Optužuju Deripasku: Prekršio sankcije, njegova partnerka išla u SAD da rodi dijete?

Nakon najmanje godinu dana duge istrage o Deripaskinom poslovanju u SAD, što je uključivalo i pretres njegove kuće u Vašingtonu u oktobru prošle godine, Ministarstvo pravosuđa otpečatilo je optužbe 29. septembra

15479 pregleda11 komentar(a)
Deripaska, Foto: Reuters

Sjedinjene Američke Države (SAD) optužile su ruskog milijardera Olega Deripasku da je prekršio sankcije jer je potrošio stotine hiljada dolara kako bi dogovorio da njegova partnerka dvaput odleti u SAD kako bi rodila njegovo dijete, prenosi Radio Slobodna Evropa (RSE).

Ovim djelima prekršene su sankcije SAD koje su 2018. uvedene protiv Deripaske (52) zbog njegovih bliskih veza s ruskom vladom i njenog zauzimanja Krima u Ukrajini, navodi Ministarstvo pravosuđa u saopštenju za javnost.

Nakon najmanje godinu dana duge istrage o Deripaskinom poslovanju u SAD, što je uključivalo i pretres njegove kuće u Vašingtonu u oktobru prošle godine, Ministarstvo pravosuđa otpečatilo je optužbe 29. septembra.

Ministarstvo je saopštilo da su Natalija Bardakova (45), ruska državljanka sa sjedištem u Rusiji i Olga Šriki (42), naturalizovana američka državljanka, pomogle Deripaski da organizuje da Ekaterina Voronina (33) otputuje u SAD privatnim avionom sa turističkom vizom. Ona je putovala kako bi rodila dijete 2020. i ponovo 2022. godine.

Prvi pokušaj bio je uspješan i dijete je rođeno u SAD i automatski je dobilo američko državljanstvo. No u junu ove godine njoj je odbijen ulazak nakon što je prikrila da je tajkun finansirao njeno putovanje.

Vlasti su rekle da je Deripaska potrošio najmanje 300.000 dolara na medicinsku brigu, smještaj, brigu o djetetu i drugu logistiku kako bi podržao Voroninu kada je putovala u SAD 2020. godine.

Nakon rođenja, troje Deripaskinih suoptuženika zavjerili su se kako bi prikrili da je Deripaska otac djeteta tako što su napravili malu grešku kada su pisali djetetovo prezime, navodi se u optužnici.

Bardakova i Šriki takođe su radile na upravljanju Deripaskinom imovinom u SAD i na pranju oko miliona dolara od prodaje jednog od njegovih poslova, muzičkog studija u Kaliforniji, prema Ministarstvu pravosuđa.

Samo je jedno od četvero optuženih, Šriki, u pritvoru. Uhapšena je 29. septembra i puštena uz kauciju od dva miliona dolara nakon pojavljivanja na saveznom sudu. Nije se izjasnila o krivici.

Tužioci su u saopštenju za javnost rekli da je Deripaska lagao i izbjegao američke sankcije dok je pokušavao izvući korist iz života u Americi "uprkos svojim ugodnim vezama s Kremljom i golemom bogatstvu stečenom kroz veze s korumpiranim režimom".

Erih Ferari, Deripaskin advokat, odbio je kometarisati, navodi Rojters.

Deripaska, Bardakova i Šriki, optuženi su po jednoj tački za zavjeru za kršenje i izbjegavanje američkih sankcija, što nosi maksimalnu kaznu od 20 godina zatvora. Šriki je nadalje optužena za uništavanje zapisa, što nosi maksimalnu kaznu od 20 godina zatvora.

Bardakova i Voronina dodatno se terete za davanje lažnih izjava federalnim agentima, što nosi maksimalnu kaznu od pet godina zatvora.

Deripaska i Bardakova žive u Rusiji. Ministarstvo pravosuđa moglo bi zatražiti njihovo izručenje ako otputuju u bilo koju od desetina zemalja koje imaju ugovore o izručenju sa SAD.

