Predsjednica Tajvana kaže da rat sa Kinom apsolutno nije opcija

Govoreći u Pekingu, portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Mao Ning rekla je da je Tajvan dio Kine i da Tajvan "nema predsjednika i da nije nezavisna zemlja"

3940 pregleda0 komentar(a)
Cai Ing-ven, Foto: Reuters

Rat između Tajvana i Kine apsolutno nije opcija, rekla je danas predsjednica Tajvana Cai Ing-ven.

Ona je ponovila spremnost da razgovara sa Pekingom i takođe se obavezala da će ojačati odbranu ostrva.

Kina je poručila da je ostrvo neodvojivi dio njene teritorije, prenosi Rojters.

Demokratski Tajvan, za koji Kina tvrdi da pripada njoj, našao se pod sve većim vojnim i političkim pritiskom Pekinga, posebno nakon posjete predsjednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi Tajpeju.

Povezani članci

02. Avgust 2022.

SAD: Nensi Pelosi ima pravo da posjeti Tajvan

Svaki sukob oko Tajvana mogao bi da povuče Sjedinjene Američke Države (SAD), Japan i možda veći dio svijeta, kao i da razbije globalnu ekonomiju, posebno imajući u vidu dominantnu poziciju Tajvana kao proizvođača poluprovodnika koji imaju široku primjenu, od pametnih telefona i tableta do borbenih aviona.

Ing-ven je, u svom govoru na Dan državnosti ispred predsjedničke kancelarije, rekla da joj je žao što je Kina ugrozila mir i stabilnost u Tajvanskom moreuzu i regionu.

"Želim da razjasnim vlastima u Pekingu da oružana konfrontacija apsolutno nije opcija za naše dvije strane. Samo poštovanjem posvećenosti tajvanskog naroda našem suverenitetu, demokratiji i slobodi može postojati osnova za obnavljanje konstruktivne interakcije širom Tajvanskog moreuza“.

Govoreći u Pekingu, portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Mao Ning rekla je da je Tajvan dio Kine i da Tajvan "nema predsjednika i da nije nezavisna zemlja".

"Osnovni uzrok trenutnih tenzija u Tajvanskom moreuzu leži u tvrdoglavom insistiranju vlasti Demokratske progresivne stranke na nezavisnosti i otcjepljenju Tajvana“, rekla je ona, misleći na vladajuću partiju Tajvana.

Dodala je, kako prenosi Rojters, da su spremni za mirno ujedinjenje, ali da nikada neće ostaviti prostora za nezavisnost Tajvana i aktivnosti secesije.

Kina naziva Cai Ing-ven separatistom i odbija da razgovara sa njom.

Govor Ing-ven uslijedio je nakon manje od nedjelju dana prije otvaranja kongresa kineske vladajuće Komunističke partije u Pekingu, gdje se očekuje da će predsjednik Si Đinping pobijediti.

Zvaničnik upoznat sa razmišljanjem Ing-ven, koji je želio da ostane anoniman, rekao je novinarima da predsjednica želi da jasno prenese svoj stav svijetu i Pekingu.