Imovina u Kočanima: ASK utvrdila da Đukanović nije prekršio zakon

Đukanović je u izjašnjenju naveo "da su neosnovani navodi NVO MANS jer je u izvještajima o prihodima i imovini prijavio sve nepokretnasti koje su bile u njegovoj svojini, dok je imovina KO Kočani u Opštini Nikšić bila vlasništvo njegovog pokojnog oca i isla mu je pripala nakon okoncanja ostavinskog postupka 2019. godine i trazmjene"

25476 pregleda53 komentar(a)
Đukanović, Foto: Luka Zeković

Agencija za sprečavanje korupcije (ASK) donijela je odluku da predsjednik Crne Gore Milo Đukanović nije prekršio Zakon o sprečavanju korupcije jer je u imovinskim kartonima dostavio tačne i potpune podatke.

Ovaj slučaj odnosi se na Đukanovićevu imovinu u Kočanima.

Đukanović je u izjašnjenju naveo "da su neosnovani navodi NVO MANS jer je u izvještajima o prihodima i imovini prijavio sve nepokretnasti koje su bile u njegovoj svojini, dok je imovina KO Kočani u Opštini Nikšić bila vlasništvo njegovog pokojnog oca i isla mu je pripala nakon okoncanja ostavinskog postupka 2019. godine i trazmjene".

ASK je utvrdila i da on, kao tadašnji premijer, nije prekršio Zakon jer je na sjednici Vlade 2016. godine donijeta odluka o davanju koncesije za izgradnju male hidroelektrane "Bistrica" privrednom društvu "BB Hidro", čiji je suvlasnik njegov sin Blažo Đukanović, odnosno da nije javni interes podređen privatnom.

ASK je u ovom slučaju postupila po prijavi Organizacije KOD.

Đukanović je kazaoa da je tadašnje Ministarstvo ekonomije donijelo rješenje o izdavanju energetske dezvole za kompaniju "BB Hidro"DOO, i na osnovu dobijene dozvole i urbanističko tehničkih uslova pokrenula prema Vladi Crne Gore procedure za donošenje odluke o davanju koncesije.

"Predmetni materijal raspravljan je na sjednici Komisije za ekonomsku politiku na kojoj on nije učestvovao i kroz zaključke te komisije koje je potpisao potpredsjednik Vlade, kao predsjedavajući komisije, predloženo je da se na sjednici Vlade samo verifikuju zaključci vezano za tu tačku dnevnog reda bez rasprave, te sjednicom Vlade u toku razmatranja on nije predsjedavao", navodi se u izjašnjenju.

Iz zapisnika sa Vlade se vidi da je većim dijelom sjednice, uključujući i kada je bila sporna tačka, predsjedavao tadašnji potpredsjednik Duško Marković.