SAD su sankcionisale Deripasku u aprilu 2018. u sklopu opsežnog paketa zamrzavanja imovine i finansijskih ograničenja za više od dvadesetak ruskih političkih i poslovnih elita za koje se smatralo da imaju bliske veze s predsjednikom Vladimirom Putinom.

Vašington je uveo sankcije u pokušaju da kazni Kremlj za "zloćudne aktivnosti širom svijeta", uključujući agresiju na Ukrajinu.

Deripaska je jedan od najbogatijih ruskih poslovnih ljudi, koji posjeduje udjele u širokom spektru poslovanja, uključujući proizvodnju aluminijuma, električne energije i automobila. Svoje početno bogatstvo stekao je tokom privatizacije 1990-ih kada je jeftino stekao udjele u talionicama aluminijuma.

Njegovo poslovno carstvo cvjetalo je tokom prva dva Putinova mandata od 2000. do 2008. kada je zgrabio poslove u raznim industrijama i u jednom trenutku postao najbogatiji čovjek u zemlji. Prema časopisu Forbss, težak je 2,8 milijardi dolara.

SAD su tvrdile da je Deripaska djelovao ili je navodno djelovao za visoke funkcionere ruske vlade kao i za djelovanje u ruskom energetskom sektoru.

Dokazi o Deripaskinim bliskim vezama s vladom pojavili su se kada je na internetu objavljen video koji ga prikazuje na odmoru 2016. na jahti u blizini Norveške sa Sergejem Prihodkom, koji je u to vrijeme bio potpredsjednik vlade i glavni savjetnik za spoljnu politiku.

Sankcije zamrzavaju bilo koju imovinu koja pripada Deripaski u SAD, uključujući bankovne račune i imovinu.

Međutim, Deripaska je nastavio "održavati i zadržati" tri luksuzne nekretnine, uključujući onu u Vašingtonu i dvije u Nujorku, uz pomoć svojih saradnika i lažnih kompanija.

Deripaska je takođe i bivši vlasnik Kombinata aluminijuma Podgorica (KAP) i nikšićkih Rudnika boksita.

Deripaska je bio blizak sa tadašnjim premijerom, a sada predsjednikom Crne Gore Milom Đukanovićem i njegovim savjetnikom, nekadašnjim ministrom vanjskih poslova Milanom Roćenom. Đukanović je direktno sa Deripaskom dogovorio prodaju KAP-a, a kasnije se uključivao u rješavanje sporova.

Đukanović je Deripaski tada obećao i Termoelektranu Pljevlja, što je Rus pomenuo u raspravama tokom arbitraže.

Spekulisalo se da je Deripaska pomogao referendum za nezavisnost Crne Gore 2006. godine, na šta ukazuju i audio-snimci razgovora Roćena i ruskog oligarha, objavljeni 2019. godine. U razgovoru Roćen, tada ambasador Državne zajednice Srbije i Crne Gore u Moskvi, moli Deripasku da iskoristi svoj uticaj na kanadskog milijardera Pitera Manka (koji je kasnije kupio Arsenal u Tivtu i napravio Porto Montenegro), kako bi on izlobirao odgovarajuće uslove referenduma kod Amerikanaca, odnosno Kontakt grupe.

O Deripaskinoj podršci nezavisnosti Crne Gore, pisao je 2018. godine američki Tajm, navodeći da je Rus ponudio pomoć nekoliko svojih savjetnika uključujući Pola Manaforta, nekadašnjeg šefa kampanje bivšeg američkog predsjednika Donalda Trampa, osuđivanog na kaznu zatvora na osnovu optužbi o mogućem ruskom miješanju u američke predsjedničke izbore 2016. godine i zbog finansijskih malverzacija.

Deripaska se ne nalazi se na listi sankcija Vlade Crne Gore, dok je pod sankcijama EU, Velike Britanije i SAD.

EU je Deripasku na listu sankcija stavila 8. aprila ove godine, kao "visokorangiranog oligarha Kremlja".