Performans "Nisi sama" održan u Bijelom Polju

"Šaljemo poruke svim ženama koje se bore sa ovom opakom bolešću, ali i zdravim ženama da pođu bez straha na preventivni pregled"

901 pregleda0 komentar(a)
Foto: Facebook/Opština Bijelo Polje

Performans pod nazivom "Nisi sama" održan je sinoć na gradskom trgu u Bijelom Polju, povodom Međunarodnog mjeseca borbe protiv raka dojke.

Performans je organizovala građanska aktivistkinja Enida Omerhodžić zajedno sa svojim sugrađankama.

Na panoima na kojima su bile motivacione poruke i sa ružičastim balonima, poslale su podršku oboljelim od karcinoma dojke, ali i skrenule pažnju na rasprostranjenost ove bolesti, kao i značaju podizanja svijesti i značaju prevencije i ranog otkrivanja.

"Poražavajuća je činjenica da, u prosjeku, svaka osma žena tokom života oboli od karcinoma dojke i zato je izuzetno važno biti svjestan značaja prevencije kada je ova bolest u pitanju. Šaljemo poruke svim ženama koje se bore sa ovom opakom bolešću, ali i zdravim ženama da pođu bez straha na preventivni pregled. Bolest ne bira godine, porijeklo ni obrazovanje, može se desiti bilo kome ” kazala je Omerhodžić.

Osvrnula se i na problem nedostatka lijekova sa kojima se u poslednje vrijeme suočavaju onkološki pacijenti.

"Ima lijekova koje ne možemo kupiti, jer ih izvjesno vrijeme nema na tržištu. Mnogo pacijentkinja ima taj problem, dođu do Kliničkog centra niko nas ne obavijesti da nema lijekova, izgubimo dan, vrijeme , energiju i ono što je najosnovnije ne primimo našu terapiju. Ovim putem apelujem na resorne institucije da što prije riješe ovaj problem", naglasila je ona.

Podršku građankama pružila je i predsjednica SO Bijelo Polje Nemša Omerhodžić.