni.

Puni stadioni, odlična igra, uzbuđenja i naročito karika koja fudbal čini posebnim - iznenađenja - nisu izostala, pa su zaljubljenici u najvažniju sporednu stvar dobili očekivani spektakl.

Na fajnl-foru, odnosno u plej-ofu divizije A, igraće Holandija, Hrvatska, Španija i Italija, pa će najmlađe reprezentativno takmičenje dobiti i novog pobjednika.

Osvajač prvog izdanja Lige nacija, Portugal, pao je u Bragi u derbiju sa Španijom (0:1), iako mu je za pobjedu u grupi bio dovoljan i remi. Baš kao i u odlučujućoj utakmici sa Srbijom za direktan plasman na Mundijal, “seelsao” je izgubio golom u finišu.

Finalista prvog izdanja, Engleska, nije izdržala pritisak igranja u “grupi smrti” sa Njemačkom, Italijom i iznenađenjem - Mađarskom, pa će se preseliti u B diviziju, dok je Italija sjajnom igrom pokazala u Budimpešti kako treba igrati sa zahuktalom “lakom konjicom”. Mađari su u utakmicama sa Engleskom i Njemačkom osvojili čak 10 bodova, ali je Italija pod imperativom pobjede slavila na areni “Ferenc Puškaš”.

Baš kao i Hrvatska u Austriji, koja je ispala u nižu diviziju na sreću branioca trofeja, Francuske, koja je završila treća, nakon novog poraza od Danske.

Holandija je bila najubljedljivija. Izabranici Luja van Gala su osvojili 16 bodova, i samo protiv Poljske na svom terenu su “lale” remizirale. Favorit je bila Belgija, ali... “Crveni đavoli” su propustili još jednu priliku da sa jednom od najboljih generaija osvoje trofej, a većina igrača je bliža kraju karijere nego fudbalskom zenitu. Holandija im je u oba susreta očitala lekciju iz fudbala.

Belgija je, poput Portugala, dokaz je da ne igraju zvijezde. Na svakoj poziciji, ako se izuzme sjajni golman, Unai Simon, “selesao” u ovom momentu prevazilazi “crvenu furiju”. Ipak, Portugal je imao šanse, Simon bio siguran a kako je vrijeme odmicalo Španija je sve više pomjerala težište igre prema naprijed a selektor Luis Enrike pokazao izmjenama da je taktički u ovom momentu neupordivo iznad Fernanda Santoša. Upravo je mlađi od tamnopute braće Vilijams iz Bilbaa, 20-godišnji Niko, nakon 15 minuta na terenu uspio da spoji Moratu sa golom u 88. minutu.

Kristijano Ronaldo je imao šansu za remi, sve je uradio fudbalski, ali je Simon opet bio sjajan i poput neuspjeha utakmice za pobjedu u grupi i plasman na Mundijal u Kataru protiv Srbije, CR7 je u bijesu bacio kapitensku traku. Da li će ceh platiti selektor Santoš?

I Francuska je imala razočaravajuće nastupe, ali selektor svjetskih prvaka i branilac trofeja u Ligi nacija, Didije Dešan, ima alibi - Pogba, Kante i Benzema nisu bili u sasatvu “galskih pjetlova”. Bez njih Francuska nije ista ekipa, ali je zato svjetski viceprvak pokazao da sa Lukom Modrićem može sve - u utakmici bez prava na grešku “vatreni” su se revanširali Austriji za poraz u svom dvorištu i slavili u grupi, dok je kapiten postigao prvi do tri gola, učestvovao je u akcijama i kod ostala dva koja su postigli Livaja i Lovren.

Osim Engleske i Austrije, u A Ligi nacija u četvrtom izdanju neće biti Češke i Velsa. Zamijeniće ih Srbija, Škotska, Bosna i Hercegovima i Izrael.

Češka trdicionalno dobro igra protv Švajcarske, ali je poražena, a krivac je golman Janu Zomer. Sjajni čuvar mreže Menhengladbaha nije primio gol sa posljednjih pet penala - Italiju je sa odbranama Žoržinju eliminisao s Mundijala, dva puta je bio uspješniji od Serhija Ramosa, a sada i od Součeka.

Najbolji strijelci Lige nacija dolaze iz B divizije i iz iste grupe - Aleksandar Mitrović i Erling Haland su dali po šest golova, ali je Norvežanin učestvovao kod svih sedam pogodaka svoje selekcije, jer je bio i asistent Sorlotu, pa priznanje ide njemu. Srbija i Švajcarska su najviše dobile u septembarskom ciklusu - sjajne igre i po dvije pobejde nad velikim rivalima, što garantuje ogromno samopouzdanje pred novi međusobni mundijalski okršaj.