Damir Imamović večeras na sceni Nikšićkog pozorišta

Festival će se nastaviti koncertom jednog od crnogorskih svjetski najprepoznatljivijih gitarista, Gorana Krivokapića, koji će nastupiti 8. oktobra, na sceni „Zahumlje“

3071 pregleda1 komentar(a)
Damir Imamović, Foto: Almin Zrno

Jedan od najuspješnijih bosanskohercegovačkih umjetnika, predstavnik sevdaha čiju je interpretaciju kritika okarakterisala kao revolucionarnu za ovaj žanr i dobitnik nagrade za najboljeg umjetnika Evrope 2021. godine, Damir Imamović, nastupiće večeras u Nikšićkom pozorištu. Na sceni će mu se, od 20 časova, pridružiti članovi njegovog trija: Ivana Đurić (violina) i Benjamin Drijenčić (truba). Koncert se organizuje u okviru Festival plus programskog segmenta Nikšić Guitar Festivala.

Odrastajući u porodici sevdalijskih bardova, Damir rano upoznaje svijet tradicionalne muzike. Prvi album snima 2006, nakon čega slijedi serija nastupa u BiH i regionu Jugoslavije, a kasnije i širom Evrope, u Kini, SAD-u, Meksiku, Japanu i Indiji. U okviru svog projekta SevdahLab, drži predavanja i radionice takođe širom svijeta. Njegov pristup sevdahu kao žanru, jedan je od najautentičnijih danas, te se nerijetko kaže da je njegovom pojavom „rođena i nova sevdalinka“.

Pored nastupa, istraživanja i pisanja o sevdahu, Damir je aktivan i kao autor muzike i tekstova. Piše za pozorište, film, video igre, kao i za druge izvođače. Festival će se nastaviti koncertom jednog od crnogorskih svjetski najprepoznatljivijih gitarista, Gorana Krivokapića, koji će nastupiti 8. oktobra, na sceni „Zahumlje“. U nedjelju 9. oktobra, koncert će održati i mladi crnogorski gitaristi, takođe na sceni „Zahumlje“. Svi koncerti počinju u 20 časova.

NVO „Anagastum Guitar Society“ 17. izdanje međunarodnog festivala organizuje pod pokroviteljstvom Opštine Nikšić, i Ministarstva kulture i medija i uz podršku Nikšićkog pozorišta i Muzičke akademije Cetinje.