Ružić za "Vijesti": Budžet punila priroda, a ne znanje

Napraviti korjenite promjene u lokalnoj politici da bi zaustavile ili bar usporile odliv stanovništva, kaže nosilac liset DPS-SD

4613 pregleda5 komentar(a)
Dragan Ružić, Foto: Svetlana Mandić

Koalicija “Napredak za Plužine”, koju čine Demokratska partija socijalista i Socijaldemokrate, na lokalnim izborima u Plužinama nastupiće pod sloganom “Prava stvar”, a nosilac liste, Dragan Ružić, smatra da će njihov izborni program omogućiti dugoročan, održiv, dinamičan i željeni razvoj opštine.

”Tragajući za rješenjima prvi prioritet je upravljanje po mjeri građana sa jasnom vizijom reforme postojeće lokalne uprave, promovišući javni interes i ličnu odgovornost kao osnov svog djelovanja. Promocija transparentnosti trošenja novca kao jednog od ključnih elemenata borbe protiv korupcije podrazumijeva da razvijemo fleksibilan i efikasan sistem djelovanja lokalnih organa uprave koji će biti servis građana i bezrezervna podrška investitorima i preduzetnicima”, kazao je za “Vijesti” Ružić.

Kako je odliv stanovništva najveći problem, Ružić smatra da je potrebno napraviti korjenite promjene u lokalnoj politici da bi se on zaustavio ili bar usporio.

”Novi kvalitet života omogućićemo kroz izdašnija ulaganja u turistički i poljoprivredni razvoj, podrškom preduzetništvu i otvaranjem novih radnih mjesta. Proizvodnja zdrave hrane ima posebno mjesto u našim ciljevima za strateški razvoj opštine Plužine. Posebnu brigu pokazaćemo novom socijalnom politikom i našom obavezom pružanja pomoći najugroženijem dijelu stanovništva kroz socijalna davanja i osnivanje dnevnog centra”, obećava Ružić u ime liste koju predvodi.

Kako je kazao, unapređenje komunalne i putne infrastrukture je u vrhu prioriteta, poput rekonstrukcije i asfaltiranja međunarodnog puta Goransko-Gacko, lokalnih puteva Stabna-Malo i Veliko Stabanjsko jezero, izgradnja makadamskog puta neposredno do Trnovačkog jezera. Planiraju da ubrzaju početak radova na postrojenju za preradu otpadnih voda, da urede zelene površine u gradu i trajno riješe problem komunalnog otpada, da izgrade šetalište obalom Pivskog jezera i pristupni put za poniranje čamaca u jezero i marinu.

”Mladim bračnim parovima pomoći ćemo u kupovini stanova po povoljnim uslovima, a posebna finansijska podrška mladim bračnim parovima koji ostanu da žive na selu. Obezbijedićemo bespovratna sredstva za mlade preduzetnike i žene u biznisu, finansijsku pomoć u nabavci poljoprivredne mehanizacije, stimulisaćemo konkretne projekte za proizvodnju mesa, ribe, povrća, voća, žitarica i brašna, a planirana je i značajna podrška razvoju seoskog turizma”, neki su od planova koalicije “Napredak za Plužine”.

Prema riječima Ružića, sve veći odliv stanovništva, sve manji prirodni priraštaj, prazne seoske škole, nemogućnost pronalaska posla – slika su današnje Pive.

”Ono što je veoma vidljivo, pa ne može niko da negira, da su nam ulice poluprazne i da se sijalice ne pale u mnogim domovima. Gotovo smo ostali bez najvažnijeg resursa - ljudi. Sa druge strane, SNP suvereno vlada Pivom zadnje 24 godine, i nije adekvatno odgovorio potrebama naših sugrađana. Opština Plužine ima stabilan budžet, koji je za ovu godinu veći od 5,9 miliona eura. Mahom je punjen od resursa koje nam je priroda podarila, tj. voda i šuma, a ne zbog nečijeg posebnog znanja i pregalaštva”, istakao je nosilac liste “Prava stvar”.

Na izborima 2018. godine, DPS i SD nastupile su samostalno – DPS je osvojio pet odborničkih mandata, što je činilo najjačom opozicionom partijom u Plužinama, a SD jedan.