Medojević: Umjesto 750 miliona, prilikom zaduženja u Crnu Goru ušlo pet miliona manje

On je naveo da je Spajić obmanuo kolege u Vladi jer je u materijalu kojim je dostavio, a koji se tiče zaduženja, ima ugovor o fiskalnom agentu (bankom) države, ali u tom ugovoru nema informacije koliko je koštala provizija

15495 pregleda59 komentar(a)
Foto: Printscreen

Predsjednik Pokreta za promjena i jedan od lidera Demokratskog fronta Nebojša Medojević kazao je na današnjoj pres konferenciji da je u Crnu Goru krajem decembra 2020. godine prilikom zaduženja ušlo 745 miliona, a ne 750 miliona eura kako je predstavljeno.

Vlada premijera Zdravka Krivokapića je državne obveznice od 750 miliona emitovala 9. decembra 2020. godine, tri radna dana nakon što je izabrana. Iz Vlade je tada rečeno da je zaduženje bilo jedino rješenje kojim je izbjegnut bankrot javnih finansija. Ministar finansija je tada bio Milojko Spajić.

"Pet miliona eura je koštala 'tajna, ali organizovana' transakcija, tj. privatni posao Spajića i Krivokapića", rekao je Medojević.

On je naveo da je Spajić obmanuo kolege u Vladi jer je u materijalu kojim je dostavio, a koji se tiče zaduženja, ima ugovor o fiskalnom agentu (bankom) države, ali u tom ugovoru nema informacije koliko je koštala provizija.

"U tom ugovoru piše da će cijena angažmana te banke biti definisana mandatnim pismom".

Medojević je zatim pokazao mandatno pismo, koje je, kako tvrdi Spajić potpisao 7. decembra bez ovlašćenja i odluke Vlade.

"Ovim dokumentom Crna Gora je pristala da plati 0,18 odsto od vrijednosti emisije, znači 1,35 miliona. Jasno je da se radi o neovlašćenom postupanju Spajića i zloupotrebi službenog položaja", rekao je Medojevič.

On je pozvao glavnog specijalnog tužioca Vladimira Novovića da protiv njega pokrene istragu.

Dodao je da je Spajić zatim 23. decembra 2020. godine tražio da se u računovodstvu Ministarstva finansija proknjiže troškove emisije obveznice u iznosu od 3,5 miliona, što nije bilo definisano dokumentima koji je usvojila Vlada.

"Na kraju su tu i troškovi advokata od 125 hiljada eura. Advokat je angažovan 7. decembra, transakcija je obavljena 9. decembra, to je Crnu Goru koštalo 125 hiljada eura... Znači za jedan dan posla banka je dobila 1,3 miliona, advokatska kancelarija 125 hiljada i nepoznata treća lica su uzela 3,5 miliona ", rekao je Medojević.