Miris petro-dolara i revolucija u evropskoj košarci: Evroliga u Emiratima?

Navodno, sada je i jasno zašto je došlo do smjene na čelu Evrolige – zbog žalbi klubova da Đordi Bertomeu ne “prodaje” Evroligu najatraktivnijim tržištima

7316 pregleda1 komentar(a)
Foto: Shutterstock

I evropska košarka vjerovatno neće odoljeti “mirisu” petro-dolara – svjetski mediji javljaju da je revolucija na pomolu i da će se Evroliga, najvjerovatnije, proširiti i na Aziju, u arapski svijet.

Delegacija Evrolige je trenutno u Dubaiju i razgovara sa zvaničnicima Ujedinjenih Arapskih Emirata o budućoj saradnji i sporazumima.

Navodno, sada je i jasno zašto je došlo do smjene na čelu Evrolige – zbog žalbi klubova da Đordi Bertomeu ne “prodaje” Evroligu najatraktivnijim tržištima. Bertomeua je naslijedio Dejan Bodiroga.

Šta bi mogao da donese sporazum sa UAE? Za početak, takmičenje bi moglo da promijeni ime iz Turkish Airlines Eurolegue u Emirates Airlines Euroleague.

Avio-kompanija Emirata doprinijela bi između pet i šest puta više nego što sada daje turska avio-kompanija, što je oko 10 miliona eura po sezoni.

Zatim bi se otvorila mogućnost da se u Dubaiju formira evroligaški tim, da se organizuje fajnl-for.

Snaga petro-dolara osjeća se odavno u sportu.

Fudbal je preteča - sredinom novembra održaće se Svjetsko prvenstvo u Kataru nakon promjene cijelog kalendara takmičenja, prvi put u zimskim mjesecima.

Superkup Španije igra se u Saudijskoj Arabiji, Pari Sen Žermen je katarski klub, Mančester Siti Abu Dabija...

Arapski novac je nedavno napravio revoluciju u svjetskom golfu stvaranjem LIV takmičenja i odvajanjem od PGA. Nedavno je Španac Euhenio Lopes-Ćakara prošlog vikenda dobio 4,75 miliona dolara za pobjedu na jednom od turnira LIV serije.

Za poređenje - u tenisu, Rolan Garos daje pobjedniku oko 2,2 miliona, a Vimbldon 2,4 miliona dolara, u golfu - US open 2,2, a Augusta Masters oko dva miliona. Dakle, duplo manje.

LIV je nedavno ponudio je između 700 i 800 miliona dolara Tajgeru Vudsu da se prikluči novoj seriji. Predlog je odbijen.

Kalendarom Formule 1 takođe dominiraju arapske trke. Sledeće sezone održaće se rekordne 24, a četiri u Persijskom zalivu: Bahrein, Saudijska Arabija, Katar i Abu Dabi.

Najnovija moda su Zimske azijske igre. Saudijska Arabija je zatražila organizaciju za 2029. godinu Iako nema snijega, imaju sve spremno. Već imaju objekte za klizanje i hokej na ledu i pripremaju se za ogromnu investiciju kako bi se zimski sportovi doveli u pustinju.

Ako su naftna bogatstva sposobna za ovo, zašto ne bi bila i za revoluciju u evropskoj košarci...