EU da ubrza proširenje, a region reforme

Evropska komisija danas objavljuje novi izvještaj, političke tenzije kočnica za Crnu Goru

16241 pregleda9 komentar(a)
"Postignut ograničen napredak u borbi protiv korupcije": zastave EU i Crne Gore, Foto: Shutterstock

Vrijeme je da EU ubrza proces proširenja tako što će ponovo pokrenuti pregovore sa Crnom Gorom i Srbijom, uspostaviti ih sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom, dati status kandidata Bosni i Hercegovini i liberalizovati vize za ulazak na Kosovo, jedan je od zaključaka Rezolucije o podršci evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana, koju je juče usvojila Parlamentarna skupština Savjeta Evrope (PSSE).

U dokumentu se ističe da se fokus na region Zapadnog Balkana (ZB) ne može ostaviti po strani, čak i ako se u međuvremenu pojavila potreba da se podrže evropske aspiracije drugih zemalja, poput Ukrajine, Gruzije i Moldavije.

Poziva se na podsticaj procesu proširenja EU koji bi značio nagrađivanje napretka u skladu sa kriterijumima i podsticanje klime povjerenja. Države regiona trebalo bi, navodi se, da se odlučno i bez odlaganja pozabave otvorenim izazovima.

Potrebno je, kako je naglašeno, posebno poboljšati političku kulturu kako bi se obezbijedila saradnja između institucija, zatim ojačati efikasnost i nezavisnost pravosuđa, poboljšati funkcionisanje javne uprave, pojačati borba protiv korupcije, uzdržati se od zapaljivog diskursa, uključujući i na etničkoj osnovi, štititi prava nacionalnih manjina i slobodu medija i promovisati pomirenje.

Podsjeća se da je Crna Gora podnijela zahtjev za članstvo u EU u decembru 2008. i da su otvorena 33 poglavlja, od čega privremeno zatvorena tri.

”Prema posljednjoj procjeni Komisije, prioritet za dalji napredak u pregovorima ostaje ispunjavanje privremenih mjerila vladavine prava postavljenih u poglavljima 23 (pravosuđe i osnovna prava) i 24 (pravda, sloboda i bezbjednost). Da bi se ovo postiglo, vlasti treba da pokažu u praksi svoju posvećenost reformskoj EU agendi. Crna Gora treba da dodatno intenzivira napore na rješavanju otvorenih pitanja, uključujući kritične oblasti slobode izražavanja i slobode medija i borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, bez poništavanja ranijih dostignuća u reformi pravosuđa”, navodi se u Rezoluciji.

Dodaje se da su jačanje demokratske otpornosti i poštovanje vladavine prava i ljudskih prava, promovisanje pomirenja i dobrosusjedskih odnosa i stvaranje uslova za snažniji ekonomski i društveni napredak na Zapadnom Balkanu geostrateško ulaganje u mir, stabilnost i demokratsku bezbjednost za cijelu Evropu.

”Zato je pomoć Albaniji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji, Srbiji i Kosovu u ispunjavanju svojih težnji za bližom evropskom integracijom važna ne samo za te zemlje, već i za evropski kontinent i koristiće svim evropskim građanima”, navodi se u Rezoluciji koju je predložio član PSSE iz Grčke, Jorgos Papandreu.

On je u uvodnom izlaganju rekao da je pristupanje EU možda jedini način da se dugoročno garantuje mir u regionu i EU mora imati volju da to riješi.

”Balkan je bio u neredu. Liderima je donekle bilo zgodno da to bude godinama zaboravljeno. Međutim, ovo je stvorilo frustraciju, migraciju mladih, korupciju, kako su mnogi rekli, što je omogućilo da Balkan ponovo postane geopolitičko igralište. Moramo da idemo naprijed uz političku volju i tu Savjet Evrope može da odigra veoma važnu ulogu. Reforme, promjene, nova metodologija u procedurama proširenja, stavljaju veći akcenat na vladavinu prava, borbu protiv korupcije, a ne samo na reformu tržišta...”, kazao je Papandreu.

Pristupanje EU možda jedini način da se dugoročno garantuje mir u regionu: Papandreufoto: Savjet Evrope

On je dodao da se ne mora doći do konačnog pristupa ovih zemalja prije nego što se pronađu oblasti saradnje, na primjer u zdravstvenom sektoru, u energetskom sektoru odbrane i geopolitičkom spoljnopolitičkom sektoru...

Evropska komisija danas će objaviti novi izvještaj o napretku za države ZB, među kojima i za Crnu Goru. U Nacrtu dokumenta, koji je juče objavio Radio Slobodna Evropa, ukazano je na nedovoljno angažovanje vlasti na sprovođenju ključnih reformi na putu ka EU.

RSE prenosi navode da vlade Crne Gore i Skupština nijesu uspjele da pokažu u praksi angažovanje u pogledu reformske agende na putu ka EU.

Podsjeća se da su političke tenzije i neuspjeh u izgradnji konsenzusa o ključnim pitanjima od nacionalnog interesa doveli do pada dviju vlade, kao i da je potpisivanje Temeljnog ugovora za Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC) povećao tenzije.

U izvještaju piše i da nije postignut napredak u pogledu sveobuhvatne reforme izbornog pravnog i institucionalnog okvira i da je napredak ograničen u pravosudnom sistemu.

Podsjeća se da je završen određeni broj imenovanja sudija na visokim pozicijama, dok je nekoliko drugih, uključujući i Ustavni sud, još na čekanju.

U dokumentu se ocjenjuje da je postignut samo ograničen napredak u borbi protiv korupcije, te da su prošlogodišnje preporuke EK “samo djelimično” ispunjene.

Generalni sekretar Demokratske partije socijalista (DPS) Aleksandar Bogdanović poručio je da njegova partija dvije godine upozorava u kojem smjeru vlast vodi Crnu Goru, za šta je sad stigla potvrda iz Brisela.

EK je i u ranijim izvještajima, kada je DPS bio na vlasti, ukazivala na sporo sprovođenje reformi i nedostatak konkretnih rezultata u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Lider Socijaldemokrata (SD) Damir Šehović kazao je da je Nacrt izvještaja EK potvrdio da je Crna Gora na pogrešnom putu i da je svako obećanje Vlade Dritana Abazovića očigledno bilo netačno.

Predsjednik Pokreta za promjene Nebojša Medojević pozvao je juče Delegaciju EU i ambasadore zemalja Kvinte u Crnoj Gori da posreduju u parlamentarnom dijalogu, u cilju postizanja najšireg konsenzusa u vezi sa rješavanjem duboke političke i institucionalne krize u državi.

Izbor sudija Ustavnog suda do četvrtka na čekanju

Skupštinski Ustavni odbor juče nije utvrdio listu kandidata za izbor četvoro sudija Ustavnog suda, jer je predsjednica Simonida Kordić (DF) dala pauzu do sjutra kako bi partije finalizovale politički dogovor u vezi sa tim. Sudije Ustavnog suda se u parlamentu biraju dvotrećinskom, odnosno, tropetinskom većinom u drugom krugu glasanja.

Predsjednik kluba poslanika DPS-a Danijel Živković je rekao da je na kolegijumu predsjednice Skupštine Danijele Đurović u petak dogovoreno da se pokuša postići forma političkog dijaloga kako bi došlo do izbora sudija US. “Stav kolegijuma je bio da se danas ne glasa nego da se u narednim danima pokuša postići politički dogovor”.