"Preokret za Danilovgrad": Stambeno zbrinuti građane, vratiti oduzetu imovinu i organizovati redovan prevoz

Kada je riječ o proizvodnji zdrave hrane putem otvaranja otkupnog centra, podsticanja i umrežavanja poljoprivrednih i drugih seoskih domaćinstava i mikro preduzeća, Iković predlaže da ono bude ujedno i dio seoskog turizma koji će se bazirati na rijeci Zeti, izletištima Studeno, Vukotica i selima originalne arhitekture

3604 pregleda16 komentar(a)
Foto: Preokret

Nosilac liste "Preokret za Danilovgrad" Vuk Iković kazao je da su među ključnim tačkama njihovog programa stambeno zbrinjavanje građana Spuža i Danilovgrada, proizvodnja zdrave hrane, vraćanje oduzete imovine, organizacija javnog prevoza...

Iković navodi da stambeno zbrinjavanje građana znači stvaranje sistema kupovine i iznajmljivanja stanova po povoljnim uslovima koji će biti jednako pristupačni svima, a njaviše socijalno ugroženima.

"Na ovaj način istovremeno građani postaju stambeno nezavisni, a dugorčno čuvamo plodno zemljiste Bjelopavlićke ravnice od dalje nepromišljene urbanizacije i betonizacije jer će se stanovi grupisati i time višestruko iskoristiti prostor i ukupna infrastruktura. Neće se širiti i trošiti novac na veliku putnu, vodovodnu i elektro mrežu do međusobno udlajenih kuća već do jedog mjesta tj. kvarta koji će imati 50 i više stambenih jedinica", navodi on.

Kada je riječ o proizvodnji zdrave hrane putem otvaranja otkupnog centra, podsticanja i umrežavanja poljoprivrednih i drugih seoskih domaćinstava i mikro preduzeća, Iković predlaže da ono bude ujedno i dio seoskog turizma koji će se bazirati na rijeci Zeti, izletištima Studeno, Vukotica i selima originalne arhitekture.

"Danilovgradska i buduća spuška pjaca će imati prodavnicu zdrave hrane “Od polja do stola” koje će biti istovremeno i jedinstvena turistička ponuda grada i prostor za plasman lokalnih proizvoda. Ove prodavnice mogu biti u vlasništvu Parka prirode ili evntualno komunalnog preduzeća".

Među prioritetima je i vraćanje oduzete imovine bivšim vlasnicima ili njihovim zakonskim nasljednicima na neizgrađenom građevinskom zemljištu.

U programu se navodi i da rijeka Zeta treba da bude sportsko-rekreativna i ribolovna zona, te da će maksimalnim korišćenjem potencijala rijeke opština prihodovati milion eura godišnje.

"Ovo znači da će rijeka biti sigurna i čista, osolobođena od čvrstog otpada, otpadnih voda i krivolova, a lokalne zajednice će biti nosioci programa razvoja Parka prirode “Rijeka Zeta”".

Jedna od tačaka programa je organizovan, brz i učestali javni prevoz, a Ikovio je kazao da njihov program predviđa da mjesečna karta kupljena kod jednog prevoznika važi kod bilo kojeg drugog pevoznika na relaciji Danilovgrad – Podgorica.

Opština bi organizovala posebne autobuske linije za prevoz đaka i finansirala 30 odsto đačkog prevoza.

Prioritet je i obnova postojeće i izgradnja nove infrastrukture, što će dovesti do smanjenja gubitaka na vodvodnoj mreži za 5 odsto na godišnjem nivou, kazao je Iković.

"Voda za piće će biti dostupna svima, sigurna i bezbjedna. Opština će usvojiti rezoluciju o zabrani potpune i djelimične privatizacije opštinskog vodovodnog preduzeća jer ako se voda privatizuje ona će biti dostupna samo onima koji mogu da je plate. Izgradićemo prvi gradski park, prvo reciklažno dvorište, prvi sistem za prečišćavanje otpadnih voda i novo gradsko groblje. U toku prve godine nakon formiranja vlasti opština će organizovati referendum na kojem će građani odlučiti na kojoj će se lokaciji graditi postrojenje za otpadne vode i gradsko groblje. Prije toga tim stručnjaka će dati najmanje tri rješenja za ova dva projekta, a konačnu odluku će donijeti građani", piše u programu.